Renault is gestart met serieproductie elektrische T en C modellen

8-12-23. Renault Trucks is begonnen met de serieproductie van zware elektrische trucks in het Franse Bourg-en-Bresse.
Renault_Trucks_E-Tech_T-23-lv.jpg

De Renault Trucks E-Tech T en C zijn de nieuwste truckmodellen van de volledig elektrische range van Renault Trucks. 
De fabriek van Renault Trucks in Bourg-en-Bresse (iets ten noordoosten van Lyon) is al sinds 1964 in bedrijf en is nu klaar voor de assemblage van de Renault Trucks E-Tech T en C, respectievelijk bestemd voor regionale distributie en stedelijke bouwactiviteiten. De trucks wegen 50 ton, waarmee het volledig elektrische voertuigassortiment van de fabrikant, dat begint met de 650 kg wegende e-cargo bikes, het breedste is op de Europese markt. Dit betekent dat voortaan vrijwel alle stedelijke en regionale vervoersactiviteiten mogelijk zijn zonder uitstoot van CO2.
Renault_Trucks_E-Tech_C-23-bakwagen-lv.jpg

Aanpassing van de productiefaciliteiten
Om de productie van deze elektrische trucks van 50 ton mogelijk te maken, heeft Renault Trucks geïnvesteerd in het omvormen en aanpassen van zijn industriële installaties, alsmede in trainingen voor zijn medewerkers. De fabrikant heeft vier jaar ervaring met de productie van middelzware elektrische vrachtwagens in zijn fabriek in Blainville-sur-Orne, Normandië, en past dezelfde principes en praktijken toe in Bourg-en-Bresse.

De elektrische Renault Trucks E-Tech T en C worden op dezelfde lijn geassembleerd als de dieseluitvoering, waarna ze worden overgebracht naar een speciale ruimte van 5.200 m2: de Renault Trucks E-Tech Factory.
Hier voeren gekwalificeerde operators en monteurs de technische handelingen uit die specifiek zijn voor elektrische voertuigen, namelijk de assemblage van de Electric Drive Unit (EDU) en de installatie van de transmissie en de accu’s. De elektrische trucks worden vervolgens weer opgenomen in het serieproductieproces met prestatie- en circuittests om de betrouwbaarheid en kwaliteit te garanderen.
Renault_Trucks_E-Tech_T-23-dash.jpg

Nieuwe bedrijfsactiviteiten zonder uitstoot van CO2
De Renault Trucks E-Tech T en C zijn geschikt voor vrijwel alle toepassingen in de de regionale distributie en bouw- en constructiewerkzaamheden. Of ze nu goederen, materialen of (industrieel) afval vervoeren, alle voertuigen kunnen worden aangepast aan elke carrosserie dankzij drie soorten power take-off (PTO’s): elektrisch, elektro-mechanisch of op de versnellingsbak. Dit biedt de mogelijkheid biedt om nieuwe activiteiten in de steden en regio's koolstofvrij uit te voeren.

Met een maximaal toelaatbaar treingewicht tot 50 ton zijn de Renault Trucks E-Tech T en C beschikbaar in de trekkeruitvoering 4x2 en 6x2, met een lange cabine en een wielbasis van 3.900 mm. In de configuratie zonder oplegger zijn ze verkrijgbaar als 4x2, 6x2 en 8x4 tridem, met korte of lange cabine en met keuze uit elf wielbasissen, variërend van 3.900 tot 6.700 mm.

De Renault Trucks E-Tech T en C kunnen worden uitgerust met twee of drie elektromotoren met een gecombineerd vermogen tot 490 kW (= 660 pk).

Om te voldoen aan de behoeften van de klant wat betreft actieradius en toepassingen, kunnen de Renault Trucks E-Tech T en C worden uitgerust met vier tot zes lithium-ion accupacks met een vermogen van 390 tot 540 kWh. De accu's zijn oplaadbaar met zowel wisselstroom (AC) tot 43 kW als gelijkstroom (DC) tot 250 kW. Deze trucks kunnen tot 300 km rijden met een volle acculading en tot 500 km met een tussentijdse snellading (250 kW) die een uur duurt (voor een voertuig met zes accupacks).

De accucellen en -modules worden geleverd door Samsung SDI en geassembleerd in Gent in België. Deze fabriek is eigendom van de Volvo Group, waar Renault Trucks zelf ook deel van uitmaakt.
Renault_Trucks_E-Tech_T-23-laadstation.jpg

Over Renault Trucks
Renault Trucks, de Franse truckfabrikant, levert al sinds 1894 transportoplossingen aan professionals, van lichte bedrijfswagens tot zware trucks. Renault Trucks zet zich in voor energietransitie en biedt brandstofefficiënte voertuigen en een complete range van 100% elektrische trucks, waarvan de levensduur wordt verlengd door middel van recirculatie.

Renault Trucks maakt deel uit van de Volvo Group, een van 's werelds grootste fabrikanten van trucks, bussen, bouwmachines en industriële en scheepsmotoren. De groep levert ook complete financierings- en serviceoplossingen.