La Route Vert nieuwe e-biketocht in Zwitserland

LaRouteVerte Bassins Genferseegebiet8-5-18. Op 17 mei wordt de nieuwe e-biketocht “La Route Verte” geopend. De schitterende route voert van Schaffhausen naar Genève door zes regionale natuurparken.

 

De 470 kilometer lange route voert in zeven dagetappes van Schaffhausen in Noordoost-Zwitserland naar het zuidwestelijke Genève en komt daarbij door zes regionale natuurparken in de Juraboog. Vakantiegangers kunnen op diverse locaties aan de Route Verte fietsen huren. De Zwitserse reisorganisatie Eurotrek biedt complete arrangementen aan, inclusief overnachtingen en bagagevervoer. 

La Route Verte – Schatten van de Juraboog
Met de e-bike door de zes Regionale natuurparken
Gezellig met de e-bike op de nieuw Route Verte in zeven etappes van Schaffhausen naar Genève door alle zes regionaal natuurparken van de Juraboog. Van oost naar west – altijd mooi langs de boogvormige Jura-bergketen. De route voert je naar wijnboeren en hun druiven, door bijna onontgonnen plekken naar boeren en hun paarden en naar muziekinstrumentbouwers en hun 350 jaar oude klanksparren. Een reis door levendige parklandschappen en naar hartelijke, betrokken mensen. 
LaRouteVerte
”Tijdens het fietsen leer je een land het beste kennen, omdat je zwetend de heuvels op gaat en dan weer naar beneden sjeest.”  Ernest Hemingway (1899–1961)

Wijnbergen zover het oog reikt!
Na ruim een uur gezellig fietsen bereik je Hallau in het Regionale natuurpark Schaffhausen en zie je een zee van wijngaarden. Ongeveer 200 wijnboeren produceren hier in de grootste aaneengesloten wijngaard van Duitstalig Zwitserland ongeveer de helft van alle wijn van Blauburgunderland. De wijnen proeven? Natuurlijk. Tijd voor een pauze bij wijngoed Aagne, een bedrijf waarmee het natuurpark samenwerkt.

Hallau wijngaard
Wijnboer Markus Hallauer is opgegroeid op de boerderij van zijn familie in de buurt van Hallau. Als jongen hielp hij al met veel enthousiasme mee op de wijngaard van zijn opa. Ongeveer 8 jaar geleden maakte hij van zijn passie zijn beroep. Tegenwoordig leidt Markus samen met zijn vrouw het wijngoed van Stefan Gysel. Samen produceren ze als team hun wijn – de ”aagne”. In het dialect van Schaffhausen betekent dit ”eigen”. Naast Pinot Noir (Blauburgunder) en Riesling-Silvaner exploiteren ze met hart en ziel en knowhow nog acht voortreffelijke druivensoorten. De wijnen van Stefan en Markus zijn van uitstekende kwaliteit. Daarvan getuigen diverse gouden en zilveren medailles die ze op nationale en internationale wijnbeoordelingen hebben gewonnen. ”Dat we tegenwoordig zulke goede wijn kunnen verbouwen, hebben we te danken aan onze grootvaders die met liefde en zorg de druiven hebben verbouwd, verzorgd en aan ons hebben overgedragen.”

Bocht na bocht gaat de rit verder
Nog op dezelfde dag gaat de reis op de Route Verte verder naar de kersenbomen en bomen met hoge stammen in Jurapark Aargau. Vanaf daar kom je in een enkele etappe bij de uitgestrekte bossen van het natuurpark Thal. Ze zijn een bron van ontspanning en leveren bronnen voor de energie- en bouwsector. De route verloopt over brede, weinig bereden straten langs de indrukwekkende rotswanden van de Solothurner Jura. Het middeleeuwse stadje St-Ursanne in het natuurpark Doubs is een goede plek om even halt te houden. Daarna volgt de beklimming van het betoverende hoogplateau van de Franches-Montagnes, waar tegelijk het enige paardenras van Zwitserse oorsprong vandaan komt: de Franches-Montagnes.

