Winterbanden; een veilige keus en de misverstanden

Bridgestone winterband 19 sneeuw8-11-19. Er bestaan nogal wat misverstanden over winterbanden. Een kwart van de Nederlanders gebruikt ze helemaal niet. Wie op wintersport gaat moet er echter aan denken dat winterbanden in diverse Europese landen verplicht zijn.

 

Het duurt niet lang meer of de temperatuur zakt weer onder de 7 graden: het moment om te wisselen naar winterbanden voor veiliger rijden. Dat neemt niet weg dat 4 op de 10 Nederlanders toch het hele jaar door op zomerbanden rijden. Dat blijkt uit recent onderzoek van Bridgestone onder 1.029 Nederlanders. De voornaamste redenen dat Nederlanders niet voor de veilige keuze van winterbanden gaan, zijn: 36 procent rijdt alleen korte afstanden in Nederland, 28 procent heeft all season banden en 18 procent zegt dat het niet nodig is om winterbanden te hebben in Nederland. Er bestaan heel wat misverstanden over winterbanden.
Bridgestone winterband 19 sneeuw

Uit het onderzoek blijkt verder dat 16 procent voor all season banden kiest, bedoeld voor gebruik tijdens alle seizoenen. Deze band heeft tijdens de winter een kortere remafstand dan een zomerband. Een zomerband doet er gemiddeld 61 meter over om bij 40 kilometer per uur tot stilstand te komen. Bij een all season band is dat gemiddeld 42 meter, terwijl een doorsnee winterband die remafstand nog verder verkort tot 29 meter. Bridgestone-winterbanden hebben zelfs maar 16,5 meter nodig, dat is bijna 45 meter minder dan een zomerband. All season banden zijn al een stuk veiliger dan zomerbanden, maar de beste keuze blijft de winterband.

Nederlanders zijn zich niet bewust van de verschillen per type band. Dit wordt bevestigd door de banden die zij in dit jaargetijde onder de auto hebben zitten. Op dit moment rijdt 43 procent op winterbanden, 41 procent op zomerbanden en 16 procent op all season banden. Uit het onderzoek van Bridgestone blijkt dat een kwart van de Nederlanders overtuigd is dat temperatuur geen invloed heeft op de kwaliteit van banden.

Stefaan Moonen, Brand Manager Benelux bij Bridgestone: “Niet iedereen is zich ervan bewust dat zomerbanden in winterse omstandigheden onveilig zijn. Met dit onderzoek wil Bridgestone feiten en fabels over de winterband in kaart brengen. Bijna de helft van de Nederlanders denkt namelijk dat winterbanden alleen nut hebben bij sneeuw of ijs. Nederlanders liggen dus niet echt wakker van hun bandenkeuze en onderschatten de risico’s van zomerbanden in herfst en winter. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid mensen bewust te maken van het belang van goede winterbanden voor hun eigen veiligheid, ook als het niet sneeuwt.”

All season versus winter
De rubbersamenstelling van winterbanden zorgt voor een betere wegligging en het specifieke profiel zorgt voor een betere afvoer van water. Verder hebben winterbanden speciale kleine inkepingen voor meer grip bij optrekken én afremmen in de sneeuw. Daarom zijn winterbanden ook sterk aanbevolen voor wie op sneeuwvakantie gaat. Winterbanden zijn in de meeste Europese landen met populaire wintersportgebieden verplicht. All season banden worden dan niet geaccepteerd, tenzij het sneeuwvloksymbool expliciet op de band staat.