BYD met nieuwe elektrische bussen op IAA

BYD e bus 18 rv22-9-18. Het Chinese BYD start binnenkort een tweede e-busfabriek in Europa om aan de grote wereldwijde vraag naar elektrische bussen te kunnen voldoen.

 

 

BYD, marktleider in Europa op het gebied van volledig elektrisch aangedreven bussen, presenteert op de IAA bedrijfswagententoonstelling in Hannover van 19 tot 27 september 2018 voor de tweede maal een programma middelgrote en grote e-bussen. Sinds het merk in 2010 de Europese markt betrad, verkocht het al zo'n 600 elektrische bussen, een marktaandeel van 20 procent. Wereldwijd leverde het Chinese BYD, dat zijn producten permanent ontwikkelt en verbetert, al zo'n 35.000 e-bussen af en is daarmee onbetwist marktleider.
BYD e bus 18 lv

Twee jaar geleden beleefde BYD's allereerste volledig elektrisch aangedreven touringcar ter wereld zijn première op de IAA. Dit jaar is het de beurt aan een nieuwe, 12 meter lange, modulaire e-bus en een 18 meter lange, elektrische gelede bus die door middel van een pantograaf van stroom voorzien wordt.

Topleveranciers
De modulaire e-bus is gebaseerd op een nieuw productieconcept waarbij het proces van ontwerp tot productie geoptimaliseerd wordt. Het verkort de benodigde R&D-tijd, de productietijd en verkleint het aantal componenten. Veel van deze componenten zijn afkomstig van Europese topleveranciers, waardoor de kwaliteit van de bussen verder is toegenomen. Daarnaast leidt de modulaire constructie, waarin nieuwe materiaalsoorten worden toegepast, tot een e-bus met een lager gewicht.

Nieuwe technieken
Zowel de 12 meter lange elektrische bus als de 18-meter e-bus beschikt over BYD's nieuwe, herkenbare ontwerp van de voorzijde en is voorzien van nieuwe technieken, waaronder de krachtige en compacte BYD ijzer-fosfaataccu's in combinatie met BYD's unieke Battery Thermal Management System. Ook zijn de bussen uitgerust met een monitorings- en diagnosesysteem, waardoor systemen in de bus op afstand te bedienen zijn en de techniek ook op afstand kan worden uitgelezen. Beide bussen zijn te zien op de BYD-stand tijdens de IAA in Hannover.
BYD e bus 18 IAA

Hongarije
De assemblage en bouw van beide nieuwe bussen vindt plaats in twee Europese busfabrieken van BYD. De 12- meter bus wordt geproduceerd in Komarom, Hongarije. Dat is de eerste Europese busfabriek van BYD ooit en is operationeel sinds april 2017. Vanuit deze fabriek werden al bussen geleverd aan de Nederlandse openbaarvervoersbedrijven Connexxion en Syntus en aan het Zweedse Nobina. Onlangs startte hier de productie van dertig 12-meter e-bussen voor Brussels Airport.

Opstarten
De elektrische 18-meter harmonicabus wordt geassembleerd in de tweede BYD-busfabriek in Europa, in het Franse Beauvais. Deze fabriek, een zogenaamde final assembly plant, is voornamelijk bedoeld om in Hongarije geproduceerde e-bussen voor de Franse markt af te bouwen. De fabriek in Beauvais is momenteel aan het opstarten en zal binnen een maand volledig operationeel zijn.
BYD e bus 18 rv

Scandinavië
Op de IAA ontving BYD een grote order: het Zweedse busbedrijf Nobina bestelde in totaal 26 e-bussen, waarvan elf 12-meter bussen, tien 18-meter gelede bussen en vijf 8,7-meter midibussen, voor buslijnen in Zuidwest-Zweden. Met deze order komt het totaal aantal orders dit jaar voor BYD voor elektrisch aangedreven bussen in Scandinavië op meer dan honderd.

Voordeel
Isbrand Ho, managing director van het in Schiedam gevestigde BYD Europe, zegt op de persconferentie: "Op deze IAA bedrijfswagententoonstelling in 2018 staan wel meer merken met elektrische bussen, maar als meest ervaren en grootste producent van e-bussen is BYD de meest serieuze leverancier. We laten hier mooie productontwikkelingen zien die onze klanten voordeel bieden: zij weten inmiddels dat onze bussen en bijbehorende service niets meer te bewijzen hebben als het gaat om prestaties, betrouwbaarheid en bereik."