Mercedes-Benz Citan nieuw als gesloten bestelwagen en Tourer

Mercedes Benz Citan gesloten 21 lv26-8-21. Compacte buitenafmetingen in combinatie met een royale ruimte en een hoog laadvermogen biedt de nieuwe Mercedes-Benz Citan een groot aantal toepassingsmogelijkheden.

 

 

Het model is verkrijgbaar als Gesloten Bestelwagen en als Tourer. Wijd opengaande schuifdeuren aan de linker- en rechterzijde van de bestelwagen maken, evenals een optionele lage laaddrempel, een comfortabele toegang tot het interieur en een eenvoudige belading van de laadruimte mogelijk. Binnenin profiteren de passagiers van de comfortabele stoelen van de Citan Tourer. Naast de hoge mate van functionaliteit en flexibiliteit biedt de auto een uitgebreide veiligheidsuitrusting en veel rijcomfort. De nieuwe compacte Citan bestelwagen kan vanaf medio september 2021 worden besteld. De adviesprijzen zullen naar verwachting rond die tijd bekend worden gemaakt.
Mercedes Benz Citan Tourer 21 la

“Met de Sprinter en de Vito zijn wij al meer dan 25 jaar met succes aanwezig in het segment van de grote en middelgrote bestelwagens. De Citan rondde ons portfolio in de klasse van de kleine bestelwagens af. De nieuwe Citan is volledig opnieuw ontwikkeld, door professionals voor professionals. Van zijn onmiskenbare design tot zijn rijeigenschappen, en niet te vergeten zijn veiligheids- en connectiviteitssystemen: de Citan beschikt over het DNA van een Mercedes-Benz”, aldus Marcus Breitschwerdt, hoofd van Mercedes-Benz Vans. “Tegelijkertijd is de Citan ook het laatste nieuwe voertuigproject voor zakelijke gebruikers bij Mercedes-Benz Vans waarbij een verbrandingsmotor wordt toegepast. Alle toekomstige nieuwe modellen zullen uitsluitend verkrijgbaar worden met een elektrische aandrijflijn. De nieuwe eCitan is een logische stap op onze weg naar volledige elektrificatie.”
Mercedes Benz Citan gesloten 21 lv

Het design van de nieuwe Mercedes-Benz Citan onderscheidt zich door evenwichtige proporties en een sensuele vormgeving van de oppervlakken. Gespierde schouders en markante wielkasten onderstrepen de kracht en emotionele aantrekkingskracht van de auto – ongewone stijlelementen voor een kleine bestelwagen. “Al direct bij de eerste aanblik is de nieuwe Citan duidelijk herkenbaar als een lid van de Mercedes-Benz familie. De heldere vormen met gereduceerde lijnen en krachtige oppervlakken geven uitdrukking aan onze filosofie van sensuele helderheid”, aldus Gorden Wagener, Chief Design Officer van de Daimler Group.
Mercedes Benz Citan gesloten 21 lzij

Een bijzonder in het oog springend aspect in het interieur is de dynamische, horizontale vorm van het dashboard. De designers van Mercedes Benz hebben zich voor het middendeel van het dashboard laten inspireren door het profiel van een vleugel. Doorslaggevend daarbij was de consequente, horizontale positionering. De smalle vleugel strekt zich uit over het interieur en zorgt voor een royaal gevoel van ruimte. Het combi-instrument staat er los van. De vorm doet denken aan een geërodeerde steen. De ruimte tussen de vleugel en het hoofdgedeelte vormt een praktisch opbergvak voor snelle toegang tot belangrijke gebruiksvoorwerpen.

Een veelvoud aan gebruiksmogelijkheden en comfortabel laden
De Citan combineert compacte buitenafmetingen (lengte: 4.498 mm) met een royale binnenruimte. Dankzij het grote aantal verschillende uitvoeringen en praktische uitrustingsdetails biedt het model tal van gebruiksmogelijkheden en een comfortabele belading. De Citan komt op de markt als Gesloten Bestelwagen en als Tourer. Later komen daar nog varianten met een lange wielbasis bij. Maar zelfs in de variant met korte wielbasis (2.716 mm) biedt de Citan veel meer ruimte in vergelijking tot het vorige model.
Mercedes Benz Citan gesloten 21 dash

