Mercedes-Benz Actros L met futuristische ProCabin

5-4-24. De Actros L is voorzien van diverse veiligheidssystemen die verder gaan dan de wettelijke verplichte GSR.
Mercedes-Benz-Actros-Procabin-24-lv.jpg

Sinds zijn introductie in juni 2021 definieert de Actros L het premiumsegment van de zware dieseltrucks van Mercedes-Benz Trucks. Nu tilt het merk zijn succesvolle vlaggenschip naar een nieuw niveau: met zijn futuristische voertuigdesign, geoptimaliseerde aerodynamica, vele comfortuitrustingen, zuinige motoren, hoge rijdynamiek en de nieuwste assistentiesystemen heeft de nieuwe Actros L alles in zich om zowel wagenparkbeheerders als chauffeurs te imponeren. De nieuwe Actros L met ProCabin is vanaf april 2024 te bestellen en zal in december 2024 in productie gaan.

Rainer Müller-Finkeldei, Hoofd Ontwikkeling bij Mercedes-Benz Trucks: “Wij streven er altijd naar om onze klanten de beste voertuigoplossingen te bieden voor alle aandrijftechnologieën. De klassieke dieseltruck zal nog een tijd onmisbaar blijven in verschillende delen van de wereld. Met de nieuwe Actros L hebben we ons beproefde vlaggenschip in veel opzichten verder verbeterd. Dit komt al tot uiting in het revolutionaire cabinedesign.”
Mercedes-Benz-Actros-Procabin-24-lzij.jpg

Nieuw aerodynamisch design zorgt voor een brandstofbesparing tot 3 procent
Het compleet nieuwe uiterlijk van de Actros L springt direct in het oog. De vormgeving van de ProCabin, die voor het eerst werd onthuld bij de wereldpremière van de batterij-elektrische eActros 600 in oktober 2023, is volledig gericht op een bijzonder efficiënte aerodynamica – van de voorspoiler op het dak vóór de eigenlijke dakspoiler via de deflectorplaten op de A-stijlen bij de zijruiten en de grote, vlakke voorklep van de cabine tot de geoptimaliseerde bumper met minimale luchtinlaten voor koeling en de innovatieve bodembekleding. De luchtstroom stuit daardoor op een aerodynamisch gunstig, met 80 mm verlengd front en wordt vervolgens zo optimaal mogelijk rond het voertuig geleid. Hiervoor zorgen een gestroomlijnde instap, verbeterde wielkastbekleding en geoptimaliseerde zijbekleding. Voegen en naden zijn er nauwelijks meer, ten gunste van een geoptimaliseerde luchtstroom. Verlengde en in zeildesign uitgevoerde zijspoilers zorgen voor een goede overgang tussen trekker en trailer. Het gebruik van verschillende afdichtingen om de motorruimte te ontkoppelen van de externe luchtstroom maakt het aerodynamische concept compleet. Alles bij elkaar resulteert dit in een brandstofbesparing tot 3 procent.
Mercedes-Benz-Actros-Procabin-24-ra.jpg

Hoog niveau van chauffeurscomfort
Naast efficiëntie en rendement speelt ook chauffeurscomfort en een aantrekkelijk uiterlijk een belangrijke rol bij de aanschaf van een truck. Opvallende details in dit verband zijn bijvoorbeeld het volledige lakwerk van de cabine, inclusief Mercedes-Benz ster en opschriften in donkerchroom of de aluminium treeplanken. De nieuwe Actros L komt standaard met volledige LED-verlichting rondom voor verbeterde lichtopbrengst. Optioneel zijn de Matrix-koplampen beschikbaar die met onder andere adaptieve grootlichtassistent zorgen voor maximale lichtopbrengst.
Mercedes-Benz-Actros-Procabin-24-cabine.jpg

Van binnen biedt de ProCabin – leverbaar in de drie varianten Stream-, Big- en GigaSpace – tal van comfortuitrustingen zoals geoptimaliseerde stoelverwarming, nieuwe premium flat-woven stoelbekleding of bedden met volledige lattenbodem en een nieuwe, dikke premium matras. Ook nieuw zijn de uitgebreide functies van de bedieningspanelen op de bedden, de sfeerverlichting en de extra led-leeslampjes met zwanenhals. Daarnaast zijn er nog uitrustingen zoals extra USB-C-aansluitingen in de zijwanden, een hoogwaardig gordijn in tweekleurig design, een tweede koelkast, een 230V-stopcontact of het SoloStar Concept, dat nu leverbaar is in twee nieuwe stoelbekledingsvarianten.
Mercedes-Benz-Actros-Procabin-24-koelkast.jpg

Derde generatie OM 471-dieselmotor zorgt voor verdere brandstofbesparingen
Naast de aerodynamische maatregelen verhoogt Mercedes-Benz Trucks in combinatie met de 12,8 liter OM 471-dieselmotor van de derde generatie de efficiëntie van de nieuwe Actros L nog verder. De OM 471, leverbaar naast de beproefde OM 470- en OM 473-dieselmotoren, is ontworpen met het oog op zuinig rijden, verminderde CO2-uitstoot, lagere bedrijfskosten en een hoger rendement, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties, de rijdynamiek of het rijcomfort.

