Dit rallykampioenschap is niet alleen een etalage voor specialistische offroad-technologie, maar staat ook in het teken van kameraadschap, competitie en ontwikkeling. De Defender Rally Series by Bowler staat zowel open voor beginners als voor meer ervaren rallyrijders. Verdeeld over twaalf teams rijden de coureurs in identieke Land Rover Defenders die speciaal voor de rally zijn geprepareerd. Er zijn negen rondes gedurende het seizoen. Zeven daarvan tellen mee voor het kampioenschap. De eerste ronde is een besloten event zonder publiek, waar de deelnemers de tijd krijgen om te proeven aan alles wat met de rallycompetitie te maken heeft, op zowel organisatorisch vlak als het rijden zelf.

Meer dan alleen racen
Voortbouwend op de populariteit van de Tata Elxsi Bowler Defender Challenge 2022 is de Defender Rally Series by Bowler 2023 ontwikkeld om ervaring en kennis op te doen in de rallysport, zodat de deelnemers gemakkelijker kunnen doorstromen naar rally-raid-evenementen in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. De Bowler Works crew voorziet daarbij in de nodige ondersteuning en training.
Het kampioenschap zorgt niet alleen voor gezonde rivaliteit, maar moedigt ook kameraadschap aan en dat alles in een professionele omgeving en een echte teamsfeer. Er is uitgebreide ondersteuning en beschikbaarheid van reserveonderdelen tijdens de evenementen. Bovendien staat bij iedere wedstrijd een speciale hospitality-unit klaar in de paddock. Het onderstreept de unieke propositie van Bowler en de betrokkenheid bij de sport.
Bowler-Defender-Rally--22-neusspray.jpg
Bowler rally-pakketten
Pakketten voor de Defender Rally Series by Bowler 2023 zijn er vanaf 108.334 GBP (excl. BTW). De koper verwerft zich daarmee allereerst het eigendom van een gloednieuwe, volledig geprepareerde Defender 90 P300*. Ook inbegrepen zijn management en ondersteuning tijdens de negen evenementen, waaronder de zeven wedstrijden waar de punten voor het kampioenschap zijn te verdienen. Een toegewijd team van racetechnici staat klaar en deelnemers kunnen gebruikmaken van hospitality-voorzieningen, professionele begeleiding en een uitgebreide voorraad reserveonderdelen plus trainingen. De prijs is exclusief inschrijfgeld voor de wedstrijden.
Optioneel kan er worden gekozen voor ‘Arrive and Drive’, waarbij de rallyauto tijdens het kampioenschap volledig in beheer is bij Bowler. Auto’s worden schoongemaakt, geïnspecteerd, waar nodig gerepareerd, gestald tussen wedstrijden en raceklaar afgeleverd voor de wedstrijden die worden gehouden in tamelijk afgelegen gebieden in het Verenigd Koninkrijk. ‘Arrive and Drive’ is vooral aantrekkelijk voor internationale coureurs of coureurs met weinig tijd. Verdere opties zijn uitbreiding van de rallylicenties en trainingen op maat door een professionele rallyrijder.
Calum McKechnie, Bowler General Manager: “The 2022 Defender Bowler Championship has exceeded expectations on all fronts. As we anticipated, the latest generation Defender has proven to be a highly capable and extremely tough rally car which continues to surprise and thrill anyone who has experienced it. It has delivered incredibly close competition amongst the teams whilst still competing aggressively against the competition in the open rounds. Above all, the team camaraderie and relationships formed around the Championship have been a highlight which has attracted many new interested customers.”
De voorlopige kalender van het Defender Rally Series by Bowler 2023 is als volgt**: 
Bowler-Defender-Rally--22-prut.jpg

