Zes unieke en bijzondere musea aan de Atlantische Kust Frankrijk

11-6-24. Zon, strand en een verscheidenheid aan landschappen kenmerken de Franse Atlantische kust, het kustgedeelte tussen La Baule-Guérande en Hendaye. Maar dat is niet alles.
Atlantische_kust_Frankrijk-cultuur-opening.jpg

Wie geïnteresseerd is in cultuur komt hier ook volop aan zijn trekken! Zes buitengewone musea openen de deuren naar fascinerende werelden en nemen bezoekers mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde: deze zes musea zijn niet alleen een optie voor de volgende regenachtige dag!
Atlantische_kust_Frankrijk-cultuur-24-Musée_du_Phare_de_Cordouan_des_Phares_et_Balises_gebouw.jpg

Ecomusée Saint-Nazaire: de maritieme geschiedenis van de Atlantische Kust
Aan de oevers van de Loire, waar de rivier uitmondt in de Atlantische Oceaan, ligt het Ecomusée Saint-Nazaire. Dit juweeltje werd in 2023 niet voor niets uitgeroepen tot het beste ecomuseum van Frankrijk. Het museum neemt bezoekers mee op een fascinerende reis door de maritieme geschiedenis van de stad en toont de soms barre werkomstandigheden van de scheepsbouwers en de impact van de Tweede Wereldoorlog op Saint-Nazaire. Het Ecomusée is een belevenis voor jong en oud. 
Extra tip: combineer het museum met een picknick op het strand of een fietstocht door het moerasgebied van La Brière.
Atlantische_kust_Frankrijk-cultuur-24-Ecomusee_Saint-Nazaire.jpg

Museum du Coquillage: een paradijs voor schelpenliefhebbers
In het Museum du Coquillage (Schelpenmuseum) in Les Sables d'Olonne draait alles om schelpen en de schoonheid en diversiteit van deze maritieme schatten. Dit unieke museum herbergt een schat aan meer dan 50.000 schelpen van over de hele wereld. Museumbezoekers kunnen zeldzame en exotische exemplaren ontdekken, maar ook de fascinerende wereld van gefossiliseerde schelpen en alles te weten komen over deze creaties van de natuur. Interactieve tentoonstellingen maken het museum tot een onderhoudende en leerzame ervaring voor jong en oud.
Extra tip: Ga direct vanuit het museum naar het grote strand van Les Sables d'Olonne en ga zelf op zoek naar schelpen.
Atlantische_kust_Frankrijk-cultuur-24-Museum_du_Coquillage.jpg

Musée du Nouveau Monde: een venster naar de Nieuwe Wereld
Voor veel Fransen in de 16e eeuw waren de middeleeuwse torens van La Rochelle het laatste beeld van Frankrijk dat ze meenamen naar Amerika om een betere toekomst tegemoet te gaan. Het Musée du Nouveau Monde ligt in het hart van La Rochelle en neemt bezoekers mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de trans-Atlantische betrekkingen. De uitgebreide collectie schilderijen, gravures, tekeningen, beeldhouwwerken, oude kaarten en decoratieve voorwerpen neemt je mee van West-Indië tot "Nieuw Frankrijk" en de ontdekking van het Westen. Het museum is gevestigd in Hôtel Fleuriau, een voormalig herenhuis uit de 18e eeuw.
Extra tip: Breng wat meer tijd door in La Rochelle, slenter over de markt en bekijk de oude haven met zijn drie iconische torens.

Musée du phare de Cordouan & des Phares et Balises: op avontuur in het museum
Op zoek naar een avontuurlijke middag vol geschiedenis, prachtige uitzichten en een frisse zeebries? Dan kan een bezoek aan het Musée du Phare de Cordouan & des Phare et Balises niet ontbreken wanneer je de Franse Atlantische kust bezoekt. Het museum ligt in Le Verdon-sur-Mer aan de voet van de Phare de Grave, een statige vuurtoren uit 1859. Het museum zelf is klein, maar fijn. De tentoonstelling staat vol fascinerende informatie over de geschiedenis van de vuurtorens in de regio en natuurlijk staat de beroemde Phare de Cordouan centraal. Vakantiegangers kunnen alles te weten komen over de bouw van de vuurtorens, het leven van de vuurtorenwachters en de technische apparatuur die door de eeuwen heen werd gebruikt. Een van de hoogtepunten van het museum is de houten matelier. Deze voormalige reddingsboot bracht tientallen jaren lang de bemanning van de vuurtoren van Cordouan naar hun werkplek. Na een bezoek aan het museum raden we je aan de Phare de Grave te beklimmen om te genieten van een uitzicht over de Atlantische Oceaan en de monding van de Gironde.
Extra tip: combineer je bezoek aan het museum met een boottocht naar de Phare de Cordouan!
Atlantische_kust_Frankrijk-cultuur-24-Musée_du_Phare_de_Cordouan_des_Phares_et_Balises_groen-rood.jpg

Ecomusée de Marquèze: een tijdreis door Les Landes
Verscholen in de bossen van Les Landes, nabij het pittoreske dorpje Sabres, ligt een juweeltje van een museum: het Ecomusée de Marquèze - een van de eerste ecomusea in Frankrijk. Dit grote openluchtmuseum is een oase van rust en traditie waar bezoekers terug kunnen reizen in de tijd naar het begin van de 20e eeuw. Het museum heeft als doel het erfgoed van de regio te bewaren en door te geven aan toekomstige generaties. Om er te komen ga je aan boord van een stoomtrein op het treinstation van Sabres, die je door het heuvelachtige landschap naar het dorp brengt. Wandelend langs traditionele huizen met rieten daken, omringd door velden en weiden waar koeien grazen en schapen blaten voelt het alsof je terug in de tijd bent gereisd. De ambachtslieden die eeuwenoude vaardigheden demonstreren zoals hout bewerken, manden vlechten en brood bakken in een traditionele oven brengen de oude tijden weer tot leven.
Extra tip: Op bepaalde dagen in de zomer is het museum ook 's avonds geopend. Als de zon ondergaat en lantaarns en kaarsen worden aangestoken, is het museum bijzonder sfeervol.

Cité de l’Océan: de wereld van de oceaan
Biarritz staat bekend om zijn verfijnde levensstijl, bruisende branding en levendige sfeer. Maar wetenschap en avontuur horen ook bij deze stad in Frans Baskenland. Het museum Cité de l'Océan nodigt je uit voor een reis door de onderwaterwereld. Zodra je binnenkomt, word je overweldigd door enorme projecties die je het gevoel geven dat je op de bodem van de oceaan loopt. Verschillende interactieve tentoonstellingen leren bezoekers over de geologie van de oceaan, de bedreigingen voor het zeeleven en hoe we onze blauwe planeet kunnen beschermen. Kleurrijke vissen, elegante roggen en majestueuze haaien zwemmen in de verschillende grote aquaria. Een spectaculaire 3D-film neemt bezoekers mee naar de diepzee, naar scheepswrakken, reuzenhaaien en koraalriffen.
Extra tip: Een bezoek aan La Grande Plage, het legendarische strand van Biarritz, in combinatie met een drankje met uitzicht op de oceaan!
Atlantische_kust_Frankrijk-cultuur-24-c_Cité_de_l_Océan_de_Biarritz.jpg

Meer informatie over de Franse Atlantische Kust vind je hier:
Website        www.atlantischekustfrankrijk.nl 
Facebook     www.facebook.com/AtlantischeKustFrankrijk 
Instagram     www.instagram.com/atlantischekustfrankrijk