Volledig bevrijdend ...
... is dit brede rustige landschap met de sappige weiden en dichte dennenbossen. Overal zie je her en der boerderijen. Koeien en paarden grazen vrij. Een plaats van rust en ontspanning. Een plaats waar je van verbazing niet door hebt dat je fietst. En de plaats waar Thierry Froidevaux en Brigitte Favre thuis zijn. Sinds ongeveer zes jaar exploiteren ze samen de biologische boerderij ”Sous la Neuvevie” bij Saignelégier met eigen paarden- en runderenfokkerij. Daarnaast bieden ze bezichtigingen en belevenissen rond de Franches-Montagnes paarden aan. Ze hebben elkaar leren kennen tijdens de opleiding op de nationale stoeterij in Avenches bij Murten. De liefde voor paarden, vooral de Franches-Montagnes, koesteren ze sinds hun jeugd.
LaRouteVerte Bassins Genferseegebiet
Natuurpark Jura
De vader en opa van Thierry fokten al Franches-Montagnes. Samen met Brigitte zet hij de traditie voort en voorkomt daardoor het uitsterven van dit bedreigde ras. Naast de Franches-Montagnes paarden fokken ze ook runderen van het zeldzame ras Rätisches Grauvieh. ”Het welzijn van de dieren en het respect voor de natuur is voor ons heel belangrijk”, legt Thierry uit. Vanaf hier gaat de rit verder naar het natuurpark Chasseral langs muurtjes van gedroogde steen en langs de UNESCO werelderfgoedstad La Chaux-de-Fonds. Dan doorkruist de route het idyllische Val-de-Travers, bekend om zijn absint en zijn asfaltmijnen. En van daaruit gaat het naar het klokkenmakersdal Vallée de Joux in het natuurpark Jura vaudois.

Gezellig van het platteland ...
... naar het bedrijvige dorp Le Brassus naar Céline Renaud en Jeanmichel Capt, de oprichters van JMC Lutherie. Het duo bouwt al ruim twaalf jaar gitaren en luidsprekerboxen van 350 jaar oude klanksparren uit het bos van Risoud. Hun liefde voor de natuur, muziek en vrijheid heeft ze daartoe gedreven. Het bos van Risoud is het grootste aaneengesloten bos in Europa en bekend om de goede kwaliteit van zijn hout. Vanaf de showroom die direct aan de Route Verte ligt, ben je in ongeveer 15 minuten te midden van deze hoge bomen. ”Hier zoeken wij naar de perfecte klanksparren voor onze instrumenten”, vertelt Céline. Ieder detail is daarbij belangrijk: rechte stam, mooie en onbeschadigde schors en niet te lage takken. ”Slechts één van de ongeveer 10.000 bomen is geschikt.”

Le Sentier
De zevende en laatste etappe gaat van Le Sentier omhoog naar de ”Combe des Amburnex” – het hoogste punt van de Route Verte. Op 1351 meter loopt de weg opnieuw langs de karakteristieke gestapelde stenen muren, en wisselen uitgestrekte weiden en dichte bossen elkaar voor de laatste keer mozaïekvormig af. Slechts een paar bochten verder heb je een fantastisch uitzicht over de wijnregio ”La Côte” en over het Meer van Genève dat blauw glinstert achter de laatste dennentoppen. Vanaf hier ga je gezellig bergafwaarts naar Genève – verder de Juraboog volgend. Tijd om de benen even te strekken en tijd, om de vele indrukken van de zes natuurparken de revue te laten passeren. Tot ziens schatkist Juraboog.

La Route Verte
De Route Verte beslaat met haar 470 kilometer zeker de langste boog van Duits- naar Franstalig Zwitserland.

Goed om te weten:
• 7 dagetappes
• Door de 6 regionale natuurparken
• Fietsverhuur langs de route
• Bagagevervoer op aanvraag
LaRouteVerte kaart
Alle informatie over de route vind je op: https://larouteverte.ch/de/