Alentejo - regio in Portugal vol authentieke plekken

Alentejo kledenwinkel15-2-18. De Portugese regio Alentejo is een bestemming waar je nog authentieke plekken kunt vinden. We geven 5 reden om daar een bijzondere vakantie te beleven.

 

 

In het voorjaar laat de Alentejo zich - met een glooiend, groen tapijt vol bloemen - in al haar pracht zien. Het is dé wandelbestemming bij uitstek, met prachtige wandelroutes zoals Transalentejo. En wist je dat de regio bekend staat als ‘Starlight Tourism destination’, gesteund door UNESCO? 5 redenen om de ‘onbekende’ Alentejo juist in de lente te ontdekken:

1. Koeienbellen en tapijten: tradities en erfgoed
Op veel plaatsen in de Alentejo is het alsof de tijd stil heeft gestaan. Witte dorpjes zijn decennialang niet veranderd en de oude tradities houden stand. Neem bijvoorbeeld het gebruik van koeienbellen rond Viana do Castelo, door UNESCO bestempeld als erfgoed. Ook het dorp Arraiolos, nabij Évora is een bezoek meer dan waard. In dit dorp worden nog altijd de bekendste tapijten van Portugal gemaakt.

Alentejo kledenwinkel

2. Actief genieten: wandelnetwerk nabij grootste stuwmeer van Europa
Heerlijk wandelen van het ene witte dorpje naar het andere. Dat kan langs de bewegwijzerde paden van de Transalentejo, een netwerk van 11 wandelroutes rond het Alqueva meer, nabij de Spaanse grens. Deze landelijke routes zijn tevens een paradijs voor fietsers. Verken de regio per ‘stalen ros’, doe historische plaatsen als Evora en Estremoz aan en kom tot rust tussen de glooiende heuvels met olijfbomen en kurkeiken.

Alqueva meer Alentejo

3. Starlight Tourism Destination
Alentejo ontving precies 5 jaar geleden het “Starlight Tourism Destination” label, ondersteund door UNESCO en het UNWTO. In de regio is nauwelijks sprake van lichtvervuiling waardoor de Melkweg gegarandeerd 250 nachten per jaar te zien is boven het Alqueva meer. Er zijn hotels en accommodaties die hun diner- en ontbijttijden aanpassen om zogenaamde astro-toeristen een zevende hemel-ervaring te bezorgen.

Alentejo sterrennacht

4. Accommodaties met een focus op duurzaam toerisme
De Alentejo staat bekend om de kleinschalige boetiek hotels, waar rust, luxe en duurzaam toerisme centraal staan. De non-profitorganisatie Casas Brancas hanteert een kwaliteitslabel en neemt enkel de accommodaties in het aanbod op die zich inzetten op duurzaam toerisme. Een tip voor Nederlanders die – op zijn tijd - graag bij Nederlandssprekende hoteliers overnachten: Casa Azimute van Belgische eigenaren opende vorig jaar haar deuren.

Alentejo Casa Azimute terras

5. Gastronomische verwennerij
In het landelijke Alentejo zijn oude tradities goed bewaard gebleven, zo ook in de gastronomie. De producten komen vaak direct van het land, ze zijn altijd vers en de recepten zijn overgedragen van generatie op generatie. Voor wie van goede wijnen houdt, biedt de Alentejo verrassende aroma’s en kleuren. Ook zijn er wijnroutes te volgen, zoals langs de wijnbouwgebieden van Castelo de Vide, Marvão, Alter do Chão en andere karakteristieke plaatsen.

Alentejo Adega Mayor

Over de Alentejo
Weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover het oog reikt. Een 100 kilometer lange kustlijn en karakteristieke stadjes als Évora, Elvas en Monsaraz die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken: dát is de Alentejo. De regio beslaat een derde van Portugal, kent hetzelfde aangename klimaat als de nabijgelegen Algarve en is de grootste wijnproducent van het land. Het veelzijdige en pure Alentejo staat bol van de outdoor-activiteiten in de ongerepte natuur, haar inwoners zijn gastvriendelijk en de gastronomie traditioneel en verfijnd tegelijk. Kortom: de Alentejo verbaast, verrast, ontroert en biedt voor elk wat wils. www.visitalentejo.pt. De toeristische promotie van de Alentejo wordt gesponsord door Alentejo 2020/FEDER.