Workaction; Zweedse trend van werken op een locatie in de natuur

Workaction 21 werkkamer10-9-21. In Zweden is workaction (een samenvoeging van de woorden work & vacation) de nieuwe trend. Het thuiskantoor wordt vaker vervangen door een locatie in de natuur.

 

en dan niet alleen voor inspanning maar ook voor ontspanning. De resultaten van een zojuist gepubliceerde case studie van het Zweedse Karolinska Institutet tonen aan dat werken in de natuur meer oplevert dan alleen betere werkresultaten: werken in de natuur is goed voor ons!
Workaction 21 vrouw gebouw 

Het resultaat van dit onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van het Karolinska Institutet (Zwedens grootste centrum voor medisch academisch onderzoek en een van 's werelds meest vooraanstaande medische universiteiten) toont aan dat werken vanuit de natuur een positieve invloed kan hebben op je welzijn. In een onderzoek dat twee weken duurde, werden vijf personen gevolgd terwijl ze een week vanuit hun gebruikelijke thuiskantoor werkten en vervolgens nog een week vanuit de natuur, ergens net buiten de hoofdstad Stockholm. De studie toont aan dat de mentale gezondheid en het welzijn met bijna een kwart toenamen. De deelnemers voelden zich na afloop minder depressief en meer relaxed, meer in balans en gelukkiger. Na een week werken in de natuur nam de stress bij de deelnemers bijna met de helft af. Ook verbeterde de slaapkwaliteit. De deelnemers vielen sneller in slaap en de slaapkwaliteit verbeterde dankzij langere, ononderbroken slaapperiodes. 

‘’We zijn enthousiast over de positieve resultaten van deze casestudie, die de mogelijke implicaties laat zien die de natuur heeft op ons werkleven. Hoewel we voorzichtig moeten zijn om te grote conclusies uit het onderzoek te trekken, zijn de resultaten in lijn met eerder onderzoek en geven ze duidelijk aan welke positieve impact de natuur heeft en kan hebben op ons welzijn’ aldus Mare Löhmus Sundström, Universitair Hoofddocent bij het Institute of Environmental Medicine van het Karolinska Institutet.
Workaction 21 werkkamer 

‘’Het afgelopen jaar is flexibel werken in een stroomversnelling geraakt. We denken dat dit een reistrend is die perfect past bij de tijd waarin we nu leven en perfect voor Zweden, een land met veel toegankelijke natuur. De combinatie van werk en natuur is positief voor het welzijn van thuiswerkers. Iets wat onze casestudie ook bevestigt, aldus Niels Persson, Chief Officer, Marketing & Communications bij Visit Sweden.

Het nieuwe Zweedse werken heeft nog meer voordelen. Door tijdens een workaction langer op een plek verblijven, vermindert de negatieve impact op het milieu. Een landelijke werkplek wordt zo een ​​duurzaam alternatief zijn voor mensen die het thuiswerken zat zijn. Zweden hoopt op deze manier de mentale gezondheid van zijn werknemers en buitenlandse workaction toeristen te verbeteren in een tijd waarin werken op afstand steeds meer zijn tol eist van het welzijn van veel mensen.

De workaction accommodaties (met goede wifi!) liggen verspreid in de Zweedse natuur, op kleine onbewoonde eilanden in de meren of de archipel en in de bossen. De locaties zijn allemaal op hun eigen manier uniek. Ze bieden allemaal de nabijheid van de Zweedse natuur maar ze zijn ook volledig uitgerust zijn voor het werken op afstand.
Workaction 21 vrouw meer

Resultaten uit de casestudie:
Volgens de resultaten zijn er duidelijke tekenen dat de deelnemers zich tijdens de experimentperiode mentaal beter voelden dan tijdens de werkweek ervoor.

De deelnemers zagen de stress met 48% afnemen, terwijl de cognitieve stress met 50% afnam.
Het welzijn nam met 22% toe. De deelnemers voelden zich rustiger, harmonieuzer, gelukkiger en minder depressief.
De algehele vitaliteit nam met 27% toe. De deelnemers voelden zich alerter, energieker en sterker.
De deelnemers sliepen efficiënter. Ze vielen gemiddeld 51% sneller in slaap en elke slaapperiode (aaneengesloten slaapperiode) duurde gemiddeld 23% langer.
Er is sprake van een significante afname van depressieve symptomen (zoals vermoeidheid, angst en desinteresse) met 44%.

Voor meer informatie over de case studie en de beschikbare Workaction locaties KLIK HIER