Alentejo ideale bestemming voor stiltevakantie (6 tips)

Alentejo Marvao5-6-18. Retraitereizen, yogavakanties en digital detox zijn anno 2018 bekende termen op vakantiegebied. Je kunt ook afreizen naar Alentejo in Portugal om daar volledig tot rust te komen.

 

 

In de Portugese Alentejo hoeven vakantiegangers niet specifiek op zoek naar hotels of touroperators die ‘rustpakketten’ aanbieden: de hele regio is geschikt als stiltevakantie-bestemming. Zowel de accommodaties als de witte stadjes, de natuurgebieden, wandelpaden en vele onontdekte plekken ademen rust en ruimte. 6 must-sees tijdens een stiltevakantie op het Portugese platteland.
Alentejo Alqueva meer brug

Alentejo ligt in het zuiden van Portugal, tussen Lissabon, de Algarve en de Taag. Het is een oase van rust, waar toeristen en locals samen genieten en het langzame levensritme overheerst. Het gebied is bijna net zo groot als Nederland (excl. 'het water') maar telt slechts 500.000 inwoners. Vakantiegangers en levensgenieters hebben er dus alle ruimte om tot rust te komen.
Alentejo bos beek

Zes ‘onontdekte’ plekken voor de ultieme stiltevakantie in de Alentejo:
1.Het Alqueva meer is het grootste aangelegde meer van Europa en is dé plek om te relaxen. Vakantiegangers kunnen er een boothuis huren en de omliggende plaatsjes ontdekken vanaf het water.
Alentejo Alqueva meer uitzicht
Het gebied rondom het meer wordt het ‘Dark Sky Reserve’ genoemd en beslaat ongeveer 3.000km2. Er is hier nauwelijks sprake van lichtvervuiling waardoor de Melkweg zich gegarandeerd 250 nachten per jaar laat zien. De Alentejo is niet voor niets gekroond als ‘Starlight Tourism Destination’, ondersteund door UNESCO.
Alentejo sterrennacht

2.Castelo de Vide: deze plaats staat bekend om haar natuurlijke rijkdommen - met name de warmwaterbronnen, waarvan gezegd wordt dat ze helende krachten bezitten. De verschillende fonteinen die hier te vinden zijn, maken van de stad een ideaal ontspanningsoord. Overnachten kan in één van de mooie witgekalkte huisjes, bij de de locals ‘thuis’. Ga ’s avonds wandelen door de parken of verdwaal in de vele middeleeuwse straatjes om vervolgens de dag af te sluiten op één van de gezellige pleintjes.
Alentejo Marvao

3.Serra de São Mamede: een klein laaggebergte in de buurt van Portalegre tegen de Spaanse grens. Het was vroeger één van de armste gebieden van Portugal en de inwoners overleefden dankzij smokkelwaar. De smokkelroutes van weleer zijn de wandelpaden van nu geworden. In de Serra de São Mamede halen natuurliefhebbers en rustzoekers hun hart op.
Alentejo bos wandelen

4.Borba: een sfeervol stadje dat bekend staat om haar marmer. Je vindt er huizen, kerken, fonteinen en zelfs stoepen die gemaakt zijn van marmer, wat zorgt voor een serene sfeer. Neem zeker ook een kijkje op het kerkhof, waar prachtige graven uit marmer te bewonderen zijn. Wandelen kan tot vlakbij de indrukwekkende marmergroeven, die tot wel honderd meter diep kunnen zijn.
Alentejo historisch erfgoed

5.Viana do Alentejo: een stadje in het hart van Alentejo waar je ‘terug gaat’ naar de Moorse tijd. Viana is een goede uitvalsbasis voor excursies naar het stadje Alvito en naar de Romeinse site van Cucufate bijvoorbeeld. Bezoek de ruïnes en droom weg naar vroegere tijden, omgeven door een geur van marjolein en lavendel.
Alentejo erfgoed

6.Igrejinha: een dorpje in de buurt van Arraiolos, zoals je er zoveel ontdekt op rondreis door Alentejo. Het is een plek waar vakantiegangers kennismaken met de gastvrijheid van de inwoners, met de stilte en vooral met het rustgevende levensritme. Een gejaagd leven lijkt hier ver weg, zeker als je de velden in trekt, tot bij menhirs en dolmen die hier al eeuwenlang in alle rust onderdeel uitmaken van het uitgestrekte landschap.
Alentejo kurkeik of eucalyptusboom

Over de Alentejo
Weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover het oog reikt. Een 100 kilometer lange kustlijn en karakteristieke stadjes als Évora, Elvas en Monsaraz die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken: dát is de Alentejo. De regio beslaat een derde van Portugal, kent hetzelfde aangename klimaat als de nabijgelegen Algarve en is de grootste wijnproducent van het land. Het veelzijdige en pure Alentejo staat bol van de outdoor-activiteiten in de ongerepte natuur, haar inwoners zijn gastvriendelijk en de gastronomie traditioneel en verfijnd tegelijk. Kortom: de Alentejo verbaast, verrast, ontroert en biedt voor elk wat wils. www.visitalentejo.pt