Ronde - Datum - Locatie - Onderdeel
1 - 4 en 5 maart - Walters Arena - Comp Safari
2 - 15 april - Rally Nuts Stages - Stage Rally (Gravel)
3 - Juni - TBD - Comp Safari
4 - 8 juli - Nicky Grist Stages Rally - Stage Rally (Gravel)
5 - 22 en 23 september - Trackrod Rally - Stage Rally (Gravel)
6 - 28 oktober - Cambrian Rally - Stage Rally (Gravel)
7 - November - TBD - Hill Rally/Stage Rally (Gravel)

Dave Marsh, Bowler Head of Motorsport: “We knew from our initial test programme with a pre-production Defender we had the basis of a rally car that would deliver great poise and stability under race conditions – essential for new drivers but still bringing great capability for experienced drivers. The big test was always going to be whether our 2022 competitors agreed, the answer has been an unequivocal yes! It’s been fantastic to see the cars relative performance against very serious competition in the diverse range of events selected for the Championship.”
De Defender Rally Series by Bowler 2023 zal profiteren van de ervaringen en kennis die Bowler heeft opgedaan in 2022. Het seizoen 2023 zal naar verwachting meer strijd bieden met een auto die overal de aandacht trekt. Bowler is blij met dit kampioenschap dat unieke uitdagingen, avonturen en ervaringen biedt die volledig aansluiten bij de Bowler teamgeest en heritage.

Ga voor meer informatie naar https://www.bowlermotors.com/
Voor meer informatie over deelname aan de Defender Rally Series by Bowler 2023: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of +44 (0)1773 824111.
*De Defender is in Nederland niet beschikbaar met de P300-motor.
**Alle data en evenementen zijn nog in afwachting van bevestiging.
Bowler-Defender-Rally--22-neus.jpg

Extra informatie over de Bowler en de rally:
Bowler Land Rover Defender Challenge - specificaties (aanpassingen t.o.v. standaard Defender).
Carrosserie en chassis:
Verstevigingen aan de carrosserie – minimaliseert carrosseriebewegingen en ondersteunt bescherming onderzijde
Volledige interne veiligheidskooi, geïntegreerd in carrosserie en verbonden met montagepunten wielophanging
Intern reservewiel, montagepunt geïntegreerd in rolkooi
Extra sleepogen voorzijde
Dwarsbalk versnellingsbak volgens rallyspecificaties
Verstevigde motorophanging
Verstevigde subframes voor en achter
Veerpootbrug voorwielophanging
Veerpootbrug achterwielophanging
Verstevigde montagepunten radiator
Aangepaste montagepunten chassis en subframe

Prestaties:
Koeling – hulpradiatoren verwijderd en koelsysteem nieuw ontworpen voor betere luchtstroom naar hoofdradiator
Verbeterde koeling transmissie
Bowler-sportuitlaatsysteem
Sterkere, 18-inch Bowler-velgen
All-terrain-banden
Modelspecifieke wielophanging met aangepaste subframes, nieuwe vering en specifieke montagepunten veerpoten voor optimale stijfheid
Modelspecifieke Fox-dempers
Uitneembaar racestuurwiel
Afdekking luchtinlaat zijkant
Hoge luchtinlaat
Bovenste wieldraagarm voor gewijzigd voor grotere rijhoogte

Elektrische/elektronische systemen:
ECU-systeemintegratie met racebox
ABS/DSC – aangepast op rallyomstandigheden
Nieuwe, geïntegreerde kabelboom voor nieuwe componenten
Nieuw dashboard volgens rallyspecificaties
Bedieningspaneel voor navigator voor verlichting, ruitenwisser en claxon
Integratie rallysysteem met JLR-veiligheidssystemen
Aangepast stabilisatiesysteem

Rallyvoorschriften:
Hooggeplaatste markeerlichten achter
Glas van Alpine-ruiten vervangen door aluminium; portierruiten, zijruiten achter en achterruit vervangen door polycarbonaat
Racestoelen met specifieke montage
Zespunts racegordels
Geïntegreerde, handbediende brandblusinstallatie
Intern en extern geplaatste schakelaars stroomonderbrekers
Volledige verwijdering van alle airbagsystemen

