Op La Palma dansen in 2020 de dwergen weer

La Palma Enanos12-10-19. Slechts eens in de 5 jaar dansen de dwergen op La Palma. Dat is overigens niet het enige folkloristische culturele erfgoed dat volgend jaar zal plaatsvinden.

 

Er is geen eiland met zoveel folklore, legendes en ‘fiestas’ als het Canarische eiland La Palma. De ‘Bajada de la Virgin de las Nieves’ - de processie van de ‘Maagd van de sneeuw’ - die slechts eens in de 5 jaar plaatsvindt, spant de kroon. Van 28 juni tot 5 augustus 2020 kun je in de hoofdstad Santa Cruz de La Palma genieten van culturele festiviteiten, grandioze dansspektakels en indrukwekkende performances. Vanuit de hele wereld komen mensen naar het eiland om dit bijzondere spektakel mee te maken.
La Palma Calle Santa Cruz de La Palma 

5-jaarlijks erfgoed
In 2020 wordt in Santa Cruz de La Palma weer de 'afdaling van de Maagd der Sneeuw', de beschermheilige van het eiland, gevierd. Van 28 juni tot 5 augustus 2020 is er een uitgebreid programma met ludieke en religieuze evenementen die straten en pleinen vullen met kleur,
La Palma Bajada La Virgen 

Programma ‘La Bajada’
De voorbereidingen voor ‘La Bajada’ vinden plaats van 28 juni - 11 juli, zodat het religieuze beeld vanuit het heiligdom naar het hart van de historische stad gebracht kan worden. Zo lang de viering duurt, woont de Maagd in de kerk El Salvador, op de Plaza de España. 

Vervolgens trekken de pelgrims op 28 juni van over het hele eiland naar de hoofdstad, gekleed in traditionele kostuums. Ze brengen 42 stukken zilver waarmee de troon van de Maagd wordt gebouwd.

Tot 5 juli wordt de Semana Chica (kleine week) gevierd met onder andere een sprookjesachtige nachtparade van de Pandorga, waarbij kinderen duizenden lantaarns dragen door de donkere straten van de stad. Op 5 juli begint de Semana Grande (grote week). Dan is het tijd voor het defile van de ‘Gigantes y Cabezudos’, de parade van de gemaskerde mensen. Tot slot wordt op woensdag 8 juli de dans El Minué in rococostijl opgevoerd door 24 jonge paren, afgewisseld met de Danza de los Acróbatas, de dans van Acrobaten.

Het klapstuk: de dans van de dwergen
Met ‘Danza de los Enanos’ komen de festiviteiten tot een hoogtepunt op donderdag 9 juli. Het begint met een sober en ingetogen gezang van de monniken, matrozen, studenten en pelgrims. Na het lied verdwijnen deze mannen om na enkele seconden weer tevoorschijn te komen als dwergen: kleurrijke figuren met gigantische ‘Napoleon-like’ hoeden die een vrolijke traditionele polkadans doen. De show duurt niet zo lang en wordt tijdens de avond een paar keer herhaald in het openluchttheater van de stad. De hele nacht wordt de dans op verschillende plaatsen in de hoofdstraat nog een keer herhaald. Om bij het opkomen van de zon te eindigen bij de Barco de la Virgen (het schip van de Maagd). Het raadsel van de snelle transformatie van monnik tot dwerg is een geheim dat overgaat van vader op zoon.
La Palma Enanos 

In de ochtend van zondag 12 juli 2020, kondigt de zon het moment suprême aan: opnieuw verzamelen duizenden toeschouwers zich, ditmaal voor de grote, ingetogen intrede van de ‘heilige Maagd van de sneeuw’ op de Plaza España. Om de patrones te eren, gaan de vieringen en culturele evenementen nog door tot 5 augustus 2020. Daarna roept het heiligdom haar terug en duurt het weer 5 jaar voordat ze weer ten tonele verschijnt. 

Snel boeken, want het wordt druk
Mensen van over de hele wereld reizen naar La Palma om deze unieke happening bij te wonen. Er is maar een beperkt aantal kaartjes beschikbaar, dus voor wie dit niet wil missen: zorg dat je snel bij bent. 

Meer informatie: www.visitlapalma.es/en/fiestas/bajada-de-la-virgen-de-las-nieves/  

Over La Palma
La Palma is het meest noordwestelijk gelegen eiland van de zeven Canarische eilanden. Het is een bijzondere vakantiebestemming door zijn veelzijdige en adembenemende natuur en het ongerepte vulkaanlandschap. Het eiland is een paradijs voor wandelaars en avonturiers die er graag op uit trekken. Ook voor reizigers die op zoek zijn naar rust, is het eiland een aanrader: massatoerisme is er nog niet doorgedrongen. Voor meer informatie over La Palma zie: www.visitlapalma.es.
La Palma Museo Naval