Franse bergen zijn klaar voor wintersportseizoen 22/23

3-10-22. Winterse kou betekent sneeuw en dus: de bergen in! Zoals altijd valt er een hoop pret te beleven in de verschillende berggebieden van Frankrijk.
Franse-Bergen-22-skipiste-zon.jpg

Een greep uit de mogelijkheden en laatste ontwikkelingen vind je hieronder. We zullen we alvast een tipje van de sluier oplichten voor de nieuwsgierigen onder ons. 

Winterse activiteiten
Is het alweer een tijd geleden dat je op ski’s hebt gestaan? Dan kun je in Les Arcs 2000 je benen er weer rustig aan laten wennen op een van hun drie nieuwe beginnerszones. Goed om te weten: in Val d’Isère en Tignes kunnen kinderen onder de 8 jaar vanaf deze winter gratis skiën! En in Belle Plagne verzorgt de Franse skischool ESF skilessen in gebarentaal voor dove en slechthorende wintersportliefhebbers. Verder zullen Courchevel en Méribel in februari 2023 helemaal in het teken staan van het WK alpineskiën waaraan wel 600 atleten meedoen afkomstig uit 75 landen. Dat belooft veel spanning en sensatie! 

Naast de klassieke wintersportactiviteiten ontwikkelen de Franse bergen ook steeds weer iets nieuws. Neem Sk’e-bike, een combinatie van e-biken en toerskiën met AvélO in Peisey-Vallandry. Of ontdek de natuur in Val d’Arly op een Moonbike, een lichte elektrische ‘fiets’ die in de Franse Alpen is ontwikkeld speciaal voor sneeuwavonturen. In La Plagne kun je bobsleeën met wel 90 km/uur: kippenvel gegarandeerd! Als je het wat rustiger aan wilt doen, dan is een themawandeling op sneeuwschoenen in Vaujany een goed plan. Onderweg kom je via een app meer te weten over lokale verhalen en geschiedenis. Leuk en leerzaam! En kan het jou niet koud genoeg? Dan is ijsduiken in het Lac du Lou bij Les Menuires een echte aanrader of een bezoek aan de nieuwe ijsgrot op 3.400 meter hoogte in Les 2 Alpes waar je je kunt verwonderen aan ijssculpturen.
Franse-Bergen-22-sneeuwschoenwandelen.jpg

Fijne accommodaties
Er komen niet alleen steeds weer nieuwe accommodaties bij (zoals L’Orée du Bois in La Rosière met privéjaccuzi buiten), maar er vinden ook renovaties plaats van reeds bestaande accommodaties zodat deze met de tijd meegaan en voldoen aan alle eisen van de toerist anno nu. Denk hierbij aan het viersterrenhotel La Cachette in Les Arcs of het chalet-hotel L’Eau vive in Saint-Nicolas-La-Chapelle (Val d’Arly).
Franse-Bergen-22-Les-Arcs-Wanderfull-chalet.jpg

Ook aan soloreizigers wordt gedacht. Zo biedt de Hotel Club MMV Les Brévières in Tignes interessante deals voor een verblijf van 7 nachten, en de hotels Arpin en La Tarine in Peisey-Vallandry vragen geen extra toeslagen voor eenpersoonskamers. Het sfeervolle Wanderful Chalet in Les Arcs draait echt om ‘co-living’ en ontvangt veel soloreizigers. Hun kamers liggen dicht bij de gedeelde ruimtes, zoals de keuken, de zitkamer en de yogakamer, dus contacten worden makkelijk gelegd.

Groene winter
Om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan, zetten alle skigebieden in Frankrijk zich al jarenlang in voor duurzaam toerisme, bijvoorbeeld door elektrische shuttlebussen, het label 'Flocon Vert' (groene sneeuwvlok) en zuinig energieverbruik. Ook hebben de Franse wintersportgebieden zich verbonden aan 16 ecodoelstellingen onderverdeeld in vijf categorieën, namelijk Klimaat & Energie, Water & Landbouw, Biodiversiteit, Landschap en Afval. Zo willen de Franse bergen klimaatneutraal zijn tegen 2037, wordt er gewerkt aan de opslag en het zuinige verbruik van water en wil men meer bewustzijn creëren bij de toeristen als het gaat om afval. Want ook jij kan je steentje bijdragen aan 'groene' bergen! Bekijk de flyer in de bijlage voor meer informatie over de doelstellingen of ga naar de website van de Domaines Skiables de France.

Wist je dat
…Frankrijk 7 verschillende gebergtes telt!

…er wel 320 wintersportgebieden zijn!

…Frankrijk ieder winterseizoen 10 miljoen toeristen trekt!

…je in de Franse bergen meer dan 50 winteractiviteiten kunt beoefenen!

…een vakantie in de bergen tal van positieve gezondheidseffecten heeft!