Met de derde generatie OM 471 heeft Mercedes-Benz Trucks twee nieuwe turbo’s geïntroduceerd die exact zijn afgestemd op de uiteenlopende behoeften van klanten. Bij de variant bestemd voor het langeafstandstransport ligt de nadruk op een zo laag mogelijk brandstofverbruik. In combinatie met de herziene uitlaatgasnabehandeling maakt deze turbo een maximale brandstofbesparing van 4 procent mogelijk ten opzichte van de vorige generatie.

Optimale ongevallenpreventie om alle weggebruikers te beschermen
De veiligheidsuitrustingen van de nieuwe Actros L versterken ook de positie van Mercedes-Benz Trucks als een van de pioniers in de branche. In sommige gevallen overtreffen deze systemen aanzienlijk de strenge normen van de General Safety Regulation GSR (Algemene Veiligheidsverordening) die vanaf juli 2024 van kracht wordt en een breed scala aan rijassistentiesystemen voorschrijft om de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers verder te verhogen. Het uitrusten van de voertuigen met camera’s en sensoren is van cruciaal belang voor de effectiviteit van dergelijke systemen. Om een nog grotere bijdrage te leveren aan het voorkomen van ongevallen heeft Daimler Truck een nieuw elektronicaplatform ontwikkeld dat nog meer zicht naar voren en opzij mogelijk maakt met zogeheten sensorfusie, dat wil zeggen het samenvoegen van radar- en cameragegevens. Het elektronicaplatform biedt een twintig keer snellere gegevensverwerking en de in totaal zes ingebouwde sensoren – vier korteafstandsradars aan de voor- en achterzijde, zowel rechts als links, één langeafstandsradar middenvoor en een multifunctionele camera in de voorruit – kunnen nu een hoek van 270° rondom het voertuig bestrijken. Dankzij de aanzienlijk grotere kijkhoek kunnen de ingebouwde assistentiesystemen hun sterke punten nog beter benutten.

Active Brake Assist 6 met meerbaansbewaking
Een voorbeeld van hoe efficiënt de 270°-fusietechnologie is en wat verder gaan dan de GSR-bepalingen betekent, is de alweer zesde generatie Active Brake Assist (ABA). De nieuwste noodremassistent van Daimler Truck kan bij snelheden tot 60 km/h nu geautomatiseerd afremmen tot volledige stilstand voor overstekende, tegemoetkomende of op dezelfde rijstrook rijdende voertuigen. Het GSR schrijft de uitbreiding van de reactie op voetgangers en fietsers voor nieuwe trucks en bussen/touringcars pas vanaf 1 juli 2026 voor. Bij snelheden tot 80 km/h kan het systeem net als voorheen op stilstaande voertuigen reageren met een noodstop. Een andere toegevoegde waarde van ABA 6 is meerbaansbewaking op een afstand tot 250 meter voor een nog betere herkenning van gevaar.

Active Sideguard Assist 2 met uitgebreide functionaliteit aan de chauffeurszijde
Ook de tweede generatie Active Sideguard Assist (ASGA) laat zien in hoeverre het uitrusten van de voertuigen met zes sensoren en de daarmee gepaard gaande grotere kijkhoek de verkeersveiligheid verhoogt. ASGA 2 monitort het verkeer aan zowel de chauffeurs- als de bijrijderszijde en kan met zijn tweetraps waarschuwingssysteem de chauffeur waarschuwen voor potentieel gevaar, zodat deze tijdig kan ingrijpen bij een kritieke verkeerssituatie. De actieve waarschuwingszone strekt zich uit tot 30 meter achter en 7 meter vóór het voertuig en werkt bij snelheden tot 30 km/h. Tot een stuursnelheid van 20 km/h kan het systeem in het rode waarschuwingsgebied ook geautomatiseerd afremmen tot stilstand, als de chauffeur niet op een zicht- en hoorbare waarschuwing heeft gereageerd. Ook met deze functie gaat het systeem verder dan de eisen van de GSR, die alleen bepaalt dat de afslagassistent indien nodig een waarschuwing moet geven. Bovendien beschikt ASGA 2 over een intelligent waarschuwingsconcept voor het wisselen van rijstrook, gebaseerd op de eigen positie van het voertuig in de rijstrook.
Mercedes-Benz-Actros-Procabin-24-cabine-camera.jpg

