Alentejo is rijk aan natuurschoon en werelderfgoed

Alentejo Monsaraz Convento TheMoonMilkyWay18-10-18. Alentejo 't best bewaarde geheim van toeristisch Portugal, raakt steeds meer in belangstelling.

 

 

De groeiende aandacht dankt de regio Alentejo aan het adembenemende natuurschoon en de culturele rijkdom, maar ook omdat heel wat locaties door UNESCO als Werelderfgoed zijn erkend. Denk hierbij aan de traditionele gezangen en aan de bijzondere sterrenhemel van Alentejo. Werelderfgoed wekt interesse, zeker in Alentejo, met haar historische steden en eeuwenoude tradities. Daarnaast is de Portugese regio benoemd als Starlight Tourism Destination, gesteund door UNESCO. We zetten vier UNESCO highlights uit de Portugese regio op een rij: 
Alentejo Marvao

Évora, de 'witte dame'
Op zoek naar werelderfgoed in Alentejo, dan is de hoofdstad Évora een must-see. De stad met haar karakteristieke witte huizen is terug te vinden in elke culturele reisgids. En dat is niet voor niets, gezien het indrukwekkende bouwkundige en artistieke erfgoed. Elke periode uit de geschiedenis is hier terug te vinden, langs talloze goed bewaarde Romeinse Tempel in het centrum van de stad. Ook de indrukwekkende kathedraal en het Aqua de Prata aquaduct zijn een bezoek waard. Struin door de middeleeuwse straten van Évora en geniet ook van de bruisende sfeer, want oud en nieuw gaan hier hand in hand. 
Alentejo erfgoed

Elvas: grootste fort ter wereld
Dichtbij de grens met Spanje ligt Elvas, dat een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Portugal. Bij aankomst vormt het gigantische, 7 kilometer lange Aquaduct met 843 bogen een echte eyecatcher. Een andere indrukwekkende bezienswaardigheid is het lokale fort: met tien kilometer lange stervormige verdedigingsmuren het grootste ter wereld. Deze fortificaties zijn erkend als werelderfgoed. Naast de culturele hoogtepunten is Elvas een stad met sfeervolle straatjes en terrassen en daardoor een goede uitvalsbasis om de groene Alto-Alentejo te ontdekken. 

Cante Alentejano
Niet alleen de Portugese Fado is door de UNESCO erkend als werelderfgoed, in 2015 werd ook de Cante Alentejano toegevoegd aan deze lijst. Dit is een traditionele manier van zingen die wordt ingezet met één stem en na de tweede stem - de Alto - aangevuld wordt met de zang van het volledige koor. Cante Alentejano wordt niet begeleid door muziekinstrumenten maar enkel uitgevoerd in stemgeluid. Vroeger werden de liederen door de boeren op het land gezonden, tegenwoordig zijn het de zangverenigingen die ze vertolken tijdens de vele regionale festivals in Alentejo. 

Alentejo: De mooiste sterrenhemel van Europa
Voor liefhebbers van sterrenkijken is het Alqueva-meer een hoogtepunt in de Alentejo. Het gebied rondom het meer kreeg als eerste in de wereld de onderscheiding Starlight Tourism Destination, ondersteund door de UNESCO. Er is nauwelijks lichtvervuiling en er zijn 286 heldere, wolkeloze nachten per jaar met als resultaat een sterrenhemel waarvan je gegarandeerd aan de grond genageld staat. Alleen dat maakt Alentejo al tot een bucketlist-waardige bestemming.
Alentejo Monsaraz Convento TheMoonMilkyWay

Over de Alentejo
Weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover het oog reikt. Een 100 kilometer lange kustlijn en karakteristieke stadjes als Évora, Elvas en Monsaraz die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken: dát is de Alentejo. De regio beslaat een derde van Portugal, kent hetzelfde aangename klimaat als de nabijgelegen Algarve en is de grootste wijnproducent van het land. Het veelzijdige en pure Alentejo staat bol van de outdoor-activiteiten in de ongerepte natuur, haar inwoners zijn gastvriendelijk en de gastronomie traditioneel en verfijnd tegelijk. Kortom: de Alentejo verbaast, verrast, ontroert en biedt voor elk wat wils. www.visitalentejo.pt 
Alentejo kurkeik of eucalyptusboom