MAN Lion's Coach wint titel Sustainable Bus of the Year 2022

MAN Lions Coach 22 sustainable 21 lv25-11-21. De MAN Lion’s Coach is door een vakjury van internationale journalisten bekroond met de gerenommeerde Sustainable Bus Award in de categorie ‘Coach’.

 


Vooral eigenschappen als de efficiency, milieuvriendelijkheid en flexibiliteit van de moderne touringcar wisten de jury te overtuigen. De vakjury, die bestond uit journalisten uit acht Europese landen, was onder de indruk van verschillende aspecten van de MAN Lion’s Coach. “De langste versie van de moderne touringcar biedt plaats aan maximaal 61 passagiers. Zodoende heeft de bijna 14 meter lange touringcar een minimale CO2-uitstoot per passagier. Bovendien kan de MAN D26-motor, die voldoet aan de Euro 6e-norm en maximaal 510 pk (375 kW) levert, uitstekend overweg met alternatieve brandstoffen als HVO en biodiesel,” aldus het juryoordeel.
MAN Lions Coach 22 sustainable 21 rzij
Doordachte oplossingen en efficiency maken indruk op jury
Het maximumkoppel is al beschikbaar bij zeer lage toerentallen, wat een zeer positieve uitwerking heeft op de totale efficiëntie. Ook de nieuwe generatie stoelen, gemaakt van gerecycled materiaal, heeft indruk gemaakt. Daarnaast wisten de MAN DigitalServices de jury te overtuigen. Deze functies kunnen worden gebruikt met behulp van de zogenoemde RIO Box, die sinds oktober 2019 standaard wordt ingebouwd. De digitale diensten zorgen ervoor dat alle aspecten van de totale eigendomskosten (TCO) kunnen worden gemonitord en geoptimaliseerd: van een optimale routeplanning tot onderhoudsbeheer. De anticiperende planning en intelligente bundeling van onderhoudsafspraken zorgen namelijk voor een maximale beschikbaarheid van het voertuig.
MAN Lions Coach 22 sustainable 21 dash

Maatstaf in veiligheid
Ook op het gebied van veiligheid voor de chauffeurs, de passagiers en medeweggebruikers zet de Lion’s Coach maatstaven. Met behulp van MAN OptiView, het eerste spiegelvervangingssysteem voor touringcars ter wereld, heeft de chauffeur nu volledig zicht op de dode hoek. Twee camera’s aan beide zijden van het voertuig projecteren de zij- en achterkant van de touringcar in realtime op twee displays. Daardoor kunnen ze een groter oppervlak tonen dan conventionele buitenspiegels. Extra veiligheid wordt onder meer geboden door de actieve afslagassistent met voetgangerdetectie, de snelheidslimietindicator en de automatische verkeersbordherkenning. De nieuwe PCV-schokdempertechnologie (Premium Comfort Valve) en de geoptimaliseerde afstelling van het onderstel staan garant voor meer rijcomfort, betere rijeigenschappen en een hoger veiligheidsniveau.
MAN Lions Coach 22 sustainable 21 digi buitenspiegel
Om klanten zoveel mogelijk flexibiliteit te bieden, is de Lion’s Coach verkrijgbaar in vier lengtes en met twee of drie assen. Het maximaal toelaatbare gewicht van maximaal 19,5 ton draagt ook bij aan de flexibele toepassingsmogelijkheden voor touringcar-exploitanten. Wat brandstofverbruik betreft voldoet de Lion’s Coach eveneens aan hoge normen: de geoptimaliseerde Euro 6-aandrijflijn en de geautomatiseerde handgeschakelde transmissie MAN TipMatic Coach dragen bij aan een laag verbruik. Daarbij wordt gebruikgemaakt van MAN’s eigen acceleratie- en schakelstrategie, die optimaal is afgestemd op de D26-motoren.
MAN Lions Coach 22 sustainable 21 lv

MAN: succesvol in duurzame mobiliteit
Tijdens de uitreiking van de ‘sustainable’ awards was de Lion’s Coach overigens niet de enige MAN die in de prijzen viel. In de truckcategorie werd de MAN TGX uitgeroepen tot ‘Sustainable Truck of the Year 2022’, wat onderstreept dat MAN over de gehele linie succesvol onderweg is op het gebied van duurzame mobiliteit.