Portugal land van Wijn & Gastronomie (inclusief heerlijke recepten)

Portugal wijn en gastronomie 21 wijnvat Quinta da PachecaFilm 303-11-21. Portugal, het land van de heerlijke keuken, de kurkeiken en natuurlijk: Port! In Portugal geniet je van heerlijke visgerechten als Bacalhau en de...

 


...Salada de Polvo tot aan de zoete Portugal wijn en gastronomie 21 pasteis de natalekkernij Pastéis de Nata, terwijl de klanken van de Portugese Fado door de straten klinken. Deze maand staat de nieuwsbrief in het teken van gastronomie en wijn. Leer alles over Portugal als wijn bestemming dankzij de nieuw gelanceerde website en ontdek unieke accommodaties tussen de wijngaarden. Verder delen wij ons favoriete recept voor een Portugese soep om deze herfst bij op te warmen en lichten we uit hoe Portugal heeft gescoord op de lijst van de World’s 50 best restaurants en de World’s best Chefs.Portugal wijn en gastronomie 21 wijngaardAlle informatie over wijntoerisme in Portugal op één websiteWijn en Portugal zijn al decennia lang twee handen op één buik. Het land heeft 14 wijnregio’s, met elk haar eigen charme. Zo drink je in de Douro streek Touriga Nacional en in Lisboa Alicante Bouschet. In Bairrada is de Fernão Pires (of Maria Gomes) zeer geliefd en in Tejo kun je de lekkerste Arinto proberen.Het drinken van wijn is dan ook een originele en authentieke manier om de verschillende regio’s te leren kennen. Om het wijntoerisme in Portugal te promoten heeft Visit Portugal onlangs een nieuwe website gelanceerd genaamd Portuguese Wine Tourism. Op deze website is alles te vinden over het veelzijdige wijnland als vakantiebestemming! Ook biedt de website een scala aan unieke belevenissen, tips van locals en een overzicht van bijzondere evenementen. Wanneer je toe bent aan een heerlijk glas wijn en je je even helemaal wilt onder laten dompelen in dit bijzondere land, is deze website zeker een bezoekje waard.Portugal wijn en gastronomie 21 wijntoerisme websiteUniek en gastronomisch overnachten in PortugalEen culinaire reis door Portugal is niet compleet zonder een unieke overnachting, bijvoorbeeld tussen de wijngaarden. Wandel langs de druivenbomen en ontdek de plek waar de wijn bij het diner vandaan komt. Wij zetten de meest authentieke adresjes voor je op een rij.

* Quinta da Pacheca in Porto en Noord Portugal: dit hotel is bij uitstek één van de beste hidden gems van Portugal. Gelegen op de goudgroene heuvels van de Douro vallei, vind je Quinta da Pacheca. Hier slaap je niet gewoon in een hotelkamer, maar verblijf je in een heus wijnvat! De prachtige houten vaten op het domein zijn ware architectonische pareltjes. Daarnaast kun je op het prachtige erfgoed ook mooie wandelingen maken tussen de eeuwenoude wijnstokken.
Wil je midden in een wijngaard slapen? Dan adviseren wij Monverde in Amarante (Porto en Noord Portugal): Een echt bijzondere wijnbeleving.
Portugal wijn en gastronomie 21 wijnvat Quinta da Pacheca
* Quinta Madre de Água (Centro de Portugal): Deze Quinta ligt middenin de wijngaarden van de Dão regio. Dit is de perfecte plek voor vakantiegangers die heerlijk willen relaxen. Het ligt naast het dorpje Vinhó en op een paar minuten van het Serra da Estrela National Park.
* Hotel Casa Palmela in Setúbal (Lisboa): dit romantische en charmante Hotel Casa Palmela ligt midden in het Arrábida Natuur Park. Het is de perfecte plek om tot rust te komen onder het genot van een lokaal glas Moscatel de Setúbal. Het hotel is op een authentieke, Portugese manier ingericht, waardoor je het gevoel hebt alsof je je tussen de locals bevindt.
* Malhadinha Nova in Alentejo: deze unieke accommodatie in Albernoa biedt hotelkamers en villa’s omgeven door het uitgestrekte landschap van Alentejo. De verblijven zijn in traditionele stijl ingericht, met witte, kalkstenen muren en ze hebben uitzicht op de wijngaarden waar hun eigen wijn gemaakt wordt.
* Quinta da Tôr (Algarve): Ook als je alleen een dag tussen de wijn wil vertoeven heeft Portugal genoeg keuze. Bij deze boerderij kan je alles leren over hoe wijn gemaakt wordt en kan je zelfs mee helpen tijdens het oogsten. Hier beleef je een unieke zintuiglijke ervaring met wijnen die de Algarve identificeren.
* Adegas do Pico (Azoren): Deze unieke accommodatie in de Azoren bestaat uit Adegas. Dit zijn kleine wijnkelders die gerestaureerd zijn door lokale ambachtslieden. Ze stralen de lokale geschiedenis en ambacht uit, maar zijn wel zeer comfortabel en modern ingericht.
* The Vine Hotel (Madeira): Dit hotel ligt niet tussen de wijngaarden, maar biedt wel een ultieme gastronomische ervaring. Het restaurant serveert alleen de beste lokale gerechten, waar je van kan genieten terwijl je uitkijkt op Funchal. Verleng je gastronomische ervaring door een nacht bij te boeken in een van de moderne en luxe kamers.

Uiteraard zijn er veel meer bijzondere accommodaties waar je kunt verblijven, wijnproeven en andere ervaringen opdoen.

