Zweden boven de poolcirkel in magische winterstad Luleå

10-12-23. De stad Luleå ligt in het noorden van Zweeds Lapland, ver boven de Poolcirkel, aan de Botnische golf. 
https://www.youtube.com/watch?v=EisRnSbH6I8
Zweden-Lulea-LuleaOnIce-hondenslee.jpg

In deze arctische leefomgeving heb je nog echte lange winters met veel sneeuw en ijs waar zelfs auto’s overheen kunnen rijden. Het is een unieke locatie waar - als de omstandigheden goed zijn - het noorderlicht (aurora borealis) goed te zien is.

Een echte winterbestemming
Luleå is de laatste jaar steeds meer een echte winterbestemming geworden, vooral dankzij de lange wintermaanden met veel sneeuw en ijs. Elk jaar opnieuw worden er op het zee-ijs lange schaats- en langlaufbanen aangelegd en onderhouden. Vanaf het ijs stap je direct op de sneeuwscooter of je hondenslede. De stad heeft ook een grote, luchthaven met prima verbindingen naar diverse Zweedse steden en een aantal internationale verbindingen, zoals de directe verbinding van Luleå naar het Franse Nice. Een bezoek aan Luleå in de winter zorgt voor een compleet nieuwe ervaring met ijs, sneeuw en natuur!
Zweden-Lulea-Småskär_modell_Iida_Larrson_Peter_Rosen_Luleå_kommun_foto_Peter_Rosen_Lap.jpg

 

Diverse winteravonturen voor winter 2023/2024
De stad organiseert ook deze winter weer een groot aantal winter activiteiten op en rondom het ijs in samenwerking met de KNSB ( De Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond) 

In de omgeving van de stad kun je ook allerlei dingen doen: 

Gammalstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst
Niet veel mensen weten dat het oude Luleå – de Gammalstad – als sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Dit middeleeuwse kerkdorp was oorspronkelijk het stadshart van Luleå voordat het in de 17e eeuw werd verschoven naar de huidige plek. De kleine rode kerkhuisjes en de grote middeleeuwse kerk in het midden van de oude stadskern zijn een veel gefotografeerde, historische bestemming. Uniek zo hoog boven de Poolcirkel. Hier vind je de grootste Middeleeuwse stenen kerk van Noord Zweden uit 1492 en meer dan 400 kerkhuisjes, woningen en kleine winkeltjes. Vooral in de sneeuw komen de rode, kleine huisjes en de witte toren met de gele torenspits van de kerk prachtig tot hun recht.
Zweden-Julmarknad_Hägnan.jpg 

De ijsbaan
De kilometers lange ijsbaan omringt het centrum van Luleå en is gratis toegankelijk voor iedereen. Hier schaats en wandel je gewoon op zee-ijs.  Al vanaf 2017 organiseert de KNSB hier wedstrijden op het ijs. 
Zweden-Lulea-LuleaOnIce-schaatsen.jpg

Walk on water
Vooral doen: walk on water – het ijs van de Baltische Zee is dik genoeg! Bezoek vooral het eiland Gråsjälören. Dit eiland ligt op een korte, aangename wandeling van 20 minuten over het ijs vanaf de Södra hamn in Luleå. Kijk even goed of de vlag gehesen is, want dan kun je wafels, gegrilde worstjes en koffie op het eiland bestellen. Maar je mag natuurlijk ook je eigen eten en barbecueworstjes meenemen. Als je vingers en tenen het een beetje koud beginnen te krijgen, kun je je binnen even lekker opwarmen. Als je wat dichter bij de stad wilt blijven, is een populaire optie om van haven naar haven te wandelen en Luleå vanaf het ijs te bekijken. s Avonds heb je dan een mooi uitzicht op de skyline van de stad! Hier, ver van het stadslicht, is het ook gemakkelijker om het noorderlicht te zien. 
Hondensledetochten in een prachtige omgeving
Vanwege de locatie van Luleå in het Arctische gedeelte van Europa vind je hier nog echte, winters. Winters waarin je vanuit Luleå zo een tocht kunt maken met een hondenslede over het bevroren ijs van de Baltische zee. Een verbluffend mooie omgeving en de honden hebben er altijd reuze zin in.

Hovercraft-tochten in de winterse Archipel
De archipel van Luleå telt maar liefst 1312 eilanden. In de zomer is het makkelijk om de Archipel per boot te bereiken, maar als het ijs op de zee verschijnt,  kun je de eilanden op een andere, veel snellere manier bereiken. Zoals bv. vanuit de Brändön Lodge met een  hovercraft over de bevroren zee. Je vliegt over het ijs en met een beetje geluk fotografeer je het kruiende pakijs op zee. Een indrukwekkend fenomeen van grote, artistieke ijsbergen.
Zweden-Lulea-portret_rendier.jpg

Rijden op het ijs
Try before you die. Het ijs is hier zo dik dat je de gemeente Luleå in de winter een aantal korte rij-routes over het ijs openstelt voor publiek. De gemeente test elke dag of het ijs dik genoeg is en vermeldt de veilige ijsroutes op haar website. Helaas is deze website alleen nog maar in het Zweeds, maar zeker de moeite van het vertalen waard.

https://www.lulea.se/boende--gator/gator-och-trafik/isvagar.html

IJsbrekers
IJsbrekers spelen nog steeds een belangrijke rol in de logistiek van de steden aan de Botnische Golf. In de winter bevriest de zee en zijn de schepen afhankelijk van ijsbrekers om bestemmingen te bereiken. Maar het is vooral ook een toeristisch uitje geworden om aan boord van een ijsbreker te stappen. Op een uurtje rijden van Luleå vind je twee verschillende rederijen die dit aanbieden. Onderweg mag je ook nog even dobberen in een thermopak in een wak op zee. Een unieke ervaring, die je nergens anders in de wereld vindt.

Het noorderlicht
Het noorderlicht is helaas niet op commando te bestellen. Maar in Luleå is de kans dat je het Noorderlicht ziet wel heel groot. De natuurlijke omstandigheden om dit natuurverschijnsel te zien, zijn hier ideaal. De lucht in Luleå is vaak helder en in combinatie met koude lucht en een vrij uitzicht naar het noorden is de kans om het noorderlicht mee te maken, heel groot.
Zweden-Lulea-noorderlicht.jpg
Skiën
Ook een dagje down hill skiën of langlaufen is mogelijk in Luleå. De stad heeft twee skigebieden in de directe omgeving. Allereerst is er Ormberget met een afdaling en meerdere loipes. Aan de andere kant van Luleå ligt mattsundsbacken met drie skiliften en in totaal vier afdalingen. Omdat het in Luleå in de winter al vroeg donker wordt, zijn de skipiste en de langlauf -loipes in de avond verlicht.

Sneeuwscooter 
Sneeuwscooteren is een van de favoriete lokale bezigheden hier in Zweeds Lapland. Tegenwoordig zijn de sneeuwscooters vaak elektrisch. Veel duurzamer en ook veel stiller, Daardoor geniet je nog meer van de prachtige omgeving van Luleå