Noorwegen heeft eerste onderwaterrestaurant

Onderwaterrestaurant baai22-3-19. Aan de kust van het Skagerrak in Noorwegen is het eerste onderwaterrestaurant van Europa geopend. Voor de komende maanden is het exclusieve restaurant vol.

 

 

Het woord ‘Under’ betekent zowel onder als wonder in het Noors. Beide woorden komen tot zijn recht bij het eerste onderwaterrestaurant van Europa, dat op 20 maart 2019 haar deuren opende. Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door het wereldwijd gerenommeerde Noorse architectenbureau Snøhetta, en is half verzonken in zee waar het op 5 meter onder zeeniveau de grond raakt. De betonnen constructie dient nu al als kunstmatig rif, en biedt zeeslakken en zeewier een nieuw thuis.
Onderwaterrestaurant ingang  

Restaurantgasten kunnen vanaf hun tafel door het panoramavenster de onderwaterwereld rond de scherenkust van het Skagerrak bekijken. Kalm of uitnodigend of wild en bedreigend; afhankelijk van het weer en de seizoenen laat de zee zich van verschillende kanten zien vlakbij het meest zuidelijke puntje van Noorwegen.
Onderwaterrestaurant int  

De culinaire focus van Under ligt bij hoogwaardige producten uit de Zuid-Noorse wateren, waarbij naast vis en zeevruchten ook wier en andere waterplanten in de gerechten verwerkt worden. Vlees en groenten komen van lokale boeren, die duurzaamheid waarborgen. Chefkok van Under is de Deen Nicolai Ellitsfaard, die voorheen het gerenommeerde restaurant Måltid in Kristiansand leidde. Voor Under heeft Ellitsgaard een 16-koppig internationaal keukenteam samengesteld, dat wereldwijd ervaring heeft opgedaan in verschillende door Michelin bekroonde restaurants.
Onderwaterrestaurant King Crab  

Zelf de smaak van Under proeven? Dan moet je nog wel even geduld hebben, want voor de komende maanden is het exclusieve restaurant - met bijbehorende prijzen - al volledig volgeboekt. 

Restaurant Under ligt aan de Noorse zuidkust, vlakbij Lindesnes, op een kleine 200 km ten zuidoosten van Stavanger en op zo’n 75 km ten westen van Kristiansand. Naast een restaurant is Under ook een instituut voor onderzoek naar mariene biologie, duurzaamheid en de ecologische balans tussen land en zee.
Onderwaterrestaurant baai  

Meer informatie:

Restaurant Under www.under.no

Culinair Noorwegen www.visitnorway.com 

Architectenbureau Snøhetta: https://snohetta.prezly.com/ 

Regio Zuid-Noorwegen: https://www.visitnorway.nl/bestemmingen-in-noorwegen/regio-zuid/