Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ZEN EN DE KUNST VAN HET MOTORRRIJDEN

USA 1000kg tegenover 400kgAuteur Robert Pirsig maakte met zijn 12-jarige zoon een schitterende motorreis. Ga mee door de USA in het spoor van vader en zoon.

 

In 1974 verscheen het boek “Zen en de kunst van het motoronderhoud”. Het is het verhaal van de auteur Robert Pirsig die met zijn 12-jarige zoon een motor rit maakt van Minneapolis naar San Francisco. Deze route gaat via de noordelijke staten van Amerika en is werkelijk prachtig. Sinds de verschijning zijn er 5 miljoen exemplaren van het reisverslag/filosofieboek verkocht en is het echt een literaire klassieker geworden. Twee jaar geleden was ik al in de regio en toen ontstond het idee om in de zomer van 2013 de hele route uit het boek te volgen om op zoek te gaan naar de beschreven plekken in het boek.

USA Californi

Minnesota
We starten onze motorreis in Minneapolis, de mooie stad gelegen aan de Mississippi rivier waar Robert Pirsig gewoond heeft. Na een bezoek aan zijn huis draaien we de US 55 op en volgen de route van het boek over de B-wegen en door de kleine dorpjes van noord Amerika.

USA Huis Pirsig Minneapolis

Noord Dakota

Landbouwgronden en indianenreservaten (Cheyenne, Crow) wisselen elkaar af tot aan de beroemde Badlands. Het onbegaanbare en onvruchtbare land wat mooi bezongen is in nummers van Bruce Springsteen. Hier bezoeken we het Rooseveld National Park om de Badlands van dichtbij te ervaren.

USA Roosevelt NP Dakota

Montana
Een eindeloze horizon met prachtig blauwe lucht voert ons naar de meest beroemde slag van de oorlog tussen de indianen en de kolonisten namelijk Little Big Horn. Op deze plek werd in 1876 generaal Custer met zijn cavalerie in de pan gehakt door de indianen.

USA Lowell

Wyoming

Een van de mooiste wegen van noord Amerika is ongetwijfeld de Beartooth Highway die ons van Montana eindeloos slingerend het Yellowstone park in voert. Prachtige vergezichten op bergtoppen en bergmeertjes als je over de 3.340 hoogste pas rijdt. En in het park zelf is het uitkijken voor de bizons die zo maar ineens op de weg staan achter een bocht waar je het niet (nooit) verwacht.

USA Beartooth HighwayUSA 1000kg tegenover 400kg

Idaho 

Terug in Montana rijden we door uitgestrekte bossen via Missoula over de Lolo Pass naar Idaho waar we de loop van de Lochsa rivier volgen over de US12. Enorm mooi motor rijden hier met slingerbochten, weinig verkeer en de geur van naaldwouden die je helm binnen dringen.

Oregon
Deze staat heeft alles wat een motor rijder zoekt; van bergen tot bossen en van prairies tot kratermeren. We bezoeken Crater Lake, het diepste en meest blauwe meer van noord Amerika. Via de Klamath Falls en over de Grants Pass rijden we naar Californië.

USA Crater Lake

Californië

“Welcome to California” staat op het blauw / gele bord, een beetje verscholen in de naaldwouden. De weg daalt behoorlijk en een paar uur later parkeren we de Harley’s aan het strand van de Stille Oceaan. We volgen zowel de beroemde Highway 1 als ook een klein weggetje direct langs de kust naar San Francisco, maar niet nadat we eerst 52 km door de Avenue of Giants gereden zijn, een woud vol torenhoge (soms tot wel 115m hoog) Humbolt Redwood bomen. Wanneer we over de Golden Gate brug de stad San Francisco binnen rijden hebben we een euforisch gevoel van overwinning. Ruim 5000 kilometer in de sporen van Robert Pirsig, van Minneapolis naar Frisco.

USA Humbolt tree

Tekst en foto's: Edwin van Delden

Meer informatie over deze schitterende reis door de Verenigde Staten en mogelijkheden om deze motorreis te boeken vind je op: www.travel2explore.com.  

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Aanvullende gegevens