Filipijnen viert langste kerstseizoen ter wereld - 128 dagen

1-12-23. Als je echt van kerst houdt moet je naar de Filipijnen. Daar duurt het kerstseizoen langer dan waar ook.
Filipijnen-kerst-23-3x.jpg

Als je maanden van tevoren ongeduldig wacht op de eerste kerstliedjes op de radio, wekenlang bezig bent met het omtoveren van je huis tot een groot kerstwalhalla of de hele maand december in een kersttrui leeft, dan is de Filippijnen de plek voor jou.  Op de 7.641 eilanden viert men niet alleen Kerstmis, maar een heel kerstseizoen. De "ber" maanden, zoals ze worden genoemd, kondigen het begin van het kerstseizoen aan, en duren tot Driekoningen op 6 januari. De Filipijnen deelt traditionele Filipijnse kersttradities, waarvan menig kerstliefhebber waarschijnlijk per direct een ticket wil boeken.
Filipijnen-kerst-23-Pampanga_lantaarn.jpg

Van glinsterende etalages tot heilige missen
Voor Filippino's betekent Kerstmis vooral één ding: het langverwachte samenkomen van de hele familie. Reden genoeg om deze speciale tijd te verlengen en al maanden van tevoren te beginnen met de voorbereidingen. Glinsterende versieringen in bijna elke etalage, kerstliedjes klinken in de winkelcentra en er zijn talloze festiviteiten voorafgaand aan kerst. Maar ook heilige missen die aan de orde van de dag zijn in de overwegend katholieke eilandstaat, verlichte kerststerren (parolen) en kerststallen (belen) van porselein of gerecycled materiaal. 
Filipijnen-kerst-23-Simbang_Gabi-licht.jpg

De kerken zijn vooral druk tussen 16 en 24 december, wanneer een serie nachtmissen, ook wel Simbang Gabi genoemd, worden gehouden. Misa de Gallo op kerstavond is het hoogtepunt van de negen nachtmissen. Wie alle negen Simbang Gabi-missen bijwoont in aanloop naar de Misa de Gallo, mag een wens doen, zo luidt de overtuiging. Noche Buena is het uitbundige feestmaal op kerstavond, dat eerste kerstdag feestelijk inluidt. Het seizoen eindigt groots met het 'Feest van de Drie Koningen', waarop de wijzen worden geëerd. 

Humor, liefde en geluk: kerstcadeaus in de Filipijnen
Cadeaus vormen de spil van het Filipijnse kerstfeest. Winkels beginnen al in november met de verkoop van cadeaus, waardoor iedereen eraan wordt herinnerd om iets mee te nemen voor hun geliefden. Een Filipijnse kersttraditie is Manito-Manita. Hierbij presenteren Filipino’s het cadeau aan iedereen die bij elkaar is. Vervolgens is het tijd om te raden wat erin zit en als het raden klaar is, zingt men "I Love My Manito/Manita Yes I Do" terwijl het cadeau overhandigd wordt. 
Filipijnen-23-3x.jpg

Voor kinderen is het ontvangen van een rode of blauwe (Ang Pao) envelop van tante(s) of grootouder(s) een hoogtepunt, waarbij de felbegeerde blauwe enveloppen gevuld met geld de favoriet is.

Traditionele Filipijnse gerechten
Tijdens het kerstseizoen toveren Filipino’s heerlijke creaties in de keuken. Van langzaam geroosterd varken gevuld met paprika, ananas, pepers, gember en citroengras (lechon) met knapperige kaantjes en gehaktbrood van gemalen varkensvlees met groenten, kaas en rozijnen (embutido) tot een zoete en kleverige kokosrijstcake (bibingka) en een zoete fruitsalade gemaakt met versnipperde kokos, verschillende vruchten, gelei, snoepjes, tapioca, suikerpalm overgoten met gecondenseerde melk en room (buko salade). Ongeacht wat er geserveerd wordt, de hele familie kookt samen.
Filipijnen-kerst-23-Bibingka.jpg

Zo vieren reizigers kerst in de Filipijnen
Reizigers laten zich betoveren door de Filippijnse kerst in steden als Pampanga, maar kunnen ook in de rest van het land de kerstsfeer proeven. Tijdens het kerstseizoen genieten reizigers van de heerlijke smaken van traditionele kerstgerechten, terwijl men wordt ondergedompeld in een betoverende atmosfeer. Reizigers bewonderen de met licht versierde straten en ervaren de aanstekelijke vreugde die de glimlachende lokale bevolking uitstraalt