Zweden is weer terug op de Vakantiebeurs in 2023

2-1-23. We zijn er weer! Eindelijk weer terug op de Vakantiebeurs.
Zweden-vakantiebeurs-stand.jpg

Als vanouds staan we bij de andere Scandinavische aanbieders in de Nordic Village in Hal 9, stand D034 samen met onze concullega's van Visit Norway en diverse touroperators als Nordic Info en Cape Tracks. Op de vakdag en de consumentendagen zullen verschillende vertegenwoordigers uit Zweden aanwezig zijn van o.a. Visit Dalarna , West Sweden en Gold of Lapland. Uiteraard zijn wij van Visit Sweden Benelux er ook alle dagen aanwezig. Tot ziens op de Vakantiebeurs 2023, 12 t/m 15 januari in de Jaarbeurs te Utrecht.
Zweden-Jamtland-winter.jpg
Op zoek naar de mooiste watervallen van Zweden
Op de site van Visit Sweden staat een overzicht van de mooiste watervallen van Zweden. Je vindt ze verspreid over het hele land. De meeste watervallen bevinden zich in een van de Nationale parken van Zweden, soms ver van de bewoonde wereld. Maar alle watervallen hebben goede wandelroutes er heen. De klim of wandeling er heen wordt altijd beloond met een prachtig natuurfenomeen dat veel mooie plaatjes oplevert. Luister naar het rustgevende of verkwikkende geluid van het water en geniet van het uitzicht. Watervallen zijn bestemmingen waar je het hele jaar van kunt genieten. Ze veranderen, afhankelijk van de waterstand en het seizoen, het hele jaar door. In de winter worden de meeste watervallen verticale ijskappen, bevroren in de tijd. Dan kun je sommige watervallen beklimmen of verborgen ijsgrotten bezoeken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Zin om de Zweedse watervallen te bezoeken? Hier lees je er meer over: 
https://visitsweden.nl/te-doen/natuur-buitenleven/watervallen-in-zweden/
Zweden-Jamtland-Klovsjo.jpg
Vänernleden genomineerd beste fietsroute van het jaar
De 640 km lange Vänernleden is een van de drie Europese fietsroutes die meedingt naar de titel 'Beste Fietsroute van het jaar'. Behalve de Zweedse Vänernleden zijn ook een Deense fietsroute en een Belgische fietsroute genomineerd. De verkiezing is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs. Op vrijdag 24 februari maakt de jury de winnaar bekend tijdens de eerste dag van deze beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. De genomineerde route loopt rondom het Vänermeer, het grootste meer van Zweden. De route gaat door ruige bossen en golvende weilanden, met overal de typische Zweedse rode houten huizen. Het wegdek bestaat vaak uit gravel en er zijn af en toe wat klimmetjes. De route is perfect voor de meer avontuurlijke fietser. Je komt kilometers lang niemand tegen. In de zomer wordt op bijzondere plekken, van een watermolen tot een oude papierfabriek, Zweedse FIKA - koffie met zelfgemaakte taart - geserveerd. Meer info op: 
https://www.vastsverige.com/nl/kijken-en-doen/richting-het-vanern-meer-door-west-zweden
Zweden-Vanerleden-fietsroute_van_het_Jaar.jpg
Santa Lucia, het feest van het licht
Op 13 december wordt de 400 jaar oude Zweedse traditie van St. Lucia, de ‘koningin van het licht’, gevierd met kerkconcerten en optochten. Op de dag van St. Lucia loopt een jong meisje verkleed als Lucia voorop in een optocht van licht. Alle meisjes in de Lucia-optocht zijn gekleed in wijde witte gewaden. In hun hand houden ze een kaars en op hun hoofd dragen ze een kroon van kaarsen. Deze melodieuze "Luciatåg" -processies - geleid door Lucia zelf - zijn overal in Zweden te zien: op nationale tv en in kleuterscholen, scholen, verzorgingstehuizen, kerken en kantoren in het hele land. Lucia brengt licht in de duisternis. Wees getuige van deze sprookjesachtige traditie, geniet van de bijbehorende muziek en eet een traditioneel saffraanbroodje dat uitgedeeld wordt door een van de als speculaasmannetjes, elfjes en sterrenjongens verklede kinderen. Ga voor meer info naar: 
https://visitsweden.nl/te-doen/cultuur-historie-kunst/zweedse-tradities/zweeds-kerstfeest-tradities/lucia-kerst/
Zweden-Santa-Lucia.jpg