Toyota bouwt met Hino vrachtwagen op waterstof

Toyota en Hino waterstof vrachtauto 20 cabine25-3-20. Toyota Motor Corporation slaat de handen ineen met Hino Motors Ltd. (onderdeel van Toyota Group) voor de gezamenlijke ontwikkeling van een heavy-duty Fuel Cell Truck.

 

 

Allereerst wordt deze waterstoftruck gebouwd voor de Japanse markt. Toyota ziet waterstof als een belangrijke energiebron voor de toekomst en werkt al ruim vijftien jaar aan de ontwikkeling van brandstofceltechnologie. Naast toepassing van de brandstofcel in haar eigen personenauto’s zoals de Toyota Mirai, werkt Toyota met verschillende partners aan de integratie van de beproefde Toyota brandstofceltechniek in andere producten. Zo voorziet Toyota ondertussen de stadsbussen van Caetano van Toyota brandstofceltechniek en ook waterstofvaartuig de Energy Observer is voorzien van brandstofceltechniek van Toyota.
Toyota en Hino waterstof vrachtauto 20 lv

Toyota en Hino hebben een proactieve strategie ten aanzien van klimaatproblemen. Beide bedrijven hebben ambitieuze doelen aangekondigd om de totale uitstoot van CO2, NOx en fijnstof sterk terug te dringen1 en ontwikkelen elektrische voertuigtechnologie voor iedereen in de samenleving. Om de CO2-emissies nog verder te verlagen, moet het heavy-duty vrachtverkeer milieuvriendelijker worden.

Snel tanken essentieel
Toyota en Hino waterstof vrachtauto 20 cabineVoor de elektrificatie van vrachtwagens moet een optimale aandrijflijn worden toegepast. Alleen dan kan het voertuig uitstekende milieuprestaties leveren, alsook voldoen aan de strikte vereisten voor een bedrijfsvoertuig als het gaat om kruissnelheid, range, laadvermogen en andere relevante aspecten. Zware vrachtwagens rijden vooral op de snelweg en moeten snel kunnen tanken. Om die reden wordt waterstoftechnologie met een hoge energiedichtheid gezien als bijzonder effectief.

Gewichtsreductie voor meer laadcapaciteit en laadvermogen
Toyota en Hino baseren de gezamenlijk ontwikkelde heavy-duty Fuel Cell Truck op de Hino Profia. Trucks van Hino zijn momenteel in Europa niet verkrijgbaar, maar op het wereldtoneel is Hino een zeer bekende naam. De brandstofceltruck die Toyota en Hino nu gaan ontwikkelen profiteert van de verregaande expertise van beide bedrijven en richt zich allereerst op de Japanse markt. Het chassis wordt aangepast zodat de brandstofcelstacks een ideale plaats krijgen in het voertuig. Daarnaast nemen Toyota en Hino maatregelen om het gewicht te reduceren ten behoeve van een grotere laadcapaciteit en range.
Brandstofcel van Toyota Mirai
De vrachtauto krijgt twee brandstofcelstacks die Toyota voor de nieuwe generatie Toyota Mirai heeft ontwikkeld. Hino installeert controlesystemen die specifiek voor heavy-duty hybridevoertuigen ontwikkeld zijn. De beoogde actieradius komt uit op ongeveer 600 kilometer. De vrachtwagen zet daarmee hoge standaarden op het gebied van milieuprestaties en praktische gebruikskwaliteiten als bedrijfsauto. 

Technische gegevens heavy-duty Fuel Cell Truck Toyota en Hino

Voertuig Basismodel Hino Profia FR1AWHG
Lengte 11.990 mm
Breedte 2.490 mm
Hoogte 3.780 mm
Totaal voertuiggewicht 25 ton
Fuel Cell Stacks Naam (type) Toyota FC Stack (Polymeer-elektrolyt-brandstofcel)
Motor Type AC synchroonmotor
Hoge druk waterstoftank Ontwikkeling van een nieuwe hogedruk (70 MPa) waterstoftank met grote capaciteit
Batterij Type Lithium-ion batterij
Beoogde actieradius bij cruisen Ongeveer 600 kilometer
*meetcyclus voor stad en snelweg; interne metingen van Toyota en Hino

1 Toyota Environmental Challenge 2050: de New Vehicle Zero CO2 Emissions Challenge is hier onderdeel van. Hiermee poogt Toyota de gemiddelde kooldioxide-uitstoot van nieuwe voertuigen met 90 procent te verminderen (vergeleken met de niveaus van 2010).

Hino Environmental Challenge 2050: de New Vehicle Zero CO2 Emissions Challenge is hier onderdeel van. Hiermee poogt Hino de gemiddelde kooldioxide-uitstoot van nieuwe voertuigen met 90 procent te verminderen (vergeleken met 2013 niveaus).