Portugal stuurt lekkerste recepten om thuis te maken

Algarve Cataplana26-4-20. Wie wel eens op bezoek is geweest in Portugal weet een ding zeker: los van het aangename klimaat kun je er ook heerlijk eten! We geven een aantal heerlijke recepten om thuis te maken.

 

 

Aangezien een bezoek aan Portugal momenteel geen optie is, haal dan een stukje Portugal in huis. De Portugese keuken is net zo gevarieerd als het landschap zelf, met elke regio een eigen traditioneel gerecht. Een aantal tips ter inspiratie voor jouw lezers of om zelf uit te proberen.

Porto en Noord Portugal
De gerechten in Porto en Noord Portugal zijn net zo veelzijdig als het landschap zelf. De streekgastronomie maakt gebruik van de natuurlijke producten die er voor handen zijn. De “caldo verde”, die overal in Portugal op het menu staat, is een soep gemaakt van kool afkomstig van de groene, vruchtbare akkers in de regio. Ook varkensvlees wordt hier op allerlei wijzen bereid. Je vindt het niet alleen terug in de kwaliteitsworsten, maar ook in gerechten zoals “rojões” (gebraden blokjes varkensvlees), of “tripas à moda do Porto” (bonenschotel met varkensmaag), het meest bekende gerecht van de hoofdstad van het Noorden. Een ander typisch gerecht van Porto is de “Francesinha”, een sandwich met ham, worst en vlees overgoten met een heerlijke saus. In deze bergachtige regio, vooral in het noordwesten van Portugal, bevindt zich het grootste gebied van de bísaro-varkens. De droge worsten van Chaves of Mirandela worden nog op ambachtelijke wijze gemaakt. De “alheira” van Mirandela en Miranda do Douro is een andere bekende worstvariëteit. Omdat deze vooral werd gegeten door de joden die hier in de middeleeuwen woonden, wordt in de “alheira” geen varkensvlees verwerkt.
Recepten
Caldo Verde
Francesinha
Porto brug avond

Centro de Portugal
Centro de Portugal heeft een zeer gevarieerde keuken dat een mooie weerspiegeling is van het landschap. In het binnenland zijn er de bergachtige gebieden en de leistenen dorpen en vlak bij de zee treft je er vissersdorpjes. De kust biedt zeevruchten en verse vis. De “bacalhau” (stokvis) die in heel Portugal geliefd is, krijgt in deze regio een ereplaats. Aangezien er 1001 recepten zouden bestaan om “bacalhau” te bereiden, moet je er zeker enkele van proberen. De kazen vormen een belangrijk onderdeel van de gastronomie van deze streek. De bekendste is ongetwijfeld de “queijo da serra”, die afkomstig is uit het gebergte Serra da Estrela. Deze kaas, met zijn boterzachte structuur, is heel het jaar door te verkrijgen. Een van de bekendste vleesgerechten is de “leitão assado no forno” (speenvarken in de oven).
Wat zoetigheden betreft is deze regio bekend om de “ovos moles” uit Aveiro. Eieren en suiker zijn ook de hoofdingrediënten van de “pão de ló” uit Ovar en van de “castanhas de ovos” uit Viseu, lekkernijen die je niet snel zal vergeten.
Recepten
Bacalhau com Broa
Pão de Ló de Ovar
Centro kaas

Lissabon
In de stad Lissabon die in de loop der tijd vele verschillende culturen uit verre oorden heeft verwelkomd, tref je in de historische wijken nog een dorpse sfeer. En deze sfeer vind je terug in de gerechten uit de stad en de omgeving. “Peixinhos da Horta” is een vegetarisch traditioneel (voor)gerecht. Dit van oorsprong Portugese gerecht is in de zestiende eeuw in Japan geïntroduceerd door jezuïtische missionarissen, waar het uiteindelijk werd ontwikkeld tot tempura.
De boten die de vele vissershavens in de regio van Lisboa zoals Ericeira, Cascais, Sesimbra of Setúbal met hun vrolijke kleuren opfleuren, brengen nog veel meer soorten vis en zeevruchten aan wal. Deze dienen als basis voor heerlijke vissoepen of visstoofpotten, zoals de “amêijoas à Bulhão Pato”. Het zijn venusschelpen met een aantal simpele toevoegingen zoals olijfolie, knoflook, koriander, zout, peper, citroen en witte wijn. Al eerder gaven we aan dat je met “bacalhau” (stokvis) meerdere recepten kunt maken. Een van de meest populaire is “bacalhau à Braz”. Bent u een koffieliefhebber, combineer het dan met de wereldberoemde zoete verleidingen van Portugal, de “pastéis de nata”, één van de hoogtepunten van de Portugese patisserie.
Recepten
Peixinhos da Horta
Bacalhau à Brás
Lisabon Pasteis de Nata

