Zweden maakt einde aan verwarring met Zwitserland

25-10-23. Veel mensen hebben de neiging om Zweden te verwarren met Zwitserland.  Zelfs de best opgeleide en machtigste mensen ter wereld kunnen de twee landen niet uit elkaar houden. https://www.youtube.com/watch?v=Jq6Mi_qDNDQ
Zweden-23-Noorderlicht-Sundsvall_Medelpad.jpg

Vastbesloten om voor eens en voor altijd een einde te maken aan de verwarring stelt Visit Sweden nu acties voor in een nieuwe campagne. Na decennia van verwarring is Zweden het zat om verward te worden met Zwitserland. En Zwitserland is het waarschijnlijk net zo zat om met Zweden verward te worden. Wereldreizigers, wereldleiders, de New York Stock Exchange en popsterren hebben het allemaal gedaan. De helft van de Amerikanen weet het verschil niet tussen Zweden en Zwitserland en een derde van de Britten denkt dat ze hetzelfde land zijn.
Zweden-23-archipel_van_Stockholm.jpg

Verkeerde vlag en verkeerd volkslied
Er kunnen vreemde dingen gebeuren als je de twee landen door elkaar haalt. Zo werd in 2019 tijdens een internationale ijshockey wedstrijd het Zweedse volkslied gespeeld voor het Zwitserse team SC Bern. Ook de Zweedse skicrosser en bronzen medaille winnaar Erik Mobärg keek vreemd op toen hij dit jaar, tijdens de prijsuitreiking van het WK Ski Cross de Zwitserse vlag achter zich zag hangen.
Zweden-23-Kämpersvik-_Bohuslän.jpg

Sommige verwisselingen hebben zelfs levens veranderd. Zo is er het verhaal van de Zweedse Anna. Haar Arubaanse moeder was eind jaren zestig onderweg naar Zwitserland. In plaats daarvan belandde ze in Zweden, waar ze hulp kreeg van een aardige Zweed die goed Engels sprak. Deze man werd later Anna's vader. “Elke keer als ik aan het verhaal van mijn vader en moeder denk, krijg ik kippenvel. Ik heb mijn leven te danken aan deze verwarring," aldus de Zweedse Anna.
Zweden-23-Noord-ZwedenPlaatsHoge_Kust_Ångermanland.jpg

Zweden stelt concrete maatregelen voor
Daarom doet Visit Sweden, het Zweeds Bureau voor Toerisme nu een handreiking naar hun Europese vriend in een nieuwe campagne. De ambitie is om een duidelijk onderscheid te maken tussen de twee landen door te bepalen wie waarover praat. Het eerste ontwerp van de officiële regeling tussen Zweden en Zwitserland is gepresenteerd en Visit Sweden hoopt deze ondertekend te krijgen - maar staat open voor discussies. Bekijk hier het voorstel van Zweden naar Zwitserland: Welkom in Zweden (niet Zwitserland)
Zweden-23-RegioZuid-Zweden-Tranemo.jpg

Zweden biedt een ander soort luxe
Dit voorstel belicht met een beetje humor en een knipoogje de dingen die reizigers in Zweden aantrekken. Het pleidooi van Zweden is eenvoudig: "Wij communiceren dingen als zandbanken, rooftopbars en stilte. Zwitserland richt zich op banken, bergtoppen en geluiden zoals jodelen".

"Als mensen moeite hebben om onze twee landen uit elkaar te houden, moeten we ze helpen. We kunnen de namen van onze landen niet veranderen, maar we kunnen wel duidelijker zijn. Zweden biedt een ander soort luxe, dus we denken dat het tijd is om te beslissen wie wat promoot. We wachten nog op een officiële reactie, maar we hopen dat Zwitserland met ons wil onderhandelen over deze belangrijke kwestie. Hopelijk kunnen we tot een overeenkomst komen," aldus Susanne Andersson, CEO van Visit Sweden.

Het volledige voorstel lezen en ondertekenen, kan hier: https://visitsweden.nl/zweden-niet-zwitserland/ Hopelijk weten toeristen voor eens en altijd dat ze Zweden bezoeken (en niet Zwitserland).