Maand van de Geschiedenis - Wat een ramp!

12-9-22. Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis.

Maand-van-de-Geschiedenis-22-campagnebeeld.jpg

Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema Wat een ramp!. Naast voorstellingen, workshops, lezingen en festivals zijn er ook fietstours en wandelingen. Trotseer de herfst en trek er in oktober op uit!
Maand-van-de-Geschiedenis-22-dorsen.jpg

Den Helder vol rampen
Branden, oorlogen, epidemieën, overstromingen, zeeslagen... De geschiedenis van Den Helder zit vol met rampen. Fiets mee met een gids door het noordelijkste puntje van Noord-Holland en ontdek de verhalen achter de vele rampen die de stad hebben geteisterd.
Den Helder, Stichting Erfgoed Den Helder, Marinemuseum en KopGroep Bibliotheken, 8, 15, 18 en 27 oktoberhttps://bit.ly/3RPrXZE

Amsterdamse School
Eind negentiende eeuw leefden de arbeiders in de Amsterdamse Jordaan in erbarmelijke omstandigheden: grote gezinnen woonden in kleine kamers, armoede heerste en op straat was het onveilig. Wandel mee en hoor hoe de mooie huizen van de Amsterdamse School een oplossing waren voor deze rampzalige situatie. 
Amsterdam, Museum Het Schip, 2, 9, 16, 23, 30 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/museumhetschip  

Luchtwachttorens
Luchtwachttorens waren tijdens de Koude Oorlog strategische punten om Russische vliegtuigen te ontdekken. Ga naar buiten en beklim een van de nog overgebleven torens tijdens het Koude Oorlog-weekend. Of lees vanaf 19 oktober alles over deze geschiedenis in het boek Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog van Sandra van Lochem.  
Diverse locaties, Luchtwachttorens in de Koude Oorlog, 22 en 23 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/luchtwachttorens 

Rampjaar 1672
Beleef het Rampjaar 1672 op de fiets! De tocht brengt je langs het prinselijk hoofdkwartier bij Bodegraven, waar de spannendste gebeurtenissen zich afspeelden. Je komt langs dijken, sluizen, molens en boerderijen, en ontdekt de geschiedenis van de Waterlinie. 
Reeuwijk, Hoofdkwartier 1672 en Stichting Oude Hollandse Waterlinie, 1 t/m 31 oktober. 
https://bit.ly/3Ba2JhN

De winter van 1572-1573
Het Beleg van Haarlem is een van de meest beruchte gebeurtenissen uit de Tachtigjarige Oorlog. Een gids neemt u mee door de historische binnenstad en vertelt over de winter van 1572-1573. Welke monumenten en gebouwen herinneren nog aan de belegering van de stad? 
Haarlem, Cicerones, 2, 9, 16, 23, 30 oktober. 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/9566/cicerones 

De Waalse Furie
In 1572 beleefde Dokkum de Waalse Furie: een bezetting door geuzen, boeren en burgers die werd neergeslagen door de Spanjaarden. Ontdek deze bloedige geschiedenis tijdens de speciale ‘furieuze wandeling’ die bezoekers langs plekken uit de Waalse Furie voert.  
Dokkum, Museum Dokkum, 1 t/m 31 oktober. https://bit.ly/3dcdhFc

Stadsrampen in Zwolle
Zwolle kent allerlei uiteenlopende rampen: stadsbranden, overstromingen, epidemieën, moordpartijen en zelfs een gestolen baby, die later als wilde deerne rondspookte. Samen met historicus Girbe Buist ontdek je de rampplekken, de dramatische achtergrondverhalen en leer je hoe de Hanzestad vroeger omging met misdaad, ziekte en dood.
Zwolle, Buistbelevingsprojecten, 9 en 16 oktober
https://bit.ly/3AYXwcM

Gratis fiets- en wandelroutes in Limburg
Ontdek met je smartphone de geschiedenis en verhalen achter verschillende plekken in Limburg. Je hebt keuze uit gratis te downloaden fiets- en wandelroutes. Zo volg je bijvoorbeeld de ‘Liberation Route’ langs de weg die onze bevrijders in 1944 en 1945 aflegden.
Limburg, Diverse locaties, 1 t/m 31 oktober. https://bit.ly/3xCcFjx
Maand-van-de-Geschiedenis-22-logo.jpg

De complete agenda bekijk je op: 
www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda


Over de organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2022 voor de elfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar negentiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties waaronder de themapartner van dit jaar, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op FacebookTwitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #wateenramp