Indycar-coureur Rinus Veekay kiest voor Focus ST

Rinus Veekay Focus ST 2010-11-20. Racetalent Rinus van Kalmthout, voor autosportfans beter bekend onder zijn racenaam ‘VeeKay’, neemt zijn gloednieuwe Focus ST in gebruik.

 

Rinus ging los in de configurator en bestelde alle beschikbare opties, op één na… de automatische transmissie. Niet geheel verrassend koos de NTT Rookie of the Year van de Indycar Series namelijk voor de handgeschakelde 6-bak. 
Rinus Veekay Focus ST 20

Rev Match en Launch Control
De fully loaded en in Orange Fury gespoten Focus ST van Rinus is onder meer uitgerust met het Performance Pack, waarmee hij het maximale uit zijn hot hatch kan halen. Dit pakket omvat bijvoorbeeld het adaptieve onderstel (Continously Controlled Damping) en vier Selectable Drive Modes, waaronder trackmodus. Om in race-sferen te blijven, biedt dit pakket de jonge coureur tevens Rev Match (tussengasfunctie), Shift Lights en natuurlijk Launch Control. Het 675 Watt sterke B&O audiosysteem, grote panoramadak én head-up display stonden eveneens op de wishlist van Rinus. De configuratie van de ST van VeeKay is hier te bekijken.

Doorbraak
Net twintig jaar oud en nu al een indrukwekkend race CV. Rinus Van Kalmthout, jongste telg uit een Hoofddorpse rasechte Ford-familie, is een van de grootste Nederlandse racetalenten van dit moment. 2020 is voor hem hét jaar van de grote doorbraak op het internationale racetoneel. Na in de VS al enkele jaren in verschillende kampioenschappen te hebben geracet en daarbij grote successen te hebben geboekt, debuteert VeeKay dit jaar in de Amerikaanse koningsklasse van de autosport: de NTT IndyCar Series, bij het team van Ed Carpenter Racing. Hij scoorde direct een aantal prachtige resultaten, waaronder een vierde tijd in de kwalificatie voor de legendarische Indy 500 op de Indianapolis Motor Speedway en een pole position en podium tijdens de Harvest Grand Prix. Bovendien werd de jongste Nederlandse racer in deze klasse ooit, in zijn debuutjaar meteen uitgeroepen tot NTT IndyCar Series Rookie of the Year.

Krachtiger en responsiever dan ooit
Rinus koos niet voor niets voor de nieuwe Focus ST als zijn daily driver. Deze vierde generatie Focus ST is de krachtigste en meest responsieve ST ooit – op de openbare weg en op het circuit. De 205 kW/280 pk sterke 2.3 EcoBoost benzinemotor levert zijn koppel en vermogen over een breed toerenbereik, voor directe en opzwepende prestaties. Voor het eerst monteert Ford een elektronisch aangestuurd mechanisch sperdifferentieel (eLSD) in een voorwielaangedreven auto, waardoor het bochtenwerk en de stabiliteit nog scherper zijn geworden. Andere primeurs zijn Selectable Drive Modes en Continuously Controlled Damping, waarmee het karakter en demping van de hot hatch naar wens kan worden aangepast. De meest ‘toerengretige’ Focus ST tot nu toe sprint in 5,7 seconden van 0 naar 100 km/u (hatchback).

De nieuwe Focus ST is in Nederland verkrijgbaar als vijfdeurs Hatchback en als Wagon, in de meest complete ST-3 uitvoering. Ook is de Focus ST sinds kort met een zeventrapsautomaat leverbaar. De Focus ST is te configureren vanaf € 49.3301.