Portugees recept voor Caldo Verde
Portugal wijn en gastronomie 21 Caldo VerdeBreng Portugal deze herfst naar je huis met een van de populairste soepen van Portugal: Caldo Verde. Deze koolsoep is perfect voor de koudere dagen. Wij delen ons favoriete recept, zodat je hem gemakkelijk zelf kunt maken.
Benodigdheden:
2 fijngehakte uien
4 teentjes knoflook
1 chounço worst (vegetariërs kunnen het recept maken zonder de chounço)
6 aardappels
een zak (boeren)kool
1,5 liter groentebouillon
60 milliliter olijfolie
2 laurierblaadjes
Zout en peper
Gerookt paprikapoeder

Bereiding
Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook en de fijngehakte uien
Snijd de chounço in kleine stukken en doe deze in de pan
Snijd de aardappels in blokjes en voeg deze na een paar minuten toe
Doe alles in een grote soeppan en voeg hier de peper, laurierblaadjes, het zout en de groentebouillon aan toe
Laat alles koken totdat de aardappels gaar zijn
Snijd ondertussen de kool en kook deze 1 minuut in een aparte pan
Verwijder de laurierblaadjes en de chounço en pureer de aardappels in de bouillon tot een dikke bodem en voeg vervolgens naar smaak de kool toe.
Laat de soep vervolgens een paar minuten sudderen.
Maak ondertussen de dressing door de paprikapoeder met wat olijfolie te mengen.
Aan het eind roer je de dressing door de soep en voeg je de chounço toe en klaar is je Portugese Caldo Verde!
Serveer dit gerecht met rustiek boerenbrood en geniet van een Portugese avond thuis

Neem voor meer lokale recepten ook eens een kijkje op Saudades De Portugal.

Tips van Anouk
Portugal wijn en gastronomie 21 Anouk
Bom Dia! Ik ben Anouk en stel me graag even voor: Ik ben PR consultant en yogalerares en houd ontzettend van reizen. Ik haal graag alles uit het leven en heb op verschillende plekken in de wereld gewoond. Een van mijn favoriete landen is Portugal. Ik vind het een fantastisch land en ben dol op surfen en yoga. De komende maanden reis ik door Portugal en deel dan ook graag mijn tips met jullie! 

4x Aljezur
Een van mijn favoriete dorpen in Portugal is Aljezur. Dit hippie style dorpje is prachtig gelegen in de regio Algarve, als je van yoga en surfen houdt kun je je hier heerlijk uitleven. Maar het biedt nog veel meer en is voor iedereen de moeite waard om een kijkje te nemen. In de herfst is Aljezur wat minder druk dan in de zomermaanden, wat ik persoonlijk wel lekker vind. Hier vind je mijn beste tips voor Aljezur:

* Een van mijn favoriete eettentjes is Café da Ponte. Hier kom ik vanwege de schattige, authentieke sfeer, de traditionele keuken en het rustige uitzicht over het water.
* Restaurant O Sargo op Praia de Monte Clérigo is mijn all time favorite. De Polvo (Octopus) die ik daar heb gegeten is mijn lievelings.
* Een van mijn favoriete vegan lunchplekjes hier is Moagem - gelegen in een oude molen.
* Voor een waanzinning uitzicht over de omgeving neem je een kijkje bij de historische kasteelmuren, absoluut een aanrader! 

World's 50 best restaurants
Op 5 oktober zijn the World’s 50 best restaurants bekend gemaakt. Hierbij kiezen 1000 culinaire experts jaarlijks de beste bestemmingen voor een culinaire ervaring en lichten zij direct de nieuwste trends op gastronomie gebied uit. Als culinaire bestemming heeft Portugal ook dit jaar weer een plekje op de lijst bemachtigd. Michelinster restaurant Belcanto in Lissabon is geëindigd op plek 42. Deze intieme en elegante eetgelegenheid van wereldklasse opende al in 1958 haar deuren, maar alles veranderde in 2012 toen chef José Avillez bij het restaurant begon. Datzelfde jaar kreeg Belcanto ook haar eerste michelinster, de volgende ster volgde twee jaar later. Bij dit restaurant geniet je van culinaire hoogstandjes met zowel vlees-, vis- als groentegerechten en uiteraard de beste wijnen.
Portugal wijn en gastronomie 21 reataurant Belcanto
World´s Best Chefs Awards
Naast de beste restaurants, zijn vorige maand ook de Best Chef Awards uitgereikt. Ook in deze lijst wist Portugal maar liefst 3 plekken te bemachtigen. José Avillez, chefkok van restaurant Belcanto in Lissabon steeg dit jaar van de 70e naar de 44e plek, een mooie notering. En dan is er de Oostenrijkse chef Hans Neuner die al 13 jaar in de Algarve woont en een grote passie heeft voor de Portugese keuken. Dit is ook terug te zien op het menu van zijn twee michelinsterrenrestaurant Ocean. De Portugese chef Henrique Sá Pessoa die de scepter zwaait in restaurant Alma in Lissabon en in november het ARCA restaurant in Amsterdam opent, kreeg zelfs de award voor hoogste nieuwkomer in de top 100. In dit nieuwe restaurant zijn in september meerdere top chefs bijeen gekomen tijdens The art of Tasting Portugal. Onderstaande video neemt je nog even mee op reis naar de culinaire belevenissen van die dag.
Portugal wijn en gastronomie 21 Art of Tasting

Houd onze nieuwsbrieven in de gaten voor meer informatie en inspiratie over de bestemming Portugal. Nu alvast meer ontdekken over Portugal? Kijk dan snel op de website van Visit Portugal.
Visit Portugal logo