Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

MICHELIN gids BeluxMichelin gids België en Luxemburg onthuld

14-11-15. MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 met 3 nieuwe tweesterrenrestaurants en 10 nieuwe restaurants met een ster.

 

 


“Een keuken met persoonlijkheid herken je direct. De manier waarop de producten vakkundig worden bewerkt en gecombineerd, de sensaties die de smaken teweegbrengen, typeren de eigenheid van een grote chef”, aldus Michael ELLIS, Internationaal Directeur van de MICHELIN gids. Geert Van Hecke (De Karmeliet in Brugge), Peter Goossens (Hof van Cleve in Kruishoutem) en Gert De Mangeleer (Hertog Jan in Zedelgem) zijn en blijven daar een voorbeeld van. Hun drie sterren en hun plaats bij de gastronomische wereldtop houdt dan ook stevig stand.
Eric Fernez zet in d’Eugenie à Emilie (Baudour) eveneens een eigen stijl neer. De klassieke
technieken en kennis waarmee hij kwaliteitsproducten behandelt, ziet men vandaag nog weinig. Hij weet er geweldige smaakharmonieën mee te creëren en wordt beloond met twee sterren.
The Jane (Antwerpen) heeft met Nick Bril een chef wiens stijl moderner is, maar ook hij slaagt erin zich te onderscheiden. Hij lost de hoge verwachtingen volledig in en creëert diepgaande smaken met finesse en creativiteit. Het levert Bril een verdiende tweede ster op, net als Alexandre Dionisio (La Villa in the sky, Elsene). De speelse manier waarop hij creativiteit en raffinement verenigt, is geëvolueerd naar een keuken die nog meer uitgepuurd en verfijnd is.
Alexandre (Brussel) is een naam die we terugvinden bij de restaurants die een eerste ster krijgen. Hier staan nu twee dames stevig aan het roer. Hun elegante vrouwelijke touch vertaalt zich naar lichte gerechten boordevol smaak. Voor het grootste aantal nieuwe sterren in het noorden van het land moet men in de provincie Antwerpen zijn. dEssensi (’s-Gravenwezel) verdient die ster omwille van een keuken die smaak als essentie heeft, niets is er overbodig op het bord. Daar betrapt men de chef van Bistrot du Nord (Antwerpen) ook niet op. Hij brengt traditionele gerechten die hartverwarmend en lekker zijn. Ervaren chefs als Alain Bianchin (Overijse) en Danny Vanderhoven (Maasmechelen) bewijzen met hun weldoordachte, moderne keukens dat talent altijd komt bovendrijven. Dat er op talent geen leeftijd staat, bewijzen ze ook bij Philippe Fauchet (Saint-Georgessur-Meuse) en Le Pilori (Écaussinnes-Lalaing). Beide restaurants bestaan al sinds de jaren negentig, maar ze zijn zich blijven ontwikkelen en hebben hun eigen stijl gevonden. Zij weten hoe ze het beste uit topproducten kunnen halen, een kwaliteit die men ook bij Le Comptoir de Marie (Bergen) terugvindt. De chef creëert er een wervelwind van smaken dankzij bereidingen die to the point zijn, en dat voor een fantastische prijs-kwaliteitverhouding.

Het Groothertogdom Luxemburg ziet in de MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 niet
enkel het aantal restaurants met een Bib Gourmand stijgen van tien naar vijftien, het krijgt er ook twee nieuwe sterren bij. Zo herovert Renato Favaro (Esch-sur-Alzette) meteen zijn ster. Die puike prestatie dankt hij aan een terugkeer naar zijn basisprincipes en een hernieuwde focus. Bij Guillou Campagne (Schouweiler) wordt onder het toeziend oog van voormalig sterrenchef Guillou een klassieke keuken gebracht die volgens de regels van de kunst wordt bereid.

Deze gids beloont eveneens 184 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijn met het symbool =), waarvan maar liefst 33 nieuwkomers. Het keuzemenu onder de 37 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis
waar iedereen zich aan houdt. Maar de chefs bouwen daar elk op hun eigen manier op voort. Ze bewijzen hoe rijk en divers de gastronomie in België en Luxemburg wel is. De grote nieuwigheid van de MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 is de regionalisering van de selectie. Deze ingreep beantwoordt aan de behoefte van de consumenten en bevordert het gebruik van de gids.
De MICHELIN gids België en Luxemburg 2016 is te koop vanaf 16 december voor de prijs van € 21,95 in België en Nederland en € 21,33 in het Groothertogdom Luxemburg. In deze 60ste editie vindt u 1.769 adressen, namelijk 655 hotels (waaronder 126 gastkamers) en 1.114 restaurants waaronder:
140 sterrenrestaurants
3 drie-sterren restaurants
20twee-sterren restaurants, waarvan 3 nieuwe
117 een-ster restaurants, waarvan 10 nieuwe
184 Bib Gourmand restaurants, waarvan 33 nieuwe

MICHELIN gids BeluxOver de MICHELIN gids
Al ruim een eeuw biedt de collectie MICHELIN gidsen haar lezers een selectie van de beste restaurants, hotels en gastenkamers over de hele wereld. Er zijn 25 verschillende MICHELIN gidsen die 24 landen en 4 continenten omvatten. De inspecteurs van de MICHELIN gids zijn altijd op zoek naar nieuwe adressen, waaronder zeldzame parels. Dagelijks testen ze allerlei verschillende bedrijven en soorten keukens. Ze zijn anoniem, gedragen zich als gewone klanten en betalen altijd hun rekeningen. Maar ze beoordelen elk bord op een professionele wijze. Daarbij hanteren ze altijd de volgende vijf criteria: de kwaliteit van de geserveerde producten, de persoonlijkheid van de keuken, de beheersing van kooktechnieken en smaken, de prijs-kwaliteitverhouding en de consistentie. De beste restaurants krijgen een Bib Gourmand of sterren. Deze onderscheidingen berusten enkel op de kwaliteit van de keuken en worden altijd door de inspecteurs gezamenlijk toegekend. Comfort en service worden apart vermeld.
Met de MICHELIN gids België Luxemburg 2016, helpt de Michelin Groep nog steeds miljoenen reizigers. De missie die de gids bij zijn totstandkoming in 1900 had, is nu nog steeds de missie van de Michelin Groep, namelijk “Beter op Weg” gaan.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Aanvullende gegevens