Volvo realiseert door treinvervoer CO2-besparing

Film 30Volvo trein 20 auto17-3-20. Volvo realiseert een significante CO2-besparing door het transport van nieuwe auto's zo veel mogelijk via het spoor te laten verlopen in plaats van over de weg.

 

 

Met name in Europa - waar vrachtwagens een grote rol spelen bij de distributie van nieuwe voertuigen - zal de overstap van wegtransport naar het spoor een grote impact hebben. Door te kiezen voor transport via het spoor heeft Volvo de CO2-uitstoot op de route tussen de fabriek in Gent (België) en een speciaal gebouwd depot in Noord-Italië met bijna 75% weten te reduceren. Op een andere route van Gent naar een depot in Oostenrijk daalde de uitstoot met bijna de helft sinds de overstap op spoorvervoer.
Volvo trein 20 lzij

Klimaatplan
Beide initiatieven maken deel uit van het klimaatplan dat Volvo begin 2020 onthulde. Het doel hiervan is om de CO2-voetafdruk per auto met 40% te verkleinen tussen 2018 en 2025. Dat vereist een verlaging van de operationele emissies van 25%, inclusief logistiek. Het plan van Volvo is een concrete stap om in 2040 een volledig klimaatneutraal bedrijf te zijn.

Stukjes van de puzzel
“Toen we wereldkundig maakten dat we de uitstoot van onze activiteiten aanzienlijk wilden terugdringen, waren we serieus”, zegt Javier Varela, Senior Vice President Manufacturing and Logistics bij Volvo. “Ons logistiek netwerk is slechts een stukje van de puzzel, maar wel een heel belangrijke. Deze logistieke stap is een van de zinvolle maatregelen die we nemen om de impact op het milieu terug te dringen.”

Chinese fabrieken
Volvo gaat spoorvervoer ook op grotere schaal inzetten in China en de Verenigde Staten. Nu rijdt al twee keer per week een autotrein van de fabrieken in China naar Gent. Via andere treinverbindingen worden auto’s naar eindbestemmingen binnen China en Rusland getransporteerd.

Volgende generatie XC90
In de Verenigde Staten is de Volvo-fabriek in Charleston (South Carolina) overgestapt op een gerenommeerd netwerk van vrachtvervoer per spoor dat nieuwe auto’s naar depots in Noord-Amerika brengt. Deze treinen vervangen nu al het equivalent van tientallen vrachtwagens per week. Dat aantal neemt verder toe als de volgende generatie Volvo XC90 in productie gaat.
Volvo XC90 20 rv

Het klimaatactieplan van Volvo behoort tot de meest ambitieuze in de auto-industrie. Het plan bevat concrete acties in overeenstemming met het klimaatakkoord van Parijs van 2015, dat tot doel heeft om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius boven het pre-industriële niveau.

Verregaande ambities
De ambities van Volvo voor 2040 gaan verder dan alleen het aanpakken van uitlaatemissies door middel van volledige elektrificatie. Volvo realiseert als geen ander dat elektrificatie niet genoeg is om de impact op het milieu te verminderen. Daarom kijkt Volvo ook naar het aanpakken van de CO2-uitstoot over de hele linie: binnen het productienetwerk, de toeleveringsketen, door recycling en hergebruik van materialen en op andere gebieden.
Volvo trein 20 auto

De ambitieuze plannen van Volvo rondom elektrificatie komen perfect tot uiting in de onlangs gelanceerde, gloednieuwe Recharge-modellenreeks. Recharge is de overkoepelende naam voor Volvo-modellen met een plug-in hybride of volledig elektrische aandrijflijn. Het Recharge-modellengamma moet de verkoop van geëlektrificeerde Volvo’s verder stimuleren en eigenaren van een plug-in hybride model met incentives aanmoedigen om zoveel mogelijk de elektrische Pure-rijstand te gebruiken.