Bremen bol van moderne wetenschap en historie

Bremen Universum intBremen straatje15-8-18. Wat wil je weten over een tornado? De oerknal? Of de wereldtalen? Zoek en vindt de antwoorden in het Universum Science Center in Bremen. Een stad waar veel meer te zien is.

 

In het Universum Science Center Bremen worden de wonderen van de wetenschap met interactieve tentoonstellingsstukken in artistiek ingerichte belevenisruimtes voor het hele gezin beleefbaar gemaakt. Van buiten gezien doet het spectaculaire, futuristische gebouw van het Universum Science Center Bremen denken aan een zilveren walvis.
Bremen Universum
Binnen leert de bezoeker met alle zintuigen de fascinerende wereld van de wetenschap kennen en treft men 250 tentoonstellingsstukken aan om vast te pakken, te bekijken en te experimenteren. Op een belevingsoppervlakte van ca. 4000 m² worden de thema's 'Expeditie mens', 'Expeditie aarde' en 'Expeditie kosmos' op een spannende manier beleefbaar gepresenteerd. Sommige fenomenen kunnen, in levende lijve ervaren, spannender zijn, net als sommige schokkende filmmomenten. Zoals bijvoorbeeld ook in een labyrint zonder licht, waarin je alleen door het eigen, fijne gevoel in de vingers verder kunt komen, of een virtuele reis met een duikboot naar de bodem van de zee. Bij het roeiskelet Freddy kunnen de bezoekers zien wat er bij de roeisport met de eigen botten gebeurt. Iedereen die heel moedig is, ervaart met een druk op de knop het geweldige beven van de muren in de aardbevingsruimte. De 'Expeditie kosmos' laat de wereld van de sterren tot en met de kleinste bouwstenen van de materie zien. Veel plezier bij het ontdekken!
Bremen Universum int

Highlight
De 'Expeditie mens' in het Universum Science Center Bremen begint met het moment van de geboorte en eindigt in de onontdekte werelden van de menselijke geest. In de evenementenzaal 'DenkArena' beleven de gasten science-shows met spectaculaire proeven, wetenschapstheater en spannende lezingen. Voor de kids tussen drie en acht jaar is er op de begane grond een 200 m² groot gedeelte, 'Melkweg' genaamd, met een groot aantal experimenteerstations. Tot het Universum hoort ook een 5000 m² groot buitenterrein, het Ontdekkerpark. Hier vindt men ongeveer 25 doe-mee-stations over het onderwerp beweging. U kunt uw coördinatievermogen testen, een steile wand beklimmen of door een smal ravijn lopen. De 27 m hoge 'Toren der luchten' biedt tot slot de mogelijkheid om te experimenteren met weer en wind. In het Universum Science Center Bremen zijn veel antwoorden op brandende vragen te vinden: Hoe ontstaat een tornado? Wat gebeurde er bij de oerknal? Welke taal spreekt de wereld? En op welke vraag zoekt u al een hele tijd een antwoord?

Van de moderne wetenschap naar de historie is in Bremen slechts een paar stappen. Er is meer te zien en te beleven in de Duitse havenstad. 

Werelderfgoed met wijnkelder: het raadhuis
Het van 1405-1408 gebouwde raadhuis van Bremen midden in de historische stadskern is een van de belangrijkste bouwwerken van de gotiek en de Weserrenaissance in Europa. Het is een kunsthistorisch juweel en een representatieve evenementenlocatie. Het schitterende gebouw met de fraaie feestzalen werd als unieke getuigenis van burgerlijke autonomie en soevereiniteit in het Heilige Roomse Rijk in het jaar 2004 tot UNESCO-werelderfgoed verklaard. Geen werelderfgoedmonument, maar desalniettemin het bekijken waard: de 'Bremer Ratskeller' met de grootste verzameling Duitse wijnen.
Bremen raadhuis terras 

Übersee-Museum
In het Übersee-Museum in Bremen zijn Azië en Afrika maar een paar stappen van elkaar verwijderd. Dit in 1896 geopende museum verenigt een unieke mix van collecties op het gebied van handel, volkenkunde en natuurhistorie onder één dak. Het museum beschikt in totaal over 1,1 miljoen tentoonstellingsstukken. De liefde voor het detail en het eerbiedwekkende oude gebouw waar de tentoonstellingsstukken te bezichtigen zijn, maken een rondgang door dit museum tot een bijzondere belevenis. Het Übersee-Museum behoort tot de meest bezochte musea in Duitsland.
Bremen Uebersee Museum 

Huizen als parels aan een snoer: de stadswijk Schnoor
Kleine, smalle vakwerkhuizen uit de 15e en de 16e eeuw, een wirwar van steegjes tussen de huizenrijen. De naam van dit stadskwartier gaat terug op het feit dat de huizen aaneengeregen liggen als parels aan een snoer, in het Nederduits 'Schnoor' genaamd. Volgens een andere interpretatie hebben in dit gedeelte van de oude visserswijk de touwmakers gewoond. In de Schnoor kunnen de bezoekers vlak in de buurt van de Weser goudsmeedwerk en ambachtelijke kunst bewonderen, even uitrusten in een van de talrijke cafés of restaurants en rondneuzen in de vele leuke winkeltjes.
Bremen straatje