Meatless Farm; de oplossing of een tussenoplossing?

Meatless Farm hamburger 2110-1-21. Gezondheid - duurzaamheid - milieu - diervriendelijkheid. Er zijn genoeg reden om vegetariër te worden. Lukt dat met vleesvervangers? We proberen het met een hamburger en gehakt van Meatless Farm.

 

 

"Een os is het sterkste dier ter wereld. Hij eet alleen planten." Een uitspraak van Kees Kruythoff, voormalig CEO van Unilever, die sinds maart vorig jaar de scepter zwaait bij The LIVEKINDLY Collective. Daarmee wil Kees de wereldwijde voedselconsumptie aanpakken om een duurzame toekomst te realiseren. Hij had in de uitzending van WNL, op zondag 10-1-21, nog een fraaie uitspraak: "Een kip eet zijn leven lang planten. Daarna eet de mens de kip op. Dan kunnen we de kip beter overslaan en zelf die planten eten." Een logische gedachtengang die ons aan het denken zette. Geen kip eten is goed voor het dier en het mileu. Dus ook voor een duurzamer leven van de mens.

Meatless Farm
Eind vorig jaar kregen we een pakketje vleesvervangers van Meatless Farm toegestuurd.(Zie https://www.ab-magazine.nl/culinair/4938-meatless-farm-nieuw-in-vega-versvak-voor-carnivoren/). Omdat de vleesconsumptie in velerlei opzichten onderwerp van gesprek is en door diverse organisaties aan de kaak wordt gesteld zullen we in de toekomst wellicht worden verplicht om in elk geval minder vlees te gaan eten. Zijn vleesvervangers dan de oplossing? Of is het een tussenoplossing om de overstap naar vegetariër te maken?
Het aanbod van vleesvervangers groeit. Dat is duidelijk te merken in de schappen van de supermakrten. Met andere woorden het aantal consumenten dat geen vlees eet neemt toe. Het eten van plantaardig voedsel is gezonder voor de mens en goed voor het milieu. Voorstanders laten geen gelegenheid onbetuigd om de voordelen kenbaar te maken.

100% plantaardige hamburger
Een lekkere frisse salade gaat er bij ons wel in. Ook genieten we van de dagelijkse groenten op ons bord. Maar de dis wordt vrijwel elke dag compleet gemaakt met een stukje vlees of vis. Omdat we het lekker vinden. Kan een 'hamburger' op basis van 19% erwteneiwit ook voor een voldane maaltijd zorgen?
Meatless Farm hamburger 21

We nemen de proef op de som door de burger van Meatless Farm te bakken in plantaardige olie. Wat direct opvalt is dat de vleesvervanger veel sneller bruin wordt dan een echte hamburger. Oppassen dus dat de plantaardige burger niet te snel verbrand. De kookplaat iets lager zetten en het product zachtjes gaar laten worden.
We maken ondertussen een broodje krokant op de gril. Leggen er vervolgens een paar frisse blaadjes botersla op en als de burger klaar is gaat die daar bovenop. Als topping vers gesneden plakjes tomaat, Zaanse mayonaise en ketchup plus licht gebakken uiringen en enkele plakjes zoutzure augurken van Kesbeke. Alleen het beste is goed genoeg om de echte hamburgersmaak te kopiëren.

Aan de toevoegingen ligt het niet. Zodra je je tanden in de burger zet proef je de bekende lekkere smaken. Als de hap doordringt tot het plantaardige vlees kom je niet onder kritiek uit. De plantenhap is niet zo sappig als we dat gewend zijn als er aan hamburger van de Keurslager tussen ons broodje ligt. De vleesvervanger is een beetje droog en voelt door zijn structuur vrij stevig aan. Je mist de smaak en rulheid van een vleesburger. Een tegenvaller waardoor je niet direct zult overstappen van carnivoor naar vegetariër. Even doorbijten dus. Als je langzaam went aan de structuur van het vleesloze product ga je de smaak wel beter waarderen. Lekker! Dat gaan we niet meteen hardop roepen. Dat een vleeseter op den duur kan wennen aan dit soort voedsel en het zelfs zal waarderen geloven we wel. 

100% plantaardige gehakt
We nemen een tweede proef met plantaardig gehakt. Het bestaat voor 19% uit soja-eiwitconcentraat. 5% soja-eiwitsolaat, 4,5% erwteneiwit en verder uit vezels, groenten, vitamines en overige eiwitten en concentraten. Soja zet bij ons direct bedenkelijke rimpels in het voorhoofd. Bij de productie daarvan gaat een heleboel mis.Gebruikt Meatless Farm wel goede soja? We gaan uit van wel.
Meatless Farm gehaktballetjes 21

Het gehakt kun je gebruiken om rul te bakken en er dan bijvoorbeeld een spaghettisaus van te maken. Wij kozen voor gehaktballetjes met een Oosterse tic. Bij het plantaardige product hebben we het volgende toegevoegd: gesnipperde ui, een schepje Hoisin, een teelepel sambal, een beetje paneermeel, een scheutje tomaten ketchup, een paar druppels worcestershiresaus, een ei, peper en zout. Zoals we dat ook doen met gehakt dat we bij de slager halen. Het kneden gaat lastig. Het plantaardige gehakt mengt niet goed met de toevoegingen waardoor de balletjes niet stevig worden. 

We gaan ze bakken in rijstolie. Heel voorzichtig gaan de ballen in de pan. Het is moeilijk ze om te draaien omdat ze makkelijk uit elkaar vallen. Als ze bruin zijn een beetje water erbij en lekker laten sudderen met wat extra uitjes en stukjes tomaat om een lekkere jus te krijgen. Het resltaat valt bij diverse tafelgenoten in de smaak. Ze vinden het lekker en zijn verrast als ze te horen krijgen dat het vegetarische gehaktballetjes zijn. Dat ze op het bord makkelijk uiteen vallen is voor niemand een probleem. Het gaat om de smaak. Als vleesvervanger komt dit product dus goed uit de test. Hebben we hiermee nieuwe vegetariërs overtuigd om vlees voortaan niet meer op tafel te zetten? Die vraag wordt nog niet bevestigd. Het antwoord zal zeer afhankelijk zijn van de recepten waarmee we carnivoren en omnivoren kunnen overtuigen voortaan duurzamer te gaan eten.

Maar wie keihard besluit voortaan vlees te laten staan en vegetariër te worden zal met goed bereide vleesvergangers toch een smakelijke maaltijd op tafel kunen zetten.