Huis te Manpad start in februari weer met excursies

23-1-24. Op zaterdag 3 februari gaat het excursieseizoen op Huis te Manpad in Heemstede weer van start.
Huis-Te-Manpad-15-hek.jpg

Huis te Manpad is een historische Buitenplaats in Heemstede aan de Herenweg en geldt als een van de fraaiste en best bewaarde in zijn soort in Nederland. Nadat in 2019 met de planvoorbereidingen is gestart, zijn in 2020 ruim 40 oude eiken op twee lanen gekapt. Zij waren een restant van meer dan honderd laanbomen, die vroeger deze lanen hebben gesierd. Het bomenbestand was aan vervanging toe. Het meeste hout van deze bomen is verkocht, maar van een boom is het hout met een platbodem verscheept naar de historische houtzaagmolen “de Heesterboom” in Leiden. Daar is het hout verzaagd en later gebruikt voor de bouw van een historische boeijer, een replica van een historisch schip. Deze hele operatie is vastgelegd in een prachtige film: “Van Boom tot Boeijer”, gemaakt door Yuri van Koeveringe en terug te zien op YouTube. 
Huis_te_Manpad-zilverreiger.jpg

Ter vervanging van de gerooide bomen zijn in 2022 115 jonge zomereiken terug geplant. Een klein gedeelte van het gevelde eikenhout is verzaagd op Manpad zelf en hier heeft vrijwilliger Wil Zwetsloot in 2023 een fraaie bank gemaakt, die een mooie zitplaats vormt op het kruispunt van beide lanen. Deze bank heeft een mooi bordje gekregen met een passende tekst van Wil zelf. Ook te zien tijdens de excursies.

Huis-Te-Manpad-24-eikenlaan.jpg

Excursies
Het park van Huis te Manpad, Herenweg 9 te Heemstede is alleen in excursieverband te bezoeken. Ook dit jaar weer van begin februari t/m 15 oktober is er iedere zaterdag om 10.00 uur een excursie. Van februari t/m eind mei is er ook op dinsdag om 14.00 uur een rondleiding. Op deze tijdstippen staat er bij de poort een gids klaar die u, als belangstellende meeneemt voor een boeiende wandeling. Aanmelden is niet nodig en er worden geen kosten berekend. Het hoofdhuis en de overige woningen worden particulier bewoond en zijn dus niet te bezichtigen. 

Een groepsbezoek is ook buiten de openstellingstijden mogelijk, behalve op zondag. Spreek dit af met Iris de Graaff, telefoon 023-5475040 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor overige informatie betreffende de openstelling of excursies kan men terecht bij excursiecoördinator Peter de Jong: 06-54392301 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of volg voor de actuele gang van zaken de website www.huistemanpad.nl.