MINI toont wonen van de toekomst in Milaan

MINI living breathe toren straat16-4-18. Wat heeft MINI nou te maken met wonen? Wel, het prettig rijdende ruimtewonder op wielen wordt verder doorgetrokken naar aantrekkelik wonen in een kleine ruimte.

 

 

Voor de komende Salone del Mobile in Milaan – van 17 t/m 22 april 2018 – heeft MINI de krachten gebundeld met het Londense architectenbureau Studiomama. Het visionaire woonconcept dat zij presenteren, MINI LIVING – BUILT BY ALL, maakt een nauwe samenwerking tussen bewoners en architecten mogelijk. Een oppervlakte van slechts een paar vierkante meter is voldoende om aantrekkelijke, persoonlijke ruimtes te creëren volgens MINI’s leidende principe van creatief gebruik van ruimte.

MINI living breathe toren int
BUILT BY ALL is de derde installatie die MINI op de Salone del Mobile presenteert. ‘MINI LIVING biedt creatieve oplossingen voor samen leven en samen werken in de stad, op kleine schaal maar met talloze mogelijkheden en grote flexibiliteit’, vertelt Esther Bahne, Hoofd MINI Brand Strategy and Business Innovation. ‘Ons eerste grote complex, bestaande uit meer dan vijftig appartementen en publieke/gemeenschappelijke ruimten op een dubbel zo groot oppervlak, wordt momenteel in Shanghai gebouwd. Net als bij BUILT BY ALL bepalen de bewoners hoe hun ruimte eruitziet.’
MINI living breathe toren straatZelf de toekomst vormgeven – de rol van de mens staat centraal.MINI LIVING – BUILT BY ALL voegt het principe van participatie toe aan de onderliggende thema’s van MINI LIVING, zoals creatief gebruik van kleine woonruimte, voor publiek toegankelijke ruimte en het samenspel van privé en gemeenschappelijk leven. ‘De mogelijkheden om in het huidige woningaanbod aan de behoeften van de individuele bewoner te voldoen, zijn beperkt’, zegt Oke Hauser, Creative Lead MINI LIVING. ‘MINI LIVING – BUILT BY ALL plaatst de mens weer centraal in het ontwerpproces en laat hem een actieve bijdrage leveren. We geloven dat de kwaliteit van woonruimte bepaald wordt door de mate waarin de bewoners zich met hun woning identificeren.’
Mini living built by all 18 hal
DE MINI LIVING FACTORY OF IDEAS.
Bezoekers aan de Design Week van Milaan kunnen de voordelen van MINI LIVING voor de toekomstige bewoners zelf ervaren. In de bij de installatie ingerichte MINI LIVING FACTORY OF IDEAS kunnen bezoekers zelf maker zijn. In het kader van participerende architectuur kunnen bezoekers door middel van modellen hun eigen visie op de woonruimte van de toekomst ontwikkelen. De creaties worden tijdens de expositie tentoongesteld op de Wall of Fame, die op zichzelf de steeds groeiende micro-woongemeenschap symboliseert.
Mini living built by all 18 intDe installatie MINI LIVING – built by all.
De MINI LIVING-installatie van dit jaar is te bezoeken in het ZONA Tortona-complex. Bezoekers – onder wie waarschijnlijk ook architecten – kunnen vier voorbeelden ervaren van woonconcepten op ware grootte die zijn ontwikkeld in samenwerking met Studiomama. Er zijn vier zeer uiteenlopende woonruimtes te zien met zeer verschillende indelingen, vormen, kleuren en materialen. Elke woonruimte heeft een oppervlakte van slechts 15-20 m2. De benadering van het design maakt het mogelijk dat elke eenheid de persoonlijkheid van de bewoner weerspiegelt terwijl die tegelijk de multifunctionaliteit en flexibiliteit van het concept benadrukt. De vier woonruimtes sluiten aan op een gemeenschappelijke ruimte met een keuken, fitnessruimte en een atrium. De installatie maakt gebruik van de bestaande structuur van een gebouw en geeft die aanvullende functies. Het resultaat is een zelfstandige microgemeenschap, die tegelijk aantoont dat zelfs een leegstaand gebouw goed kan worden benut in de stadsarchitectuur van de toekomst. Het laat zien dat leegstaande pakhuizen, kantoren en winkelcentra zijn om te vormen tot woonruimte.
De installatie is te zien aan de Via Tortona 32 in Milaan, tijdens de Salone del Mobile van 17 t/m 22 april 2018.

Over MINI LIVING.
Met MINI LIVING presenteert MINI sinds 2016 nieuwe, creatieve architectonische oplossingen voor het leven in de stad van de toekomst. BUILT BY ALL is de derde installatie die MINI tijdens de Design Week van Milaan presenteert om diverse aspecten van MINI LIVING te illustreren. MINI LIVING heeft de afgelopen jaren in Milaan al visionaire concepten getoond voor samen leven en samen werken met MINI LIVING – BREATHE en MINI LIVING – Do Disturb. Het eerste bewoonbare MINI LIVING-project opent zijn deuren in 2019 in Shanghai. Daar krijgt een innovatief concept voor samen werken en leven vorm in oude fabrieksgebouwen met een oppervlak van bijna 8.000 m2.