Winterwandelen in de Alpen wordt steeds populairder

Kaisertal wandelen15-2-20. Nederlandse wintersporters gaan vooral naar de Alpen om te skiën en te snowboarden. Maar er zijn steeds meer mensen die tijdens hun wintervakantie kiezen voor winterwandelen.

 

 

De afgelopen jaren heeft de wandelsport in Nederland een enorme groei doorgemaakt. Na fitness, is wandelen de meest beoefende sport in ons land volgens het NOC-NSF. Uit het onderzoek ‘Zo sport Nederland’ van deze organisatie, waren er in 2018 maar liefst 2,5 miljoen wandelaars in Nederland. Vijf jaar daarvoor was dit nog 1,7 miljoen en met deze stijging is het tevens de snelst groeiende sport volgens het NOC-NSF. En dat wandelliefhebbers hun hobby ook graag in de Alpen uitoefenen lijkt een logisch gevolg van deze trend. Wandelaars reizen niet alleen in de zomer af naar de Alpenlanden, maar ook steeds vaker in de winter. Wandelen door een prachtig besneeuwd landschap wint snel aan populariteit.
Kaisertal kerk
100 km aan winterwandelpaden in het Kufsteinerland
Een regio die al jaren inzet op het product winterwandelen is het Kufsteinerland in Oostenrijk. In deze Tiroolse vakantieregio vlakbij de grens met Duitsland, worden dagelijks zo’n 100 km aan wandelpaden geprepareerd. De vakantieganger kan kiezen uit diverse routes die verschillen qua lengte en niveau, maar ook het aantal hoogtemeters dat geklommen en afgedaald moet worden. Hierdoor vinden zowel beginnende als ervaren wandelaars een geschikte route. Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die er jaarlijks valt, is winterwandelen mogelijk tot ongeveer midden maart.
Kaisertal terras

Winterwandelen in het Kaisertal: mooiste plek van Oostenrijk
De meest bijzondere winterwandeling van de regio Kufsteinerland voert door het Kaisertal, dat een beschermd natuurgebied is. Dit dal werd door de Oostenrijkers verkozen tot mooiste plek van hun land. Dit gebeurde tijdens het ORF programma “9 Plätze - 9 Schätze”, waarin door de kijkers live gestemd werd. Ook tijdens de wintermaanden is dit verscholen pareltje, dat tot 2008 alleen te voet bereikbaar was, een absolute must-do voor winterwandelaars. Voordat wandelaars echt in het dal zijn, moeten eerst de 285 treden van de zogenaamde Kaiserstieg beklommen worden. De totale wandeling duurt zo’n 3 uur, is 8,2 km lang en er moeten 370 hoogtemeters overbrugd worden.
Toename aantal winterwandelaars in het Kufsteinerland

Vanessa Klaus van het plaatselijke toerismebureau geeft aan dat zij de trend van het winterwandelen duidelijk merkt en de regio speelt hier actief op in. “Er zijn veel toeristen die op zoek zijn naar een activiteit en een omgeving die hen helpt te onthaasten. De rust en de mooie besneeuwde omgeving zorgen voor ontspanning en laden de batterij weer op. In onze vakantieregio spelen we hier verder op in door speciale arrangementen aan te bieden, waarbij men niet alleen een accommodatie boekt, maar ook deel kan nemen aan een gratis activiteitenprogramma rondom de thema’s natuur, gezondheid en cultuur. Vakantiegangers kunnen bijvoorbeeld meegaan met een fakkelwandeling in de avond of een begeleide wandeling op speciale sneeuwschoenen. We merken dat zowel jong als oud van de wandelingen in de sneeuw geniet.”
Kaisertal wandelen
Over Kufsteinerland
Het Kufsteinerland ligt in het noordoosten van Tirol, vlakbij de grens met Beieren. De zeven vakantiedorpen en de prachtige sfeervolle stad Kufstein met haar historische vesting bieden niet alleen prachtige natuur, maar ook historie, cultuur en bergactiviteiten. Voor skiërs en snowboarders zijn er de twee skigebieden die ideaal zijn voor beginnende wintersporters; Thierseetal en Zahmer Kaiser-Durchholzen. SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, met ruim 280 km pistes een van de grootste skigebieden van Oostenrijk, ligt vlakbij. Daarnaast staat de regio bekend als mekka voor winterwandelaars en langlaufliefhebbers.
Meer informatie over het Kufsteinerland vind je hier