DIVA Antwerpen surrealisme van Wouters & Hendrix

DIVA Wouters Hendrix 19 dames14-9-19. Van 13 september 2019 tot 16 februari 2020 presenteert DIVA de tentoonstelling Wonderkamer II: Wouters & Hendrix. Het juwelenontwerpersduo neemt je mee in hun surrealisitsche wereld.

 

Niet één, maar drie zalen toverde het ontwerpersduo om tot een surrealistische wereld. Een selectie van maar liefst 345 juwelen, objecten en kunstwerken van onder andere Salvador Dali, Grayson Perry en Man Ray vertelt het verhaal van 35 jaar Wouters & Hendrix. De fascinatie van het ontwerpersduo voor opmerkelijke verhalen en de edele metalen zilver en goud vormen de leidraad in het tentoonstellingsconcept. Scenograaf Bob Verhelst staat in voor de verrassende scenografie, waarin trompe l'oeils, contrasten en uitvergrotingen centraal staan.
DIVA Wouters Hendrix 19 dames
Katrin Wouters & Karen Hendrix: “Eén Wonderkamer is te klein voor ons.”

Drie Wonderkamers
De tentoonstelling neemt de bezoeker mee op reis in de leefwereld van Wouters & Hendrix. Palazzo, de eerste zaal, dompelt het publiek letterlijk onder in een gouden gloed. De juwelen van Wouters & Hendrix treden in dialoog met subversieve kunst, surrealistische symboliek en uitmuntend vakmanschap.
DIVA Wouters Hendrix 19 Palazzo

Wouters & Hendrix puren hun esthetiek vaak uit banale voorwerpen en herinneringen en geven deze een nieuw, kostbaar leven. In de tweede zaal, Antichambre, gaan rommelmarktvondsten en iconisch Wouters & Hendrix drukwerk in dialoog met hedendaagse kunst.
DIVA Wouters Hendrix 19 Antichambre

In de laatste zaal, Room with a view, schitteren hun zilvercollecties omringd door een indrukwekkend handgeschilderd gordijn. Bijzonder in deze laatste zaal is de hartencollectie van dr. Boyadjian, een cardioloog met een grote passie voor het hart in al zijn vormen. Wouters & Hendrix selecteerden een 30-tal objecten uit de collectie, gaande van juwelen tot postkaarten.
DIVA Wouters Hendrix 19 Room with a view

DIVA Wouters Hendrix 19 kettingOver Wouters & Hendrix
Wouters & Hendrix ontwerpen en maken sinds 1984 ongewone juwelen in hun Antwerpse atelier. Als kinderen uit een avant-garde tijdperk hebben ze de regels van de traditionele juweelkunst steeds naar hun hand gezet. Ze zijn subtiele rebellen met een voorliefde voor het surrealisme en worden aangetrokken door onverwachte technieken en materialencombinaties. Wouters & Hendrix’ draagbare sculpturen laten de drager toe uiting te geven aan haar unieke vrouwelijkheid. Hiermee licht ze een tipje van de sluier van haar persoonlijkheid op. Vandaag vieren Wouters & Hendrix de 35ste verjaardag van hun label met een eigen Wonderkamer in museum DIVA.

Praktische info

  • Wanneer: vrijdag 13 september 2019 t.e.m. zondag 16 februari 2020
  • Waar: DIVA, Antwerp Home of Diamonds. Suikerrui 17 - 19, 2000 Antwerpen
  • Openingstijden: maandag tot zondag van 10u - 18u, woensdag gesloten
  • Tickets: standaardtarief € 10 per persoon. Tickets koop je via de webshop of aan de balie.

Activiteiten
Naar aanleiding van de tentoonstelling organiseert het museum workshops en activiteiten voor zowel het grote publiek als voor studenten juweelontwerp. Het juweelontwerpersduo geeft daarbij een zeldzaam kijkje in eigen keuken. 

Publicatie
Bij de tentoonstelling Wonderkamer II: Wouters & Hendrix verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus geschreven door Romy Cockx, curator van museum DIVA. De publicatie geeft inzicht in het Antwerpse vakmanschap en de iconische kunstwerken en objecten die gekozen werden door het ontwerpersduo Wouters & Hendrix. De publicatie verschijnt in het Nederlands en Engels, 103 pagina´s, € 19,95. Lezers kunnen de eerste publicatie van Wonderkamer I: Axel Vervoordt voor een kortingstarief van € 9,95 aankopen.

Wonderkamer II: Wouters & Hendrix is ingericht door De Museumstichting SON en werd mede mogelijk gemaakt door de structurele partners Stad Antwerpen, Toerisme Vlaanderen, AWDC, Umicore en Shanghai Diamond Exchange. Met bijzondere dank aan de gastcuratoren Katrin Wouters en Karen Hendrix.