Alentejo
De regio van eindeloze vlakten dat wordt gekenmerkt door zon, prachtige natuur en een rustig levensritme. De gastronomie van de Alentejo is verassend rijk aan smaken. De Alentejo was ooit een streek waar veel graan werd verbouwd. Op de eindeloze vlakten tussen kurkeiken en olijfbomen scharrelden de varkens vrij rond. Je zult merken dat brood veelvoudig terugkomt in de gerechten van de Alentejo omdat dit vroeger een van de armere gedeeltes was in Portugal. Er moest dus creatief worden nagedacht over hoe je gerechten zo goedkoop maar smaakvol mogelijk maakte. Daarom worden deze ingrediënten gecombineerd met aromatische kruiden zoals koriander, peterselie, rozemarijn, oregano, polei of munt. Zo kom je bijvoorbeeld op heerlijke kleine snacks zoals de “bifana’’, een typisch Portugees broodje warm vlees uit Vendas Novas.
Soep en brood ontbreken nooit in de Alentejo, zoals bijvoorbeeld “gaspacho”, een soep die koud wordt gegeten. Wat je ook zeker niet mag missen zijn de “migas’’ die met gebakken varkensvlees of stokvis in kleine stukjes worden gegeten. “Carne de porco à Alentejana”, varkensvlees met schelpdieren is een van de bekendste gerechten in Portugal met origine uit de Alentejo. Sluit af met een overheerlijke “sericaia”, één van de zoete nagerechten waar de Portugezen zo gek op zijn.
Recepten
Bifanas
Gaspacho à Alentejana
Alentejo azeite

Algarve
Uit de zee komen de belangrijkste ingrediënten van de gastronomie van Algarve, namelijk de vis en zeevruchten zoals venusschelpen, oesters, eendenmosselen, zwaardschede en sardientjes. Deze ingrediënten worden vaak bereid in een “cataplana”. Het geheim van de bijzondere smaak, zit in de koperen pan van Arabische oorsprong, deze bewaart het aroma van alle ingrediënten. Om de smaak nog te versterken kun je een snuifje “flor de sal” gebruiken. De toplaag van het met de hand gewonnen zeezout uit de zoutpannen van de streek. Maar ook buiten de vis of vlees “cataplanas” zijn er gerechten genoeg die je laten genieten van Algarve zoals de “cenouras à Algarvia’’ die als petisco worden geserveerd of de beroemde gegrilde kip, “frango piri-piri” die overal in Portugal wordt gegeten.
Algarve kent ook vele zoetigheden gebaseerd in de locale producten zoals vijgen, sinasappels, johannesbroodmeel en amandelen. De met suiker bedekte amandelen zijn een van de regionale specialiteiten. Deze worden nog steeds op originele en rituele wijze bereid.
Recepten
Cenouras à Algarvia
Frango piri-piri
Algarve Cataplana

Azoren
Op de Azoren vind je zeevruchten die nergens anders ter wereld voorkomen, zoals de “lapas”, “cracas” of de “cavaco” (een soort kreeft met een heerlijke zachte smaak). Maar ook de tonijn die in de wateren bij de Azoren roze is van kleur en een speciale licht gezouten smaak heeft met een fijne structuur. De “molho Vilão”, een typische saus meestal geserveerd met vis is gemakkelijk te vinden op alle eilanden van de archipel. Ook tellen de Azoren tal van typische vleesgerechten, zoals de “morcela assada com ananás”, (bloedworst gegrild met ananas) of “cozido das Furnas”, een uniek stoofpot dat ondergronds wordt bereid. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de ondergrondse hitte die op het eiland São Miguel door de aarde wordt vastgehouden. Dit gerecht wordt aan de rand van het vulkaanmeer klaargemaakt.
In het eiland Pico wordt de “molha de carne à moda do Pico” bereid, er zijn verschillende variaties binnen het recept. Zo gebruikt de een varkensvlees in plaats van rundvlees. Je diner kun je heerlijk afsluiten met “bolo lêvedo”, dit worden ook wel Portugese muffins genoemd. Ze zijn dun en erg zoet van smaak.
Recepten
Molha de carne à moda do Pico
Azoren Meat Pan
Madeira
De eenvoud van de gastronomie van de archipel van Madeira weerspiegelt de ziel van een eenvoudig en edelmoedig volk. De gastronomie is hier zowel traditioneel als eigentijds, waarbij verschillende hoogwaardige regionale producten subtiel worden samengebracht. Zoals de tonijnsteaks “bife de atum à Madeirense” geserveerd met gefrituurde maïs, de “milho frito”. Als je dit voor het eerst op je bord ziet liggen is het moeilijk te plaatsen. Waar zit je nou precies naar te kijken? Tofu? Croutons? Polenta? Het zijn simpel gezegd gefrituurde maisblokjes! Ze worden gemaakt van maismeel met verschillende kruiden en kool. De “peixe espada preto frito com banana” (zwarte haarstaatvis of zwarte degenvis met banaan) is de visspecialiteit en trots van Madeira: deze vis prefereert een diepwaterklimaat (200 tot 1700 m onder het wateroppervlak) en leeft hoofdzakelijk in de Atlantische Oceaan. Voor wat betreft vlees is de beroemde “espetada de vaca em pau de loureiro” het meest traditionele gerecht. Het laurierhout dat voor deze rundvleesspiezen wordt gebruikt, geeft het gerecht een heel eigen smaak.
De traditionele “bolo de mel” wordt op 8 december gebakken, de dag van Nossa Senhora da Conceição (de onbevlekte ontvangenis van Maria). Tegenwoordig zijn ze echter het hele jaar verkrijgbaar. Het originele recept vindt zijn oorsprong in de gouden eeuw van de suikerproductie op de archipel. De basis voor deze cake is dan ook suikerriet honing.
Recepten
Milho Frito 
Bolo de Mel
Madeira Funchal Mercado dos Lavradores