Schuifdeuren zijn erg handig, vooral in krappe parkeerruimtes. De nieuwe Citan is verkrijgbaar met een of twee schuifdeuren. Deze vormen een brede opening aan beide kanten van de auto, met een breedte van 615 millimeter. De hoogte van de laadruimteopening bedraagt 1.059 millimeter (beide cijfers verwijzen naar de grootte van de opening). Ook aan de achterzijde is de laadruimte gemakkelijk toegankelijk: de laaddrempel van de Gesloten Bestelwagen bevindt zich op een hoogte van 59 cm. De twee deuren aan de achterzijde kunnen in een hoek van 90 graden worden vergrendeld en zelfs onder een hoek van 180 graden naar de zijkanten van het voertuig worden bewogen. De deuren zijn asymmetrisch, waarbij de linkerdeur breder is en als eerste moet worden geopend. Als optie kan de Gesloten Bestelwagen ook worden geleverd met achterdeuren met verwarmde ruiten en een ruitenwisser. Op verzoek is tevens een achterklep verkrijgbaar die eveneens van deze twee zaken kan worden voorzien.
Mercedes Benz Citan gesloten 21 rv

De Tourer is standaard uitgerust met een achterklep met achterruit. Als alternatief is hij ook leverbaar met achterdeuren. De achterbank kan in een verhouding van 1/3 - 2/3 worden neergeklapt. Tal van opbergruimtes en opbergvakken vergemakkelijken het dagelijkse gebruik van de Citan.

’s Morgens vroeg naar de bouwplaats rijden, door het uitdagende fileverkeer manoeuvreren of pendeldiensten op de luchthaven verzorgen – een bestuurder van een kleine bestelwagen weet dat een werkdag zwaar kan zijn. Maar gelukkig hebben de ontwikkelaars van de Mercedes-Benz Citan veel aandacht besteed aan het comfort dat kenmerkend is voor het merk, met een voorbeeldig geluidsniveau en zitcomfort en een reeks aan praktische uitrustingsitems. Dat komt niet alleen het welzijn van de bestuurder ten goede, maar ook de veiligheid: ontspannen bestuurders kunnen zich beter op de verkeerssituatie concentreren. Om dat te garanderen, is de auto ook uitgerust met systemen die we kennen van de personenwagens van Mercedes-Benz, zoals THERMOTRONIC, de startfunctie KEYLESS-GO[1] en de elektronische parkeerrem2.

De Gesloten Bestelwagen en de Tourer zijn verkrijgbaar in de uitrustingslijnen BASE en PRO. De BASE Line is een functionele instapvariant met alle noodzakelijke basisuitrustingen. De PRO Line combineert een representatief design met extra praktisch gebruiksgemak. In Nederland zal de Citan standaard worden uitgerust met de PRO Line.
Mercedes Benz Citan Tourer 21 laadruimte

Moderne en zuinige motoren
Bij de marktintroductie zal het motorenaanbod van de nieuwe Citan worden gevormd door drie diesel- en twee benzinemodellen. Gemeenschappelijke sterke punten van al deze modellen zijn de goede rijeigenschappen, ook in het lage toerentalbereik, en de gunstige verbruikswaarden. Voor een nog snellere acceleratie, bijvoorbeeld bij het inhalen, beschikt de 85 kW-versie van de dieselmotor voor de Gesloten Bestelwagen over een overpower/overtorque-functie. Daarmee wordt het vermogen kortstondig verhoogd naar 89 kW en het koppel naar 295 Nm.

De krachtbronnen voldoen aan de Euro 6d emissienormen. Alle motoren worden gecombineerd met een ECO start/stop-functie. Naast de handgeschakelde zesversnellingsbak zijn de krachtigste diesel- en benzinemodellen ook leverbaar met een zeventraps transmissie met dubbele koppeling (DCT)2
Mercedes Benz Citan gesloten 21 ra

Het motorengamma:
Een overzicht van de Citan Gesloten Bestelwagen:
Citan Gesloten Bestelwagen - Citan 110 CDI -
Citan 112 CDI - Citan 110 - Citan 113
Cilinders Opstelling/aantal 4, in lijn
Cilinderinhoud cc 1.461 - 1.332
Max. vermogen kW/pk 55/75 - 70/95 - 85/116 - 75/102 - 96/131
bij tpm 3.750 - 3.750 - 3.750 - 4.500 - 5.000
Max. koppel Nm 230 - 260 - 270 - 200 - 240
bij tpm 1.750 - 1.750 - 1.750 - 1.500 - 1.600
Acceleratie 0-100 km/h s 18,0 - 13,8 - 11,7 - 14,3 -12,0
Topsnelheid km/h 152 - 164 - 175 - 168 - 183
Max. koppel Nm 260 - 200 - 240
bij tpm 1.750 - 1.500 - 1.600
Brandstofverbruik, comb. NEDC[3] l/100 km 4,9-4,8 - 6,4-6,3 - 6,4-6,3
Gecombineerde CO2-emissie, NEDC3 g/km 128-125 - 146-144 - 146-144
Acceleratie 0-100 km/h s 15,5 - 14,7 - 13,0
Topsnelheid km/h 164 - 168 - 183