Wakkere Wegwerpers Turbotour - op de SUP voor afvalscheiding

Plastic Soup Surfer 21 vuilstort25-8-21. Plastic Soup Surfer Merijn Tinga start op 1 september voor de Wakkere Wegwerpers Turbotour. Een tocht van 300 km op de SUP. Van Den Ham naar Den Haag voor afvalscheiding in de klas.

 

 

De scholen zijn weer begonnen. Dus gaat komende gaat komende week de 'Wakkere Wegwerpers Turbotour' van start. Een 300km SUP tocht van Den Ham naar Den Haag met als doel de politiek te bewegen 'afvalscheiden in de klas' de norm te laten worden.
Plastic Soup Surfer (Merijn Tinga) begint op 1 september op een basisschool in Den Ham en peddelt in 10 dagen over rivieren en waterwegen naar Den Haag waarbij hij onderweg scholen bezoekt. De expeditie is het vervolg op de 'Wakkere Wegwerpers Tour' van vorig jaar september (Maastricht - Schiermonnikoog.)
EU Vice President Frans Timmermans verzorgde vorig jaar het startschot tesamen met basisschool "Wyck" te Maastricht.
Plastic Soup Surfer 20 vertrek 

Het probleem
Scholen scheiden geen afval in de klas als gevolg van regelgeving. Dit moet veranderen. Afvalscheiding in de klas zou vanzelfsprekend moeten zijn. Tinga: "Afvalscheiden zou een automatisme moeten worden gedurende de gehele levensloop. Afvalscheiding en afval verminderen is voor kinderen bovendien een heel tastbare manier om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Afvalscheiding moet de norm zijn in de klas: Als we dit niet veranderen gooien we stukje bij beetje de aarde zelf in de afvalbak." 
Plastic Soup Surfer 20 boven  

De Oplossing
Scholen zijn wettelijk ingedeeld onder bedrijfsafval; terwijl wat er in de prullenbak op school wordt afgedankt qua herkomst en samenstelling huishoudelijk afval is. Binnen de huidige regels betekent deze indeling echter dat basisscholen onderwijsgeld moeten aanspreken voor het laten ophalen van het afval -per afvalstroom- bij commerciele afval inzamelaars. Thuis wordt ons afval via de gemeente opgehaald en betaalt het verpakkende bedrijfsleven mee aan de inzameling en verwerking.
Plastic Soup Surfer 21 vuilstort

Tinga: "Waarom kunnen scholen hun afval niet mee geven aan de gemeentelijke vuilniswagen die toch al wekelijks door de wijk rijdt? Wetgeving zit duurzaamheid in de weg."
Vertrek Plastic Soup Surfer bij basisschool Horst aan de Maas. Deze school scheidt, als een van de weinigen van de in totaal zesduizend Nederlandse basischolen, wél het afval in de klas (papier, pmd, etensresten, rest) - 2 sept Wakkere Wegwerpers Tour 2020.
Plastic Soup Surfer 21 schoolklas

De aanpak
Na afloop van de Wakkere Wegwerpers Tour 2020 dienden kamerleden Van Eijs (D66) en Von Martels een motie in om afvalscheiden op school voor 2025 geregeld te hebben zonder dat dit ten koste gaat van het lesgeld.
Met de komende 300km SUP expeditie vraagt Merijn Tinga aandacht voor de ongewenste situatie op scholen. Hij zal onderweg langs basisscholen gaan en steunbetuigingen ophalen bij de kinderen, leerkrachten en plastic activisten en wethouders van gemeenten op de route. Deze kaarten en ondertekende petities zal de Plastic Soup Surfer overhandigen aan verschillende kamerleden die hem op zullen wachten in Den Haag.
Plastic Soup Surfer 21 Turbo Tour route 

Film Wakkere Wegwerpers
Filmmaker Victor Bots volgde de Plastic Soup Surfer vorig jaar tijdens de tour en maakte een 30 minuten durende documentaire In de film is te zien welke tegenstand de Plastic Soup Surfer ontmoet terwijl hij vanaf zijn SUP probeert het verpakkende bedrijfsleven, de afvalinzamelaars, de gemeenten en het ministerie tot een vrijwillige afspraak te laten komen. 'De oplossing' waarvan tot het einde toe spannend blijft of het hem gaat lukken. De sfeer beelden van de het suppen over de grote rivieren in Nederland worden afgewisseld met de uitleg van het probleem in interviews met afvalverwerkers, gemeente vertegenwoordigers , milieuorganisaties en kamerleden.
Deze film komt zaterdag om 19.30 online.