Zaanse Schans opent deuren weer op veilige manier

Zaanse Schans slootjeZaanse Schans slootje1-6-20. Nog nooit eerder was het zo rustig op de Zaanse Schans als na het besluit van de stichting het parkeerterrein en toiletten te sluiten voor bezoek.

 

 

Nadat (vrijwel alle) erfgoedlocaties, horecagelegenheden en winkels half maart hun deuren hadden gesloten, werd al snel daarna de toegang tot de Zaanse Schans volledig afgesloten. De molens draaiden enkel nog voor de vitaliteit en er was ruimte voor het nodige onderhoud. De bewoners leefden opeens in een zee van rust en stilte. Afgelopen tijd ging de Zaanse Schans gefaseerd open, maar nu na ruim twee maanden kunnen wij mededelen dat we vanaf maandag 1 juni weer officieel opengaan.
Zaanse Schans harken

Aan de hand van publieksbegeleiders en een aangepaste eenrichtingsplattegrond die enkel wordt ingezet wanneer het te druk is, durft de Stichting het weer aan. “Bezoekers ontvangen bij binnenkomst een plattegrond met hierop een aangepaste route. Ook hebben we over het hele terrein borden staan met welke richting de bezoekers mogen lopen." vertelt directeur Maarten van der Meer.
Zaanse Schans doorkijk

De gemeente Zaanstad is in overleg met Wormerland en het Hoogheemraadschap over het afsluiten van het doorgaande fietsverkeer op de Kalverringdijk voor de weekenden en de feestdagen. Dit besluit zal niet voor 10 juni worden gepubliceerd. Daarna zal in eerste instantie gedurende de weekenden de Kalverringdijk alleen voor voetgangers en hulpdiensten te betreden zijn.
Zaanse Schans slootje

Om alles veilig en wel te laten verlopen vraagt Stichting de Zaanse Schans aan snelverkeer rekening te houden met deze tijdelijke situatie. Maarten van der Meer: “Het is niet ideaal en wij beseffen dat dit van ieders kant enige aanpassing vergt.” Toch hoopt Stichting de Zaanse Schans bezoekers door deze maatregelen op een fijne maar toch veilige manier te verwelkomen op de Zaanse Schans.