Design:
Voorbumper aangepast voor nieuwe bodembescherming
Bowler-grille met grotere luchtdoorstroming
Grotere achterspoiler met geïntegreerde extra achteruitrijverlichting
Voor- en achterspatborden aangepast voor nieuwe bodembescherming
Verbrede wielkasten
Portieren aan onderzijde voorzien van beschermingspanelen

Rallyfuncties:
Extra op de motorkap geplaatste ruitensproeiers
Extra verlichting voorzijde
Spatlappen volgens rallyspecificaties
Volledige bescherming onderzijde – 6 mm dik aluminium met versterkt design
Nieuwe positie schakelpaddles – geoptimaliseerd t.o.v. sportstoelen
Schakelpaddles aan stuurkolom – uniek voor Bowler
Voetsteun passagier
Handmatig ontgrendelingsmechanisme achterdeur
Wielkasten versterkt volgens rallyspecificaties 

Over Bowler
Bowler Motors is opgericht in 1985 en is gevestigd in Belper, Derbyshire. Bowler is pionier op het gebied van wedstrijdauto’s voor offroad-rally’s in het Verenigd Koninkrijk.

Bowler heeft diverse internationale successen behaald in rally-raids, met onder meer deelname aan de Dakar Rally, British Hill Climb Championship en de Franse Baja Rally met de modellen Tomcat, Wildcat en Nemesis.

Bowler verzorgt ook race-evenementen en ondersteunt zijn klanten bij het verkrijgen van de vaardigheden en technische kennis die noodzakelijk zijn voor deelname aan internationale rally-raids.

Bowler is synoniem geworden voor ombouw en aanpassing van Defender-modellen, met als doel het verhogen van het vermogen en verbeteren van de handling, de remmen en het comfort. Deze aanpassingen worden desgewenst naar de wensen en behoeften van de klant gedaan.

Vanaf het begin werkt Bowler nauw samen met Land Rover. Dit werd in 2012 geformaliseerd met een merkpartnerschap dat onder meer in 2014, 2015 en 2016 leidde tot de populaire Bowler Defender Challenge.

Bowler is in december 2019 overgenomen door de Jaguar Land Rover Group en is onderdeel van Special Vehicle Operations.
Bowler-Defender-Rally--22-achter.jpg

Bowlers autosporthistorie
1985 Drew Bowler begint met het maken en verkopen van competitieve safari- en trials-auto’s vanuit zijn huis in Derbyshire
1991 Drew Bowler wint de ARC National Comp Safari
2000 Bowler neemt voor het eerst deel aan de Dakar Rally en races in centraal Europa
2004 Een Bowler wint het British Hill Rally Championship
2005 De grootste Dakar-deelname van Bowler ooit maakt de fabrikant tot het tweede fabrieksteam qua grootte. Bowler behaalt het hoogste percentage finishers van alle teams
2006 Bowler-modellen winnen zowel het Britse Baja National Championship als de Franse Baja
2012 Bowler stemt in met formeel merkpartnerschap met Land Rover op gebied van sponsoring, marketing en ontwikkeling
2014 Defender Challenge geïntroduceerd om deelnemers voor te bereiden op de Dakar Rally. Bowler verhuist naar nieuwe productiefaciliteit
2016 CSP-ontwikkeling begint. Helaas overlijdt bedrijfsoprichter Drew Bowler in november van dat jaar
2018 Bowler-modellen leggen beslag op eerste, tweede en vierde plaats in het totaalklassement van de Tuareg Rallye
2019 Jaguar Land Rover neemt Bowler over
2020 Bowler krijgt licentie van Jaguar Land Rover om de Defender Station Wagon voor straatgebruik te produceren onder codenaam CSP 575

Bowler heeft een licentie van Jaguar Land Rover om de naam Defender te gebruiken.