Zweden op de fiets, in de natuur en glamping

Värmland glamping2-6-19. Op pad met de locals in West-Zweden. Rendieren spotten in Dalarna. Comfortabel kamperen in Vårmland. Fietsen op Öland. In Zweden kun je letterlijk en figuurlijk alle kanten uit.

 

 

West-Zweden door de ogen van een local
Er valt zo veel te ontdekken in West-Zweden en wie kan je dat beter laten zien dan de locals zelf? Geen probleem bij Meet The Locals! Er staan in West-Zweden diverse locals voor je klaar waarmee je op pad kunt in de regio. Wil je op krabbenjacht of geïntroduceerd worden in de beste 'fika' plekjes uit de regio: deze persoonlijke gidsen zijn te boeken voor diverse activiteiten. Zoals Lotta en Alf. Maak rechtstreeks een afspraak met een van hen voor een heerlijke fietstocht langs het beroemde Göta kanaal. Zorg zelf voor een lunchpakket, zij regelen de rest. En wil je deze dag extra bijzonder afsluiten, boek dan een diner aan een van de Edible Country tafels, zoals de tafel vlakbij het Göta kanaal. Wildlife regio Dalarna
Smaland Gunillaberg
In de Zweedse bossen wemelt het van de dieren 
De Koning van het Woud, de eland, loop je echter niet bij iedere boom tegen het lijf. Wil je toch kennismaken met de unieke Scandinavische fauna, dan heeft de Midden-Zweedse regio Dalarna genoeg mogelijkheden in petto. Rendieren grazen op de Zweedse fjällen en de Sámi hoeden hier nog actief de rendierenkuddes. Rendieren van dichtbij zien kan bij Renbiten. Of ga op elandensafari, bijvoorbeeld in Yttermalung, elandenpark Långhyttans Älgpark of de tamme elanden bij Övjallberget. Je vindt dieren in hun natuurlijke habitat bij de typische Zweedse boerderijdorpen, fäbodar, bijvoorbeeld Karl-Tövåsen net buiten Rättvik en Stora Lunån bij Falun. Husky's trekken niet alleen in de winter de sledes door de uitgestrekte bossen van Dalarna, ook in de zomer kun je met huskyhonden op pad, zoals bij Enviken of noorderlijker in Idre Fjäll. En out-of-the-box: struisvogels vind je bij Sahlins Struts en bizons in het bizonpark Avesta.
Dalarna herten
Nieuw: glamping in Värmland
Zweden is een echt kampeerland. Kamperen met je tentje op een onbewoond eiland in de Zweedse wildernis, is nog altijd mateloos populair. Maar ook hier zijn veel kampeerders op zoek naar iets meer comfort. In de Midden-Zweedse regio Värmland staan daarom deze glamping tenten klaar, het nieuwste product bij Sommarvik Årjäng Camping & Stugor. De tenten bieden een prachtig uitzicht over het meer Västra Silen en dat is heerlijk wakker worden vanuit je comfortabele bed dat klaar staat in de tent. De tenten zijn voorzien van elektriciteit en stromend water vind je direct naast de tent.
Värmland glamping
Must-do: Fietsen op Öland
Het zuidoostelijke eiland Öland is al jarenlang een van de populairste vakantiebestemmingen bij de Zweden zelf. Maar ook steeds meer buitenlandse toeristen ontdekken het eiland en de meesten doen dan... op de fiets. Niet zo gek: het eiland is vlak, de uitzichten zijn spectaculair en met 400 kilometer route van de Ölandsleden valt er genoeg te trappen. Ook een deel van de fietsroute Sverigeleden, die heel Zweden covert, loopt over Öland. De routes zijn prima op te splitsen in etappes. Fietsen is extra makkelijk met de digitale routekaarten die online te vinden zijn.
Öland fietsen