Speciale banden voor EV's - meeste automobilisten weten dat niet

6-9-22. Slechts 33% van de Nederlandse automobilisten weet dat er banden te koop zijn specifiek voor EV's.
Vredestein-Ultrac-BMW2-22-zij.jpg

Onder EV-rijders geniet dit groeiende type band aanzienlijk meer bekendheid, maar nog altijd 43% weet niet van het bestaan van de EV-band Apollo Tyres zal nog dit jaar een EV-specifieke band introduceren.

Nieuw consumentenonderzoek van Apollo Tyres heeft uitgewezen dat 67% van de automobilisten in Nederland niet weet dat het mogelijk is om banden te kopen die speciaal zijn ontwikkeld voor elektrische voertuigen (EV). Het bedrijf heeft 1.000 automobilisten gevraagd naar hun bekendheid met EV-banden en problemen met betrekking tot het gebruik ervan.

Onder niet-EV-bestuurders genieten deze producten nog minder bekendheid. 70% van de eigenaren van benzine- en dieselauto's gaf aan dat ze het bestaan niet kennen van EV-specifieke banden, ten opzichte van 43% van de eigenaren van elektrische en hybride auto's.

Uit het onderzoek bleek dat jongere mensen eerder bekend zijn met EV-specifieke banden. 40% van de mensen in de leeftijdscategorie van 25 tot 34 jaar is op de hoogte van het bestaan van deze nieuwe producten, ten opzichte van slechts 17% van de mensen van 55 tot 64 jaar. Daarnaast is 42% van de mannen bekend met EV-banden, in vergelijking met 28% van de vrouwen.

Ondanks het gebrek aan kennis over EV-banden, is een meerderheid (64%) van de door Apollo Tyres ondervraagde automobilisten van mening dat ze standaard op alle EV's zouden moeten worden gemonteerd. Bovendien zegt bijna de helft (48%) van de mensen die in een auto met verbrandingsmotor rijden dat wanneer ze overstappen op een EV, ze de voorkeur geven aan banden die speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik op een EV, zelfs als ze meer kosten dan conventionele banden.

De voordelen van EV-banden
EV-banden zijn ontworpen om te voldoen aan de belangrijkste kenmerken van elektrische auto's en aan de behoeften en verwachtingen van degenen die ermee rijden. EV's wegen bijvoorbeeld meestal meer, genereren een hoger koppel vanuit stilstand en accelereren sneller in een rechte lijn, waardoor de band meer wordt belast. EV's produceren weinig geluid met hun emissievrije aandrijflijn, zodat andere geluidsbronnen - waaronder de banden - duidelijker hoorbaar zijn voor de inzittenden van de auto. EV-eigenaren hechten ook waarde aan manieren waarmee ze de actieradius tussen laadmomenten kunnen maximaliseren, waardoor rolweerstand een nog belangrijkere vereiste wordt.

Hoewel de bestaande Vredestein-banden voor personenauto's van Apollo Tyres geschikt zijn voor gebruik op EV's, zal het bedrijf later in 2022 een geheel nieuwe allseason Vredestein EV-band introduceren die aansluit op de specifieke kenmerken van elektrische auto's. Apollo Tyres werkt momenteel nauw samen met toonaangevende autofabrikanten als onderdeel van een groot nieuw R&D-programma voor de band. Voorafgaand aan de introductie wordt de nieuwe Vredestein EV-band geëvalueerd via computersimulatie en in speciale testfaciliteiten voor warm en koud weer over de hele wereld.

Yves Pouliquen, Head of Sales and Marketing bij Apollo Tyres, vertelt: "EV-specifieke banden kunnen voordelen opleveren voor eigenaren van elektrische voertuigen. Uit ons onderzoek blijkt dat automobilisten de voordelen van EV-banden snel op waarde schatten als ze hierover worden geïnformeerd. In onze transitie naar een toekomst die wordt gedomineerd door EV's, is het duidelijk dat we automobilisten moeten helpen de eigenschappen van verschillende typen banden te begrijpen, zodat ze optimaal kunnen profiteren van de voordelen."

Het premium bandenmerk van Vredestein loopt al sinds de introductie begin jaren 90 voorop in de allseason-markt, en Apollo Tyres blijft de kennis van winter- en zomerbanden benutten om bekroonde vierseizoensproducten te produceren die onder alle omstandigheden topprestaties leveren. Deze allseason-expertise wordt nu aangewend om het EV-bandensegment op nieuwe innovatieniveaus te brengen.