Portugal eerste in Europa met Safe Travels keurmerk

Safe Travels Logo12-6-20. Portugal is het eerste Europese land dat het 'Safe Travels'-keurmerk kreeg van het World Travel & Tourism Council (WTTC). 12.000 bedrijven in de toeristische sector kregen het Clean & Safe keurmerk.

 

 

De onderscheiding is bedoeld om reisbestemmingen te promoten die voldoen aan de gezondheids- en hygiëne-eisen zoals vastgelegd in de Safe Travel-protocollen van de WTTC. Deze hebben tot voornaamste doel het vertrouwen bij de consumenten te wekken, zodat ze weten dat ze veilig kunnen reizen zodra de beperkingen worden opgeheven.
Safe Travels Logo

Volgens Rita Marques, staatssecretaris van Toerisme van Portugal: “Portugal was een pionier bij het lanceren van het Clean & Safe-keurmerk. Dit WTTC-keurmerk beloont de inspanning die door iedereen is geleverd. De beste reisbestemming ter wereld wordt nu ook gezien als de veiligste ter wereld". De WTTC publiceerde ook richtlijnen voor andere sectoren, waaronder horeca, straatverkoop, luchtvaart, luchthavens en tenslotte congres-, vergader- en evenementencentra. Het WTTC reikt niet alleen keurmerken uit aan reisbestemmingen, maar heeft ook een keurmerk dat de inzet van bedrijven voor veiligheid erkent. Dit keurmerk kan worden verkregen via de WTTC-website, https://wttc.org/COVID-19/SafeTravels-Stamp-and-Assets. 

LANCERING CLEAN & SAFE PLATFORM
In navolging op de introductie van het Clean & Safe keurmerk, lanceert Turismo de Portugal nu ook het Clean & Safe platform www.portugalcleanandsafe.com

Clean en Safe logoOp dit platform kunnen bezoekers zien aan welke eisen toeristische bedrijven en aanverwante sectoren moeten voldoen en op welke locatie deze zich in Portugal bevinden. Ook kunnen toeristen zelf hun ervaringen achterlaten met een beoordeling. Het platform is, met de steun van Google, ontwikkeld door Infraspeak en beschikbaar in het Engels en Portugees. Daarnaast bewaakt het platform de vertrouwensindex die wordt gegenereerd met de beoordeling die toeristen aan de ervaring geven. Deze ervaringen worden gedeeld met Turismo de Portugal. De evaluatie van de bezoekers is een van de indicatoren die Turismo de Portugal gebruikt om enquêtes uit te voeren bij deelnemende bedrijven en diensten.

Het Clean & Safe-keurmerk is gecreëerd door Turismo de Portugal, met als doel bedrijven te ondersteunen bij het identificeren van de te nemen maatregelen en het vertrouwen van nationale en internationale toeristen in Portugal, als toeristische bestemming, te versterken. Inmiddels hebben meer dan 12.000 bedrijven in de toeristische sector in Portugal het ‘clean & safe’ keurmerk aangevraagd: lokale accommodatie, toeristische entertainmentbedrijven, reis- en toerismebureaus, restaurants, golf, autoverhuur, gids-tolken, casino’s tot aan culturele voorzieningen. Het keurmerk is gratis en blijft geldig tot 30 april 2021. Het vereist bij bedrijven het invoeren en naleven van een protocol conform de eisen van het Portugees Instituut voor Volksgezondheid. Hierin zijn veiligheidsregels vastgesteld voor toeristische activiteiten om besmettingsrisico’s te vermijden.