Oberösterreich een ultieme natuur- en cultuurbestemming

23-4-24. Ontdek dit leuke stukje Oostenrijk in de meivakantie: Oberösterreich op z'n best. We geven 7 interessante tips.
Oberostereich-24-Pöstlingberg.jpg

Oberostereich-24-logo.jpgEen familievakantie naar Oostenrijk buiten de massa om is heel goed mogelijk. Zeker in de rustige meivakantie. De regio Oberösterreich in het noorden van Oostenrijk is uitermate kindvriendelijk en dankzij z'n diversiteit een ultieme natuur- en cultuurbestemming. Van de hoofdstad Linz, de kuurbestemming Bad Schallerbach tot aan de Donau en het glooiende Mühlviertel vind je een groot aanbod aan activiteiten. Bijna altijd buiten de gebaande paden van het massatoerisme in Oostenrijk en toch dichtbij en toegankelijk. 

1. Op naar de Pöstlingberg
Vanuit Linz zit je zo in de Alpen, ideaal uiteraard. Maar sla Linz’s eigen lokale berg, de Pöstlingberg, niet over. Zeker met kinderen is deze berg aan de rand van Linz een heerlijk en laagdrempelig uitstapje. Alleen al de manier om de berg te bereiken, is een avontuur op zich. De Pöstlingbergbahn bereik je met de steilste adhesietrein van Europa die je in 20 minuten mee de berg mee opneemt. Boven op de berg kun je genieten van het prachtige uitzicht over de regio, maar er is ook veel te doen, waaronder een bezoek aan de dierentuin, de beroemde basiliek of de wereld van de dwergen, elfen en bosdieren in de Grottenbahn. (Foto helemaal boven)

2. Wandelen tussen de boomtoppen
De bomen bij de Baumkronenweg strekken zich met een lengte van ruim 15 meter uit rondom het Sauwald in de Donauregio. Hier kun je via 30 tussenstops een wandeling maken tussen de boomtoppen, waarschijnlijk de langste boomtoppenwandeling ter wereld. De wandeling over een lengte van 1000 meter is geschikt voor alle leeftijden en is een uniek uitstapje in de Oostenrijkse natuur. Hoogtepunt is de 40 meter hoge uitkijktoren met een uitzicht over het drielandenpunt Oostenrijk, Duitsland, Tsjechië en op heldere dagen tot aan de Alpen. Je kunt hier ook drie spannende Escape Room spellen spelen met oudere kinderen. 
Oberostereich-24-Baumkronenweg.jpg

3. Wandelen door het hoogveen van Tannermoor
Het Tannermoor is het grootste continentale hoogveen van Oberösterreich en een uniek natuurgebied. Hier kun je diverse prachtige wandelingen maken, waarvan de Tannertrail geschikt is voor alle leeftijden. Over een lengte van 6km wandel je hier over de zacht verende bodem door het veen. Je wandelt langs uitgestrekte heide, bergdennen en onderweg zie je moerasbessen en bosbessen groeien.
Oberostereich-24-Tannermoor.jpg

4. Het havengebied van Linz: de grootste graffiti galerie van Europa
Voordat je tieners denken dat een stedenbezoekje aan de regionale hoofdstad Linz saai zou kunnen zijn, neem je ze mee naar Mural Harbor. In dit havengebied net buiten de stad vind je oude pakhuizen, containers, kranen en stukken spoorlijn. De inwoners van Linz hadden de wens om dit industriële gebied een beetje te pimpen. Het resultaat is de grootste graffiti-galerie van Europa. Je kunt zelf komen genieten van de meer dan 200 graffiti kunstwerken (van grote graffiti-artiesten als Aryz, Lors en Nychos). Of je gaat zelf aan de slag met je spuitbus. Er worden diverse rondleidingen en een graffiti crashcursus aangeboden.
Oberostereich-24-Mural_Harbor.jpg

5. Zwemmen tussen de piraten
De vakantieregio Vitalwelt Bad Schallerbach staat bekend om de vele thermaalbaden. Voor veel mensen staan thermaalbaden en kuuroorden synoniem voor ontspanning, rust en stilte. Met kinderen niet een ideale combinatie. Gelukkig kunnen zij los in de piratenwereld Aquapulco. Dit avontuurlijke waterpark met een 13 meter hoog piratenschip in het midden, staat garant voor urenlange waterpret. Je vindt hier onder meer diverse reuzenglijbanen, een golfslagbad, diverse licht- en vuurshows, een 5D-waterbioscoop en badjes voor de kleintjes.

6. Ontdek het Mühlviertel te paard
Paardenliefhebbers kunnen het glooiende landschap van het Mühlviertel in het noorden van Oberösterreich te paard ontdekken. De tocht HoamatRITT  is een trailtocht op eigen houtje met een digitale gids die gemakkelijk te rijden is, maar wel enige ervaring vereist. Niet geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Je rijdt langs indrukwekkende granietformaties, door bossen en over heuvels met onderweg diverse uitkijkpunten op de Alpen. De route leg je af in twee tot drie dagen over een lengte van 55km.
Oberostereich-24-Wanderreiten_Pferdereich_Muehlviertler_Alm_Erber.jpg

7. Avonturenpark IKUNA
Kleine avonturiers kunnen bij IKUNA Erlebnispark hun hart ophalen. Dit avonturenpark met een oppervlakte van 200.000m2 heeft ruim 90 speelstations in de natuur. Het park ligt centraal tussen de rivieren Donau en Inn en draait om sport en spel in de natuur. Naast het Erlebnispark vind je hier ook een klimpark en er zijn diverse mogelijkheden om te overnachten in ondere meer tipi tenten.