Zweden in de winter - sneeuw - noorderlicht - kerstmarkten

15-11-22. De grootste kerstmarkten van Zweden op een rij. Direct naar de sneeuw met charters vanuit Amsterdam en Groningen naar de regio Jämtland - Härjedalen. De perfecte tijd om het Noorderlicht te aanschouwen.
Zweden-22-kerstmis.jpg

De grootste kerstmarkten van Zweden op een rij
Op de website van Visit Sweden hebben we een overzicht gemaakt van de mooiste en grootste kerstmarken van Zweden . Nu de dagen in Zweden weer korter worden en de nachten langer, maken de Zweden hun huizen weer gezellig voor de Kerst. De Zweedse Kerst begint eigenlijk al vanaf de start van de Advent, 4 weken voor kerstavond. Dus als je binnenkort naar Zweden gaat dan is er overal wel ergens een kerstmarkt. De Zweedse wintertradities zijn anders dan die bij ons en dus koop je ook andere dingen op de kerstmarkten. Zo vindt je er b.v. bokjes van stro om in de kerstboom te hangen (vroeger werden in Zweden de kadootjes namelijk door een kerstbok rondgebracht nog voordat de Kerstman bestond) en kerstmannetjes die er uit zien als kabouters. Er zijn op de kerstmarkten opvallend veel mooie, ambachtelijk gemaakte kerstversieringen, gebreide wanten, mutsen en andere, bijzondere Scandinavische hebbedingetjes te koop.
Proef op een Zweedse kerstmarkt vooral ook van de typische Zweedse lekkernijen en - drankjes. Zoals een dampende kop 'glögg' (Zweedse glühwein) in combinatie met een Zweedse 'pepparkaka' (peperkoek). Veel Zweedser dan dit, wordt het niet! Meer info op: https://visitsweden.nl/te-doen/cultuur-historie-kunst/zweedse-tradities/zweeds-kerstfeest-tradities/kerstmarkten-zweden/
Zweden-22-kerstmarkten.jpg

Direct naar de sneeuw: charters vanuit Amsterdam en Groningen naar de regio Jämtland - Härjedalen
De regio Jämtland en Härjedalen bestaat uit twee aangrenzende provincies die zoveel gemeen hebben dat ze vaak gecombineerd genoemd worden als ‘Jämtland Härjedalen’. Het adembenemende landschap ligt op een hoogte van 63 ° noorderbreedte in het centrale-westen van Zweden en omvat bergen, diepe bossen en talrijke meren, waaronder Storsjön, het op vier-na-grootste meer van Zweden. De ongerepte natuur is de perfecte habitat voor elanden, rendieren, beren, veelvraat, muskusossen, poolvossen en zeldzame vogelsoorten.
In de winter is deze regio het grootste skigebied van Noord Europa. Je kunt er perfect downhill   skiën in de wintersportbestemmingen Åre en Vemdalen of kleinere bestemmingen als   Lofsdalen en Funäsfjällen. Het gezellige dorpje Åre wordt het hele jaar door bewoond. In 2019 werden hier voor het laatst de World Cup Alpine Skien georganiseerd. Naast de vele pistes (bijna 100 kilometer!) met uitdagingen voor skiërs van alle niveaus, trekt een veelvoud aan winteractiviteiten die hier mogelijk zijn jaarlijks vele bezoekers. Spectaculair zijn de tochten door het prachtige winterlandschap op speciale ‘snowquads’ met rupsbanden. De kans is groot dat je onderweg een rendier of eland ziet die hier in groten getale te vinden zijn. Vemdalen wordt door Zweedse skiërs zelf bestempeld als ‘gezelligste skiresort van Zweden’. Met vrijwel uitsluitend ski-in/ski-out accommodatie is deze regio een aantrekkelijke bestemming. Behalve de skigebieden is er ook de gezellige winterstad Östersund, waar op het Storsjön geschaatst wordt en waar elk jaar in het eerste weekend van februari een winterfunpark wordt geopend.
Zweden-22-rendieren.jpg

In navolging van het eerste, succesvolle seizoen met vluchten naar de zuidelijker gelegen Scandinavian Mountains, breidt BBITravel  komende winter haar wintervluchten uit met chartervluchten op Åre/Östersund Airport. Vanaf 24 december 2022 tot 18 maart 2023 wordt er wekelijks vanaf Groningen Airport Eelde op Östersund/Åre Airport gevlogen. Naast vertrek vanaf Groningen Airport Eelde worden er ook vluchten vanaf Schiphol aangeboden.

Nu of nooit: de perfecte tijd om het Noorderlicht te aanschouwen
Van eind september tot begin april kun je in Noord-Zweden het Noorderlicht aanschouwen. De kans om deze intense lichtshows te zien, is tegenwoordig groter dan vroeger. 'We zitten in een zonnecyclus die naar verwachting in juli 2025 zijn hoogtepunt bereikt' aldus de Zweedse experts. Dit betekent ook dat de "Aurora Borealis" waarschijnlijk steeds verder naar het zuiden te zien zal zijn.
Abisko National Park, in Zweeds Lapland, biedt een van de beste omstandigheden ter wereld voor het spotten van het Noorderlicht. Door het unieke micro klimaat van dit gebied blijft de hemel vaak helder en is er nauwelijks sprake van lichtvervuiling. Hier bevindt zich ook het Aurora Sky Station op de top van de berg Njullá.
Al in 2015 noemde Lonely Planet Abisko de meest bijzondere Noorderlicht ervaring ter wereld. Daarmee kreeg Abisko de erkenning waar het al jaren op hoopte. Op een willekeurige dag, tussen november en april, kun je met de stoeltjeslift naar de top van de berg Njullá om deze ongelooflijke lichtshow te bekijken - en hopelijk ook te fotograferen. Want daar zo noordelijk en dichtbij de Pool is de kans groot dat je een groen, geel, blauw of rood licht ziet in de vorm van draperieën, bochten of stralen. Een dansende lichtshow langs de hemel. Het zijn deeltjes van de zon die in de atmosfeer in botsing komen met de buitenste delen van de magnetische velden van de aarde. Daarbij wordt kinetische energie omgezet in zichtbaar licht. Niet alleen mooi maar ook van levensbelang want zonder dit magnetische schild is de kans groot dat ons geëlektrificeerde leven op aarde het zwaar te verduren zou krijgen. Meer info op:
https://www.swedishlapland.com/stories/abisko-worlds-best-place-for-northern-lights/
Zweden-22-noorderlicht.jpg