Friesland en Waddeneilanden vieren Leve het Water

Fryslan Leve het water1-2-20. Friezen zijn de gelukkigste inwoners van Nederland. Sterker nog; ze behoren tot de gezondste mensen ter wereld. Hun geheim? Water. Dat geldt ook voor de bewoners van de Waddeneilanden. Dus! Op naar Wad en Fryslân!.

 

 

Onderzoek wijst uit dat mensen die aan het water wonen over het algemeen een betere mentale gezondheid hebben. Aangezien Friesland samen met de Waddeneilanden een enorme kustlijn heeft en voor 50% uit water bestaat, zou je zeggen dat er een link is. Niet voor niets dromen Friezen van toetreding tot de Blue Zone. Bovendien viel het Friese bedrijf Hydraloop begin dit jaar in de prijzen op een techbeurs in Las Vegas. En wel voor het zuiveren van water. Alle reden voor een feestje.
Fryslan Leve het water compilatie

7 waterevents die je niet mag missen tijdens Leve het water 2020

Other.Worldly, Fries Museum
Met Other.Worldly toont het Fries Museum de mysterieuze onderwaterwereld in al haar facetten; de schoonheid, het afschrikwekkende, het genegeerde en het fantastische. Hoogtepunt van de tentoonstelling is het werk Osedax van Edgar Cleijne en Ellen Gallagher. In deze installatie maak je een hypnotiserende reis langs een booreiland, betoverende zeedieren en deinende planten.
15 februari t/m 3 januari 2021 - Leeuwarden

Gezonken Schatten, Keramiekmuseum Princessehof
De keramiek die duikers vonden in historische scheepswrakken, vertellen in deze tentoonstelling fascinerende verhalen over de Maritieme Zijderoute in Azië. Daarmee gaat een verborgen wereld open van internationale handel, strijd op zee, mensensmokkel en schatgravers.
Nog t/m 28 juni - Leeuwarden

100 jaar Woudagemaal UNESCO Werelderfgoed
Fryslan logoHet oudste stoomgemaal ter wereld speelt nog steeds een cruciale rol in de Friese waterhuishouding. Bij hoog water zorgt dit gemaal dat de Friezen droge voeten houden. Er zijn speciale draaidagen, waarop het gebouw en de Friese boezem beneveld zijn met stoom. Een spectaculair gezicht. De draaidagen worden bekend gemaakt op de website.
Hele jaar geopend - Lemmer

11fountains
Door de klimaatverandering weten we niet of hij er ooit nog komt, de inmiddels wereldberoemde Schaats Elfstedentocht. Elfsteden verbonden door water. Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân verrijkt met 11 nieuwe bronnen. Internationaal gerenommeerde kunstenaars ontwierpen op basis van Friese en eigen historie een unieke fontein voor alle Elf Steden.
Circa maart t/m oktober. De fontein in Leeuwarden en Dokkum staan het hele jaar aan.

HT Roeisloepenrace
Vrijdag 22 mei vindt de 46ste editie van de spectaculaire HT-roeisloepenrace plaats. Tijdens deze zeer zware race roeien ongeveer 140 sloepen van Harlingen naar Terschelling. Met haar 32 km dwars over de Waddenzee is de race is een van de zwaarste roeiwedstrijden van het land. Of je de racers in Harlingen uitzwaait of op Terschelling opwacht, als toeschouwer wil je hier gewoon bij zijn.
Vrijdag 22 mei – Harlingen, Terschelling

75 jaar Skûtsjesilen, Fries Scheepvaartmuseum
Wie Friesland zegt, zegt Skûtsjesilen. Het SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen), organisator van deze stoere zeilwedstrijden, viert dit jaar haar 75-jarige bestaan. Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek toont de wereld van de Skûtsjesilers in een unieke tentoonstelling. De kampioenschappen vinden plaats in de tweede helft van juli.
5 juni t/m 30 augustus 2020 - Sneek
Fryslan skutsjessilen

Wadopera, het verhaal van visser Peter Grimes
Fryslan Leve het waterEen operaspektakel met als achtergrond Waddenzee Unesco Werelderfgoed. Ruim 180 spelers, zangers en musici nemen je mee naar het Engeland van begin 19de eeuw. Naar een dorp aan de kust van Suffolk waar de plaatselijke lijkschouwer Swallow, die ook advocaat en burgemeester is, visser Peter Grimes ondervraagt over de dood van zijn scheepsjongen. Grimes heeft het zwaar: want is hij in de kleine gemeenschap niet al schuldig bevonden voordat het oordeel is geveld?
September 2020 - Paesens Moddergat

Oesterwandelingen
Met laagwater neemt local Gerrit je mee het Wad op. Gerrit is eilander, jutter en visserman, hij weet alles over het Wad, de getijden, wat er leeft en wat je daarvan kan eten. Je plukt je eigen oester. Maar hoe eet je ze? Wat eet en drink je erbij? In de jutterstuin staan de lekkerste ingrediënten en smaakmakers klaar om onbeperkt van je zelfgeplukte oesters te genieten.
Vlieland

Meer events op: friesland.nl/water en wadtodo.nl/water