Zweden viert Midzomer 19 juni live via Facebook

Zweden Midzomer paal opzettenFilm 309-6-20. De belangrijkste feestdag van Zweden staat voor de deur en die ziet er in deze tijden een beetje anders. Maar Midzomer moet wel worden gevierd.

 

 

Juist daarom nodigt Zweden de wereld uit om het Zweedse “Midsommar” (midzomer) live mee te vieren via Facebook. Op vrijdag 19 juni 2020 zendt Zweden via de Facebook-kanalen van Visit Sweden live uit vanuit verschillende regio’s in het land. Voor kijkers betekent dit een unieke kans om live deel te nemen aan deze iconische Zweedse traditie.
Zweden Midzomer bloemenkrans

Via Facebook Live Events start de dag in het zuidelijke Skåne bij het traditionele bloemenkransen maken. De uitzending reist verder door het land via West-Zweden, Dalarna en Roslagen met inkijkjes bij het opzetten van de meiboom, de uitgebreide midzomer-lunch en traditionele dansjes en liedjes. De dag eindigt in Zweeds Lapland met een exclusieve skitocht onder de Middernachtzon. Visit Sweden geeft hiermee een exclusief kijkje in de keuken van de levendige traditie rondom Midzomer. Een aantal locals hosten de livestreams ter plaatse en vertellen meer over hun persoonlijke ervaringen en achtergronden over de feestelijkheden.
Zweden Midzomer paal opzetten

Nu grote evenementen in Zweden niet toegestaan zijn, geeft Visit Sweden iedereen de mogelijkheid het belangrijkste feest van het jaar van afstand mee te vieren. Samen met Kerst is “Midsommar” diep geworteld in de Zweedse cultuur. Sinds de 16e eeuw wordt deze dag al gevierd, waarmee traditiegetrouw de start van de zomer, het seizoen van licht en vruchtbaarheid, verwelkomd werd. Tegenwoordig vieren veel Zweden Midzomer met vrienden en familie met een uitgebreide lunch, veel liedjes en dansen rondom de meiboom.
Zweden Midzomer dansen

Schema Facebook Live vrijdag 19 juni 2020
Iedereen is van harte uitgenodigd om online mee te doen met de verschillende “Midsommar” activiteiten. De dag ziet er als volgt uit:
11.00 uur - Bloemen kransen maken met Karl Fredrik bij Eklaholm in Skåne
13.00 uur- Midzomer-lunch met Ingela Holgersson en haar familie in Grebbestad, West Zweden
15.00 uur - Midzomerdans rond de meiboom in traditionele kledij bij Marie Backlund en haar familie in Vikarbyn, Dalarna
20.00 uur - Bloemen plukken en een duik in het meer in Roslagen
24.00 uur - Middernachtzon en skiēn aan de Zweedse grens in Swedish Lapland
Ieder live event duurt ongeveer 15-30 minuten. Er is online informatie beschikbaar in verschillende talen over de activiteiten.

Belangrijke links en informatie over het LIVE event op 19 juni 2020
Website: https://visitsweden.nl/vier-midsommar-live/
Facebook event (hier wordt later de LIVE-link naar de uitzendingen toegevoegd): https://www.facebook.com/events/593013201325239

YouTube video links:
Lange versie: https://youtu.be/6SC8ccxX-44
Korte trailer: https://youtu.be/A3bpkApXoW4
Traditionele dans: https://youtu.be/tz9PJb4XkmY
Klassiekers op tafel: https://youtu.be/UGbBPhJnkA8
Meer informatie over Zweden en Covid-19: https://visitsweden.nl/informatie-over-reizen-en-het-corona-virus-covid-19/
Social Media Hashtag: #MidsummerLive

Meer achtergrond over de Midzomer-traditie
Wanneer is het Midzomer? Midzomeravond vindt in 2020 plaats op vrijdag 19 juni. De vrijdagavond is de avond waarop het feest traditiegetrouw écht gevierd wordt in Zweden. Doorgaans is dit dus altijd een vrijdagavond ergens tussen 19 en 25 juni. De dag erop is het daadwerkelijk Midzomerdag, een traditionele feestdag in Zweden waarop verder alles gesloten is.
Waar kan je Midzomer vieren? Parken, dorpspleinen, openlucht-musea, recreatieparken, tuinen, eigenlijk overal in Zweden, zo lang het maar buiten is. De meeste Zweden verlaten de stad en zoeken hun zomerhuisjes op om met vrienden en familie samen te zijn. En in 2020 vindt het evenement exclusief plaats op Facebook.
Voor wie is Midzomer bedoeld? Voor iedereen!
Wat staat er op het menu tijdens Midzomer?
· Meestal haring, gekookte aardappels (met een flinke hand verse dille erover), zure room met bieslook, gerookte of ingelegde zalm en knäckebröd
· Dessert: verse zomerse aardbeien met slagroom of aardbeientaart
· Proosten doe je met een koud biertje of natuurlijk met een van de verschillende soorten snaps

Overige links, recepten en meer informatie over Midzomer
· Swedish Midsummer for Dummies – Video https://www.youtube.com/watch?v=u8ZLpGOOA1Q
· Recept voor het Midzomer-recept, aardbeientaart: https://visitsweden.nl/de-smaak-van-het-zweedse-midzomerfeest-aardbeientaart/
· Meer achtergrond over Midzomer: https://visitsweden.nl/midzomer/
· Swedish Institute https://sweden.se/culture-traditions/midsummer/