Dalarna laat zien hoe anders wintersport is in Zweden

22-12-23. Jaarlijks vertrekt ruim een miljoen Nederlanders op wintersport. De Alpen gelden sinds jaar en dag als marktleider op het gebied van wintersport, maar Scandinavië is sterk in opkomst.
Zweden-Dalarna-23-husky.jpg

De Zweedse regio Dalarna merkt dat en verrast bezoekers met de typische Scandinavische winter dichtbij huis. En die blijkt verrassend anders dan in de Alpen. Naar Zweden op wintersport is zoveel méér dan skiën. Dalarna presenteert deze winter een flink aantal nieuwe sneeuwactiviteiten, waarbij het nu juist niet draait om de lange latten. 

Dalarna ligt in Midden-Zweden, op ruim 300 km van Stockholm, tegen de Noorse grens geplakt. Prima bereikbaar met zowel het vliegtuig als met de auto vanuit Nederland en om die reden een van de populairste vakantieregio's voor Nederlanders in de zomer. De winter is minstens zo aantrekkelijk: sneeuwzeker, dichtbij, geen eindeloze rijen bij de liften, kindvriendelijk en genoeg uitdaging voor fanatieke skiërs en snowboarders.

Dit zijn de beste outdooractiviteiten in de sneeuw voor 2024:

IJsbaden en schaatsen op het Runnmeer
Nergens kun je zo eindeloos kilometers schaatsen op natuurijs als in Zweden. Het Runnmeer geldt als het mekka voor schaatsliefhebbers waar in de winter vaak tot 50km geveegde banen geprepareerd wordt. Maar in dit meer wordt ook veelvuldig een ijsbad genomen. Koudwaterbaden is van oudsher diep geworteld in de Zweedse cultuur en neemt de laatste jaren ook in Nederland aan populariteit toe. Ter hoogte van Sjösidan in Falun kun je na een ritueel saunagebruik een dip nemen in een geprepareerd ijswak in het bevroren Runnmeer. Goed voor lichaam en geest. Daarna lekker opwarmen bij het vuur hoort er uiteraard helemaal bij.
Zweden-Dalarna-23-meer_bij_Sjosidan-sauna.jpg

Sneeuwschoenwandelen met rendieren
Sneeuwschoenwandelen is een typisch Zweedse winteractiviteit. Bij Renbiten in Dalarna is de meest zuidelijke Sámi nederzetting van Scandinavië te vinden. De Sámi - de oorspronkelijke bevolking van Scandinavië - zijn van oudsher rendierhouders. Bezoekers kunnen hier kennismaken met een tam deel van de rendierkudde. Je kunt meewandelen op sneeuwschoenen met de rendieren door het winterse landschap. Onderweg pauzeer je op authentieke wijze met Sámikoffie en rendierworst.
Zweden-Dalarna-23-renbiten-grovelsjon.jpg

Zélf op pad... met je eigen hondeslede
Een tochtje met een hondenslede is voor veel mensen al avontuur genoeg. Een hondenslede-safari is mogelijk op meerdere plekken in Dalarna. Bij Below Zero Husky Tours gaan ze een stukje verder en mag je twee dagen zelfstandig op pad met je eigen slee en hondenteam. Uiteraard krijg je eerst les, want een hondenslede besturen vraagt om behendigheid, kennis van de Zweedse natuur en liefde voor honden. Maar dan wacht je de ultieme vrijheid in de Zweedse wildernis. Avontuur gegarandeerd.

Wandelen onder het noorderlicht
De oudste boom van de wereld staat in Dalarna en draagt zelfs een naam: Old Tjikko. Old Tjikko is in de winter alleen te voet te bereiken door de massa sneeuw. Het wordt helemaal avontuurlijk om dit in het donker te doen tijdens een Darkness Tour van Ecoadventure. Aan de voet van de berg Fulufjället kun je deze unieke winterervaring beleven. Met een beetje geluk wandel je onder een helder verlichte sterrenhemel of met het noorderlicht dat hier af en toe te zien is. Zelfs als het bewolkt is, is de tocht sprookjesachtig. Je gaat op pad met een gids en dat is maar goed ook, want gemarkeerde paden zijn hier niet in de wildernis.
Zweden-Dalarna-23-Noorderlicht.jpg

Skiën met Dalarna's Most Out-Of-Date Ski Tour
Wil je gewoon skiën, dan is dat geen probleem. Dalarna heeft diverse alpine skigebieden en langlaufloipes met vele kilometers aan routes. Wil je het toch anders dan anders aanpakken, bind dan een paar ouderwetse houten latten onder uit vroeger tijden. Dat kan via Next Step Nature die Dalarna's Most Out-of-Date Ski Tour organiseert. De ski's zijn breder dan moderne ski's en daarmee zeer geschikt om je buiten de gebaande paden te begeven. Je glijdt onder begeleiding van een gids door het verstilde landschap van Zweden op een unieke manier.
Zweden-Dalarna-23-ski_tour.jpg