Lofoten voor rust en mooiste natuur van Noorwegen

Lofoten fkord27-3-20. Voorbij de poolcirkel, omringd door de woeste Noorse zee, liggen de Lofoten. Doordat een warme golfstroom de eilanden passeert is het klimaat er warmer dan je zo noordelijk zou verwachten.

 

 

 

Het aangename klimaat zorgt voor unieke landschappen met ruige fjorden, hoge bergen en verstopte vissersdorpjes. Bezoek deze bijzondere bestemming en wordt vliegensvlug verliefd op de Lofoten.
Lofoten rotskust 

Micro-klimaat
Doordat de Lofoten binnen de Poolcirkel liggen kan het weer er onstuimig zijn. Het kan er misten en stormen, maar ook verrassend warm zijn. Dat komt doordat er een warme golfstroom langs de eilanden gaat. Dit zorgt voor bijzondere omstandigheden waar trekvogels, papegaaiduikers, orka's en blauwe vinvissen maar al te graag gebruik van maken. Ook vind je op de eilanden prachtige stranden met kraakhelder water, die geliefd zijn bij surfers over de hele wereld. 

Duurzaam toerisme
Een mooie bestemming moet natuurlijk mooi blijven. Daarom zet de lokale bevolking zich in om samen met de Noorse overheid de Lofoten eilanden zo goed mogelijk te behouden. Gemeenten werken samen met de reisindustrie om ervoor te zorgen dat de negatieve impact van toerisme zoveel mogelijk beperkt wordt en cultuur en natuur worden behouden. Door alle duurzame initiatieven komen de Lofoten nu in aanmerking voor het 'Sustainable Destination' keurmerk.
Lofoten fkord

Ruige geschiedenis
Al in tijden van de Vikingen kwam men erachter dat de Lofoten over de ideale omstandigheden beschikken voor visserij. De warme golfstroom brengt grote scholen vis langs de eilanden en zodoende zijn er verschillende authentieke vissersdorpen op het eiland te vinden. Zo ook het dorp met de kortste naam ter wereld, Å, dat nu grotendeels dienst doet als historisch museum. Daar kun je een traditionele Rorbu (vissershut) bezoeken en zien hoe stokvis wordt gemaakt. De unieke landschappen, de bijzondere luchten en het Noorderlicht hebben door de jaren heen ook veel kunstenaars naar de regio getrokken. Liefhebbers kunnen talloze kunstgalerieën bezoeken.  

Ontdek de Lofoten vanaf het water
De beste manier om deze unieke eilandengroep te ontdekken is zonder twijfel vanaf het water. Dan ervaar je de omgeving net zoals de Vikingen en vissers van eeuwen geleden. Geniet van vergezichten, fjorden en rotsformaties. Van de karakteristieke rode houten huizen en de schapen op het land. All Ways biedt onvergetelijke bootreizen aan die niet alleen langs de Lofoten voeren, maar ook aanmeren op Spitsbergen en via de Zuidwestelijke kust van Noorwegen terugvaren naar de Lage Landen. Aan boord en aan land worden interessante sprekers uitgenodigd die deelnemers vertellen over de historie in biodiversiteit van Noorwegen. Door de kleine schaal en gemoedelijke sfeer aan boord voelt de reis als een echte expeditie. 
Lofoten fkord

Over All Ways
Het van oorsprong Belgische bedrijf biedt culturele bootreizen aan in de Belgische en Nederlandse markt. Het concept van All Ways onderscheidt zich van anderen door de kleinere schaal en persoonlijke benadering. De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig, het programma aan boord is van hoge kwaliteit en bestaat naast artiesten ook uit professionele sprekers en experts die gasten zullen inspireren. 
All Ways MS Astoria

Meer informatie over de reizen van All Ways? Bezoek de vernieuwde website: www.all-ways.be/nl