Turkse stad Izmir gastheer EuroVelo & Cycling Tourism Conference

11-5-23. Van 11-13 oktober a.s. komt de Europese fietswereld samen in de west-Turkse stad Izmir.
Turkije-Izmir-Eurovelo-Cycling-23-afdaling.jpg

In de door majestueuze oude steden, prachtige landschappen, idyllische kustlijn en de mooiste fietsroutes gekenmerkte regio vindt dan de tweejaarlijkse EuroVelo & Fietstoerisme Conferentie plaats. Organisator EuroVelo (het Europese fietsroutenetwerk) heeft als hoofddoelstelling de ontwikkeling van het fietstoerisme in heel Europa. Bij de conferentie zijn het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme, het Türkiye Tourism Promotion and Development Agency (TGA), de European Cyclists Federation (ECF) en de Izmir Metropolitan Municipality nauw betrokken.

EuroVelo route verbindt 10 landen
EuroVelo route 8, die begint in de Spaanse regio Andalusië, verbindt de Middellandse Zeekusten van Frankrijk, Italië, Slovenië, Kroatië, Montenegro, Albanië, Griekenland, Zuid-Cyprus en Türkiye. Het 500 km lange Turkse deel voert langs Dikili, Bergama, Aliağa, Foça, İzmir, Balıklıova, Alaçatı, Çeşme Sığacık en Selçuk. Op het Izmir-traject van de route liggen de twee iconische UNESCO-erfgoedlocaties van Efeze en Pergamum.
Turkije-Izmir-Eurovelo-Cycling-23-zee.jpg

Erfgoed en de interactie met fietsen
De conferentie richt zich op de ontwikkeling en toekomst van duurzaam fietstoerisme. Door kennisuitwisseling tussen belanghebbenden van het fietstoerisme, zoals afgevaardigden uit de reissector, van internationale wielerverenigingen, universiteiten, overheden, accommodaties en openbaarvervoerbedrijven.

Met als thema "Fietsen, een nieuw perspectief op erfgoed" zal tijdens paneldiscussies, workshops en presentaties vooral verband worden gezocht tussen fietsvakanties en het promoten van cultureel en natuurlijk erfgoed. Hetgeen naadloos aansluit op Türkiye’s beleid ter versterking van duurzaam toerisme. Ook een kennismaking met enkele van de lokale routes – met de historische en gastronomische sterkten van de regio – maken deel uit van het congresprogramma.

Türkiye veelzijdig als fietsvakantieland
De EuroVelo route 8 is een icoon in het aanbod van fietsroutes in Türkiye en belangrijk voor de groeiende populariteit en bekendheid als fietsvakantieland. De fietsroutes in het land zijn niet beperkt tot Izmir. Er zijn verspreid over het land talloze fietsroutes, en voor verschillende type fietsers of bikers, langs culturele erfgoederen, ongerepte natuurgebiedenen en andere interessante toeristische bezienswaardigheden.
Turkije-Izmir-Eurovelo-Cycling-23-bos.jpg

Voorbeelden zijn de European Side Forests Route, per fiets dwars door metropool Istanbul; die van Köyceğiz via Ortaca naar Dalaman, voor mountain, gravel en e-bikes in het toeristisch paradijs Muğla; de Lycian Way-Maden Beach route in de Kemer-regio of de Güvercinlik-vallei - Göreme openluchtmuseumroute, door het adembenemende historische Cappadocië.

Meer informatie over Türkiye: goturkiye.nl