Front Guard Assist bewaakt het gebied vóór het voertuig
De nieuwe Front Guard Assist kan een nuttige functie zijn om ongevallen te voorkomen met voetgangers of fietsers die zich mogelijk direct voor de truck bevinden wanneer deze wegrijdt. Het assistentiesysteem houdt het gebied vóór het voertuig in de gaten en ondersteunt de chauffeur bij stilstand, bij het wegrijden en op kruispunten. Als het systeem stilstaande of bewegende objecten vóór het voertuig detecteert, ondersteunt het de chauffeur in rijsituaties tot 15 km/h door waarschuwingsmeldingen te sturen als onderdeel van het tweetraps waarschuwingssysteem. De 270°-fusietechnologie bestrijkt de dode hoek vóór het voertuig van 0,8 meter tot circa 4 meter over de volle breedte van het voertuig.
Mercedes-Benz-Actros-Procabin-24-grille-camera.jpg

Daimler Truck streeft er met alle assistentiesystemen in het gehele productportfolio naar om chauffeurs tijdens het rijden binnen de systeemgrenzen zoveel mogelijk te ondersteunen en te ontlasten. De systemen zijn echter niet in staat de grenzen van de fysica te verleggen – hoe krachtig ze ook zijn. De chauffeur blijft dus te allen tijde volledig verantwoordelijk voor het veilig besturen van het voertuig, zoals wettelijk voorgeschreven.

Harmonieus totaalpakket voor ontspannen ondersteund rijden
Naast de op de verkeersveiligheid afgestemde assistentiesystemen beschikt de nieuwe Actros L ook over een goed gecoördineerd samenspel van systemen zoals Active Drive Assist 3 (ADA) en de intelligente transmissie- en cruise control regeling Predictive Powertrain Control (PPC). ADA maakt voor het eerst sinds 2018 gedeeltelijk geautomatiseerd rijden (SAE Level 2) mogelijk in een serietruck en komt nu in de derde generatie op de markt. Terwijl de tweede generatie ADA, die vanaf juni 2021 is geïnstalleerd, werd uitgebreid met de noodstopfunctie, ondersteunt ADA 3 de chauffeur nu nog beter bij de langs- en dwarsgeleiding van de truck. De preventieve PPC draagt zijn steentje bij aan ontspannen rijden doordat er automatisch rekening wordt gehouden met topografie, wegverloop en verkeersborden voor een zo efficiënt mogelijke rijstijl. Vanaf april 2025 wordt ook de routeinformatie van het navigatiesysteem geïntegreerd om komende gebeurtenissen op de route beter te kunnen herkennen. Hierdoor kunnen chauffeurs onnodig remmen, accelereren en schakelen vermijden.

Intelligente digitale oplossingen voor nog efficiënter gebruik
Mercedes-Benz Trucks biedt een uitgebreid scala aan digitale oplossingen en services rondom de nieuwe Actros L om processen en workflows voor wagenparkbeheerders te vereenvoudigen. TruckLive biedt gratis toegang tot de digitale serviceoplossingen van Mercedes-Benz Trucks. Hieronder vallen verschillende connectiviteitsservices die gebruikt kunnen worden op bestaande platforms zoals MyTruckPoint. Onderhoudsmanagement zorgt bijvoorbeeld voor een betere beschikbaarheid van voertuigen, terwijl Live Traffic helpt bij de routeplanning door middel van realtime verkeersgegevens via navigatie. De nieuwe connected services, zoals Over-the-Air Update of Service24h Connected, kunnen dit jaar al gebruikt worden. Er worden nog meer componenten gepland.

Premium telematicaservices van Fleetboard bieden ook een hoge toegevoegde waarde voor winstgevend wagenparkbeheer. Een voorbeeld hiervan is de Fleetboard-inzetanalyse, die technische gegevens van de Actros L verzamelt en verwerkt. Op basis van deze gegevens kan het rijgedrag worden geëvalueerd en geoptimaliseerd. Dit draagt bij aan het optimaliseren van het verbruik en het verminderen van slijtage, maar ook aan een hogere voertuigbezetting en een betere CO2-voetafdruk. Uiteindelijk kan dit het wagenparkbeheer duurzaam verbeteren.

Bovendien verhoogt Mercedes-Benz Trucks Uptime dankzij intelligente connectiviteit de beschikbaarheid van de nieuwe Actros L. Het systeem diagnosticeert voortdurend de status van het voertuig en geeft concrete aanbevelingen voor actie. Op deze manier kunnen reparatiebehoeften zo vroeg mogelijk worden geïdentificeerd om storingen te verminderen en kunnen klanten worden ondersteund bij het snel organiseren van de noodzakelijke werkzaamheden – rekening houdend met hun operationele planning. Het resultaat: een betere planning van werkplaatsbezoeken, een grotere beschikbaarheid van voertuigen en een hoger niveau van verkeersveiligheid. Mercedes-Benz Trucks biedt zijn klanten ook verschillende servicecontracten tegen maandelijkse planbare kosten om maximale voertuigbeschikbaarheid en minimale stilstand te garanderen. Als premiumpakket is hiervoor Mercedes-Benz Trucks Complete beschikbaar. Dit uitgebreide servicepakket omvat alle werkplaatswerkzaamheden inclusief slijtageonderdelen.