Ford laat ontwerpers tekenen in 3D met Virtual Reality

Ford 360 19 VRFilm 302-12-19. Ford-designers gebruiken een tool waarmee zij vanuit het standpunt van de bestuurder tekeningen kunnen maken en delen in 3D.

 

Traditioneel maakten ontwerpers 2D-schetsen die vervolgens werden omgezet naar driedimensionale CAD-modellen (Computer‑Aided Design). Het maken van schetsen die ontwerpers meteen in staat stellen hun werk te ervaren vanuit het standpunt van de bestuurder of passagiers, past uitstekend in de ontwerpfilosofie van Ford waarin de mens centraal staat.
Ford 360 19 Sketches

“360°-schetsen maken het mogelijk het dashboard, de portieren, de stoelen en de console allemaal tegelijk te bekijken en zo een beter beeld te krijgen van hoe elementen met elkaar werken”, aldus Amko Leenarts, Director of Design, Ford Europa. “We zien hoe elementen in elkaar overvloeien, we kunnen in realtime samenwerken en tegelijkertijd aan verschillende onderdelen werken. We kunnen de ervaring van de gebruiker in het interieur van een voertuig al vanaf de eerste ontwerpfase centraal stellen.”
Ford 360 19 Leenarts

Het gebruik van 360°-schetsen, ontwikkeld in het Ford Design Centre in Keulen, is al geïntegreerd in het ontwerpproces van nieuwe voertuigen. Leenarts en zijn team gebruiken ook animaties om schetsen tot leven te brengen. Dit wordt gedaan door het instrumentencluster en scherm op te lichten, elementen heen en weer te verplaatsen en sfeer toe te voegen aan elke schets.
Ford 360 19 VR

“Als je het interieur in 360° weergeeft, is het veel makkelijker om verbeterpunten op te sporen voor de hoogte en breedte van stoelen, om de zichtbaarheid van de achterpassagiers te controleren, om de grootte en plaatsing van dakconsole-elementen aan te passen en om te experimenteren met kleuren, materialen en vormen. Dat gebeurt op een creatief niveau dat meer voordelen biedt dan CAD”, aldus Leenarts.
Ford 360 Design Workshop 19 int

De inspiratie voor de schetstool komt uit de gameontwikkeling. Daarin wordt vaak een wereld gecreëerd waarin de speler zich beweegt en reageert op zijn omgeving, net zoals in virtual reality. De 360°-schets biedt een sjabloon voor mogelijke rijervaringen, omdat de schets al ruim voor de CAD-fase zorgt voor interactie tussen kijker en interieur.

Dit jaar werd Ford de eerste autofabrikant die ging werken met Gravity Sketch – een 3D-virtual reality tool die ontwerpers in staat stelt nog beter op de mens gerichte ontwerpen te maken.