Schadevergoeding voor eigenaren van sjoemeldiesels

25-3-23. Kopers van sjoemeldiesels die niet voldoen aan de wet hebben recht op schadevergoeding. Dit bepaalde het Europees Hof.
Stichting-car-claim-23-logo.jpg

De uitspraak bevestigt het standpunt van Stichting Car Claim in de diverse collectieve procedures die zij voert in het belang van miljoenen Nederlandse automobilisten.

Guido van Woerkom, voorzitter van Stichting Car Claim: “De uitspraak van vandaag is duidelijk. Autofabrikanten die de Europese wetgeving overtreden, kunnen hiervoor door gedupeerde kopers rechtstreeks tot de orde worden geroepen. Hun werd immers verzekerd dat de auto die zij kochten aan alle regels voldeed. Blijkt dit niet het geval, dan kunnen zij volgens het Europees Hof rechtstreeks bij de fabrikant terecht voor de vergoeding van hun schade. Een uitspraak van ongekend belang, want alleen al in Nederland gaat het om miljoenen gedupeerden. Stichting Car Claim voert voor deze groep verschillende collectieve procedures om dit recht op compensatie in rechte af te dwingen. Het zou de fabrikanten sieren deze nodeloze juridische strijd eindelijk te staken en daadwerkelijk schoon schip te maken door hen tegemoet te komen.”

In december 2020 bepaalde het Europees Hof al dat het gebruik van testherkenningssoftware verboden is. Deze software beperkt de doelmatigheid van het emissiereinigingssysteem zodra de auto buiten de testomgeving wordt gebruikt. In juli 2022 voegde het Europees Hof daaraan toe dat andere manipulatie-instrumenten, die de emissiebeheersingssystemen van dieselauto’s bij voor Europa normale temperaturen en hoogtes geheel of gedeeltelijk uitzetten, eveneens in strijd zijn met de wet.

De uitspraak van vandaag voegt hieraan een concreet recht op schadevergoeding toe. Autofabrikanten zijn volgens de Europese wet verplicht om aan kopers van een voertuig een zogeheten certificaat van overeenstemming af te geven. Dit document is vereist om een voertuig in het verkeer te mogen brengen en verschaft kopers een garantie dat dit voertuig aan alle regels voldoet. Het certificaat van overeenstemming biedt de koper van een voertuig dus bescherming tegen een fabrikant die zijn verplichting niet nakomt om voertuigen op de markt te brengen die aan de wet voldoen, aldus het Europees Hof. Een overtreding van de Europese wetgeving geeft kopers van sjoemeldiesels een rechtstreeks recht op schadevergoeding van de fabrikant van dat voertuig.

Stichting Car Claim is opgericht in oktober 2015. Zij behartigt de belangen van automobilisten die door het dieselemissieschandaal gedupeerd zijn. In dit kader startte Stichting Car Claim collectieve procedures voor de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Mercedes-Benz, Renault, Dacia, Peugeot, Citroën, DS en Opel. De procedure tegen Volkswagen, Audi, SEAT en Škoda leidde in juli 2021 tot een positief vonnis. De Rechtbank Amsterdam bepaalde onder andere dat deze autofabrikanten jegens gedupeerde automobilisten onrechtmatig hebben gehandeld en dat automobilisten voor nieuwe en tweedehands sjoemeldiesels respectievelijk EUR 3.000,- en EUR 1.500,- teveel hebben betaald.

Meer informatie over Stichting Car Claim en de procedures kan worden gevonden op de website: www.derclaim.nl. Het persbericht van het Europees Hof kan hier worden geraadpleegd.