Toyota en CaetanoBus onthullen eerste waterstofbus

Toyota en CaetanoBus SA met Toyota H2 techniek 19 lv19-10-19. Tijdens de vakbeurs Busworld in Brussel presenteren Toyota en CaetanoBus de eerste stadsbus met brandstofceltechnologie uit de waterstofauto Toyota Mirai.

 

De H2.City Gold maakte op 18 oktober 2019 zijn werelddebuut. Toyota Motor Europe (TME) en CaetanoBus kondigden in september 2018 hun samenwerking aan om samen waterstofbussen te produceren. De nu gepresenteerde waterstofbus is de eerste concrete stap hiervan.

“Dankzij onze lange samenwerking, en de marktkennis en technische bekwaamheid van CaetanoBus is het de ideale partner om onze Europese verkoopactiviteiten van brandstofceltechnologie verder te ontwikkelen”, zegt TME President en CEO Dr. Johan van Zyl. “Ik kijk uit naar de eerste marktresultaten van onze samenwerking en de expansie van onze brandstofceltechnologie.”
Toyota en CaetanoBus SA met Toyota H2 techniek 19 lv

400 kilometer actieradius
CaetanoBus plaatst de brandstofcellen op het dak van de stadsbus en koppelt ze aan vijf waterstoftanks met een totale capaciteit van 37,5 kilogram. De actieradius van de bus bedraagt 400 kilometer waarbij de enige uitstoot water is. In minder dan negen minuten zijn de tanks onder 350 bar druk te vullen.

Productiemodel volgt medio 2020
De waterstofbus geeft vervoersmaatschappijen de kans om volledig emissievrij te rijden zonder de belemmeringen van oplaadtijden of een groot, zwaar batterijpakket. Een prototype van de H2.City Cold doet de komende maanden in diverse Europese steden dienst. Het productiemodel volgt medio 2020.
Toyota en CaetanoBus SA met Toyota H2 techniek 19 voordeurjpg

Toyota Mirai taxivloot
Toyota is al tientallen jaren actief met brandstofceltechnologie. In 2014 introduceert Toyota de revolutionaire waterstofauto Mirai wat in het Japans ‘toekomst’ betekent. Inmiddels zijn hiervan ruim 10.000 exemplaren geproduceerd. De Mirai is de eerste waterstofauto in productie die als zodanig is ontwikkeld. In Den Haag rijdt sinds juni van dit jaar de eerste taxivloot op waterstof van Nederland rond, allemaal Toyota’s Mirai. De enige uitstoot van deze grote vloot taxi’s is onschadelijk water. 

‘Better mobility for all’
Toyota’s overtuiging dat waterstof veel meer voor de maatschappij kan betekenen dan alleen de toepassing in personenauto’s, heeft geleid tot de samenwerking met het Portugese CaetanoBus, een nieuwe stap in ‘better mobility for all’.