Bucuti & Tara Resort redt 30.000 dieren met sterilisatieprogramma

4-8-22. Bucuti & Tara Beach Resort, Aruba, viert het subsidiëren van het steriliseren en microchipping van 30.000 katten en honden, met hun stichting Fundashon Stimami Sterilisami.
Bucuti-Tara-Stimami_Sterilisami-322.jpg

Opgericht door de eigenaar/CEO van het resort, Ewald Biemans. Het initiatief heeft Aruba geholpen de rol van de dierenbescherming opnieuw te definiëren. Met een lengte van slechts 32 kilometer en een breedte van negen kilometer heeft Aruba een overbevolkingsprobleem van huisdieren. Als je bedenkt dat een paar katten en hun kittens in zeven jaar tijd 420.000 kittens kunnen baren en een paar honden en hun puppies 67.000 puppies krijgen in slechts zes jaar tijd, besloot Bucuti & Tara Beach Resort om actie te ondernemen. Begin 2016 richtte Bucuti & Tara hun stichting Fundashon Stimami Sterilisami op. In het Papiaments betekent het Love Me, Sterilize Me. Het doel is altijd geweest om een diervriendelijke oplossing te bieden voor de overbevolking van huisdieren op het piepkleine Aruba. Het eerdere alternatief was schrijnend, namelijk dat ongewenste huisdieren op straat leefden of naar een euthanasiecentrum werden gestuurd.

Naast het terugdringen van de overbevolking van huisdieren helpt castratie ook bij het verminderen van risico's, waaronder agressief gedrag. Ten tweede vermindert castratie het zwerven van huisdieren, wat leidt tot minder aanrijdingen. Studies tonen ook aan dat castratie de kans op bepaalde vormen van kanker bij honden en katten verkleint. Als laatste helpt het ook de infrastructuur van het eiland, doordat er minder dieren gecontroleerd hoeven te worden.

Families bij elkaar houden
Hoewel het doel van het programma gericht is op het veilig aanpakken van de overbevolking van huisdieren, vormde de pandemie een nieuw probleem. Tijdens COVID-19, toen de grenzen van het toeristisch afhankelijke Aruba snel sloten stonden sommige baasjes van huisdieren financieel onder druk om voor zichzelf en hun gezin te zorgen, inclusief hun harige viervoeters. Het houden van huisdieren zou snel kunnen bijdragen aan de stress op beperkte middelen. Met Stimami Sterilisami, konden huisdieren bij hun families blijven en niet het risico lopen te worden weggegeven.

"Stimami Sterilisami is een meelevende aanpak om het probleem van de overbevolking van huisdieren op Aruba te verminderen. Wij zullen hard blijven werken om het lijden van achtergelaten huisdieren te verzachten," deelt oprichter, Ewald Biemans, eigenaar/CEO van Bucuti & Tara Beach Resort, Aruba. "Dit dierenwelzijnsprogramma is een succes dankzij de inzet van elke supporter, dierenarts partner en lokale deelnemer. Wij zijn trots op het ondersteunen van een initiatief dat iedereen helpt, direct of indirect, binnen onze bijzondere Aruba gemeenschap.”